Podpora v nezaměstnanosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení v ČR
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Úřad práce.
Zákon o zaměstnanosti Autor: Petr Šťastný Datum:
Studijní obor: Sociální činnost
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Organizace sociální správy
Nový zákon o zaměstnanosti Změny platné od
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
ÚŘAD PRÁCE.
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodové pojištění II.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Důchodové pojištění I
Český daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Zákon o nemocenském pojištění doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Odborná konference „Veřejná služba“
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právo sociálního pojištění
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Státní sociální podpora
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
DUM - Digitální Učební Materiál
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Podpora v nezaměstnanosti Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který vykonával v délce alespoň 12 měsíců v rozhodném období zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost zakládající povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.Pokud uchazeč o zaměstnání onemocní v šesti týdnech po ukončení pracovního poměru, nemocenské dávky vyplácí bývalý zaměstnavatel. Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba: → přípravy osoby se zdravotním postižením k práci → pobírání plného invalidní ho důchodu → výkonu vojenské základní ( náhradní ) služby → výkonu civilní služby → osobní péče o dítě do 4 let nebo o dítě do 18 let, je-li dlouhodobě těžce zdravotně postižené vyžadující mimořádnou péči → osobní péče o převážně nebo úplně bezmocnou osobu nebo částečně bezmocnou fyzickou osobu starší 80 let → výkonu dlouhodobé dobrovolnické služby

Uchazeč o zaměstnání je povinen osvědčit úřadu práce skutečnosti a jejich změny rozhodné pro přiznání podpory v nezaměstnanosti a změny těchto skutečností ohlašovat nejpozději do 8 kalendářních dnů je povinen předložit úřadu práce zejména doklady, osvědčující následující skutečnosti: ● potvrzení o době zaměstnání ( náhradní doby, doby pojištění v délce 25 a 30 roků) ● potvrzení o průměrném měsíčním čistém výdělku od posledního zaměstnavatele.Osoby samostatně výdělečně činné doloží potvrzení z OSSZ o posledním vyměřovacím základu pro účely důchodového pojištění. Podpora v nezaměstnanosti náleží uchazeči o zaměstnání při splnění stanovených podmínek ode dne podání písemné žádosti o podporu v nezaměstnanosti. V případě, že uchazeč o zaměstnání požádá o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností uvedených v §25 odst. 1 nebo činností, které jsou podle §41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, přizná se podpora v nezaměstnanosti ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo uvedených činností.

Podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci se neposkytuje po dobu: Nedoloží-li uchazeč celkovou dobu účasti na důchodovém pojištění je možné tuto dobu dokladovat do 6 měsíců ode dne podání žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Hmotné zabezpečení se vyplácí v měsíčních splátkách pozadu. Podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci se neposkytuje po dobu: → poskytování starobního důchodu → poskytování dávek nemocenského pojištění → vazby → úmyslného maření součinnosti s úřadem práce → kdy uchazeč o zaměstnání odmítne bez vážných osobních nebo rodinných důvodů nastoupit do vhodného zaměstnání nebo rekvalifikaci

Do podpůrčí doby se započítává doba, po kterou byl uchazeč o zaměstnání vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání ( výjimku tvoří zdravotní důvody) v délce 3 měsíců ode dne vyřazení. V uvedených případech se podpora v nezaměstnanosti nebo rekvalifikaci rozhodnutím zastaví. Vážné důvody jsou vymezeny v § 5 písm. c)zákona č.435/2004 o zaměstnanosti Sb.Jsou to např. důvody: - - péče o dítě do 4 let věku - - péče o dlouhodobě zdravotně těžce postižené dítě do 18 let věku - - docházce dítěte do předškolního a školního zařízení atd.

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních třech letech před zařazením do evidence neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby nastoupil do zaměstnání nebo vykonával výdělečnou činnost zakládající povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti po dobu alespoň 3 měsíců , má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu.Jestliže byla tato doba kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby.Současně musí být splněna podmínka celkové doby zaměstnání v posledních třech letech v délce 12 měsíců. Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních třech letech před zařazením do evidence uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby nastoupil do zaměstnání nebo vykonával samostatnou výdělečnou činnost zakládají povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a to po dobu alespoň 6 měsíců. Současně musí být splněna podmínka odpracování 12 měsíců v posledních třech letech.

Byla-li uchazeči o zaměstnání jeho zaviněním podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci přiznána a poskytována neprávem nebo ve vyšší částce, než skutečně náležela, zejména proto, že uchazeč o zaměstnání zamlčel nebo nesprávně uvedl některou rozhodnou skutečnost nebo nesplnil svou oznamovací povinnost, je uchazeč o zaměstnání povinen částky neprávem vyplacené vrátit. nárok na vrácení podpory v nezaměstnanosti nebo podpory při rekvalifikaci nebo jejich splátek poskytnutých neprávem nebo v nesprávné výši zaniká uplynutím 5 let ode dne, od kterého nenáležela vůbec nebo v poskytnuté výši. Zjistí-li se dodatečně, že podpora v nezaměstnanosti byla uchazeči neprávem odepřena nebo poskytována v nižší částce, než v jaké náležela anebo přiznána od pozdějšího dne , než od kterého náležela, dodatečně se přizná a doplatí.