Aktivní otcovství Martin Jára, LOM ₁. LOM Oficiální platforma pro mužskou otázku od 2006 Kvalita života Kombinace přímé a veřejné práce (konzultace i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Zákon o sociálních službách
Analýza Centra ProEquality
Mateřská a rodičovská dovolená
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Vymezení a funkce volného času
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
PROJEKT NA PODPORU AKTIVNÍHO OTCOVSTVÍ „Táto, jak na to?“ Projekt na podporu aktivního otcovství.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Podpora částečných úvazků?
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Aktivní rodičovství otců Jihlava, Lukáš Talpa
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Vymezení a funkce volného času
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
EVROPSKÝ PILÍŘ SOCIÁLNÍCH PRÁV
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Transkript prezentace:

Aktivní otcovství Martin Jára, LOM ₁

LOM Oficiální platforma pro mužskou otázku od 2006 Kvalita života Kombinace přímé a veřejné práce (konzultace i Rada vlády)

4 programy Muži mužům podpora vzájemné solidarity v osobním růstu Táto, máš na to ! podpora aktivního otcovství Muži do škol! podpora účasti mužů ve výchově a vzdělávání Mužské zdraví podpora primární prevence

Aktivní otcovství Pravidelná péče o děti a jejich životní prostor včetně domácích prací s tím spojených

Sociologický popis Aspoň 30 % podíl na pečovatelské činnosti: 35 % otců v ČR ! Charakteristiky: mladší generace, SŠ – VŠ, liberální názory, větší města… + účast u porodu (viz výzkum Podoby otcovství v ČR)

Psychologický pohled Žena má smyslovou zkušenost matky už v těhotenství X muž má tuto zkušenost až po narození - a pokud chce (žena se rodičovské identitě vyhne obtížněji než muž) „Mateřství je instinktivní“ X „otcovství kulturní“ Muž se pro otcovství rozhoduje… zaujímá postoj

Otcovské strategie Pasivně rezistentní : „péče o dítě je na matce“ Pasivně reaktivní: „pomáhám ženě“ Aktivní: „podílím se na péči o děti a domácnost“ Aktivně kompetetivní: „jsem lepší rodič než matka“

© MEDIARESEARCH, a.s. N ÁZOROVÉ ROZDĚLENÍ VEŘEJNOSTI – 4 SKUPINY NÁZORŮ A Step Ahead8

Realita aktivity otců Kdy je otec aktivní? 1)Narození dítěte: více než 50 % u porodu 2)Rozvod 3)„Problematické dítě“ (drogy aj.) Otcové se angažují ve výjimečných situacích a když jsou sami ohroženi… + Aktivita v zábavě a sportu

Míra zapojení do běžných aktivit nepřesahuje ve většině činností 40% Aktivity volného času Aktivity každodenní péče

Překážky aktivního otcovství Legislativní Sociokulturní Socioekonomické Individuální

Legislativa 1 Rovná práva mužů a žen v péči o děti v ČR dnes legislativně více méně zajištěna: stejný přístup k rodičovskému příspěvku (od ) stejný přístup k peněžité podpoře v mateřství (od )* stejný přístup k výpočtu důchodu (od )** * Trvá nerovnost v tom, že otcové čerpají podporu po písemné dohodě s matkou, zatímco ženy podobnou dohodu uzavírat nemusejí. ** I mužům stačí čestné prohlášení o trvání péče o dítě.

Legislativa 2 Kontroverzní agenda: svěřování dětí do péče otců po rozvodu Z 20 dětí: 17 do péče matky 2 do péče otce 1 ve střídavé výchově Stereotypy nebo důsledky pasivity?

Socio-kultura Oslabuje negativní diskurz : český otec jako workoholik, často alkoholik, možná neplatič výživného, ne-li násilník Posiluje pozitivní diskurz: český otec jako muž, jenž byl u porodu, přebaluje kojence a občas pracuje z domova… (obraz „ženských“, ne však „mužských“ časopisů)

Aktivní otcové v médiích Společenská reflexe na postupu - aktivní otcovství jako hodnota aktivní otcové jsou „frajeři“ Mladá fronta: speciál Táta : „Se vší hrdostí prohlašuju, že umím přebalit novorozence, vykoupat ho a obléknout. Že se nestydím tlačit na veřejnosti kočár a že se zřeknu lecjaké zábavy, abych se mohl věnovat našemu dítku. Teď už se k tomu čeští muži mohou veřejně přiznat, aniž by se jim kdejaký „chlapák“ posmíval jako zženštilým podivínům.“

Otcovství v reklamě

Socio-ekonomika Nízká zaměstnanost žen / matek Nízký počet částečných úvazků Absence flexibilních forem práce Pay gap …

Nerovnost v rodičovské

Podpora aktivního otcovství ? Individuální motivace Systémové kroky

Místo požadavků podpora motivace Osobní benefity: subjektivně vyšší kvalita života další zdroj sebeúcty pevný vztah s dítětem funkční vztah s matkou dítěte … + D O S P Ě L O S T

Táta na roztrhání ? Ekonomický vs. sociální tlak: Muž jako živitel … i jako pečovatel Pseudořešení ve stylu zvládnu všechno past omnipotence

Riskantní chování otců Pokušení, že práce = jediný zdroj sebeúcty Únik do práce → firma jako milenka Workoholismus

Jsem závislý na práci? Pracuji více než 40 hodin týdně Beru si práci do postele a pracuji i o víkendech a o prázdninách. Chovám se energicky a soutěživě i ve hře Pracuji nebo čtu při jídle Věřím, že vyšší výdělek vyřeší ostatní problémy v mém životě. … Workaholic anonymous

Institucionální podpora Stát: kampaň Táto, jak na to? Zaměstnavatelé: HR strategie NGO: projekty LOM Aktivní táta 2012 Táta na plný úvazek

Podpora zaměstnavatelů? Každý druhý otec v ČR je nespokojen s pracovními podmínkami ze strany zaměstnavatele Vs. nízká informovanost otců o zákonných nárocích

Personalistická pasivita Slaďování jako ženské téma Málo informací o aktivním otcovství z ČR a zahraničí (jen každý/á 5 personalista/ka v ČR) Podpora otcovství není obvyklou součástí HR strategií či firemní kultury Příklad dobré praxe: „otcovská“ v bankách

Díky za pozornost vůči otcům