Lichenologie – úvodní přednáška

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Advertisements

Biotické a abiotické faktory
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
Heterotrofní výživa Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Heterotrofní výživa.
Heterotrofní výživa rostlin
LIŠEJNÍKY.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Lišejníky v lese.
BOTANIKA LIŠEJNÍKY.
LICHENIZOVANÉ HOUBY LIŠEJNÍKY; LICHENES.
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
HOUBY ŘÍŠE.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Procvičování-houby.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Houby (Fungi) I., opakování
Řasy zelené.
LIŠEJNÍKY → LICHENIZOVANÉ HOUBY
skupina: LIŠEJNÍKY (Lichenes)
Stavba těla hub, rozmnožování
Lyšejníky.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.18.
Lišejník – dvě rostliny v jedné
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Lichenologie 8 Fylogeneze – Lišejníky: heterogenní skupina – Různé přístupy v taxonomickém výzkumu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Lišejníky.
Vztahy mezi organismy.
Tady na animaci můžeme vidět jak se ty kontinenty pohybovali
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Opakování lišejníky, řasy
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
Lišejníky - podvojné organizmy
Přehled pozorovaných objektů
Nižší rostliny Houby Řasy Lišejníky.
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
LICHENES. LICHENIZOVANÉ HOUBY § ekologická skupina NE TAXONOMICKÁ ! §KOMPLEXNÍ ASOCIACE 2 ORGANIZMŮ § MYKOBIONT - houbová složka § FOTOBIONT - rostlinná.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
Barbora Sedláčková, Oktáva 15/16. KVAŠENÍ = FERMENTACE Pivovarské kvasinky Katabolický proces opačný k fotosyntéze Probíhá za nepřítomnosti vzduchu ->
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_330_Říše houby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
HOUBY Charakteristika známo přes druhů (odhad až 1,5 miliónů)
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
LIŠEJNÍKY Lichenes obrázek 1.
LIŠEJNÍKY – PRŮKOPNÍCI ŽIVOTA
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Lišejníky.
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Houby – opakování 1.
Řasy zelené.
VY_32_INOVACE_27_Lišejníky
LIŠEJNÍKY.
Transkript prezentace:

Lichenologie – úvodní přednáška Definice lišejníku & Vznik lišejníku

Lišejník = houba, která....

Lišejník = houba, která.... ... se stala farmářem

... uvěznila řasu (sinici) uvnitř svého těla Lišejník = houba, která.... ... uvěznila řasu (sinici) uvnitř svého těla

... osidluje substráty velmi nevhodné pro život jiných hub,.... Lišejník = houba, která.... ... osidluje substráty velmi nevhodné pro život jiných hub,....

... osidluje substráty velmi nevhodné pro život jiných hub,.... Lišejník = houba, která.... ... osidluje substráty velmi nevhodné pro život jiných hub,.... ...ale ne všech černé fleky na kameni - nelichenizovaná houba rodu Lichenothelia

Lišejník nepotřebuje definici, neboť je odedávna vnímán intuitivně (něco jako podivná houba, nebo mech) U stélky Gyalideopsis muscicola (dole) můžeme být na pochybách, jde-li o lišejník Dual nature of lichens: the Schwendener's hypothesis 1867

Intuice vědců v některých případech selhává; lišejník? nebo snad nelichenizovaná houba??? Příběh o Normandina pulchella (lišejník) a Lauderlindsaya borreri (lichenikolní houba)

Intuice vědců v některých případech selhává; lišejník? nebo snad nelichenizovaná houba??? Příběh o Opegrapha bohemica (lišejník) a Sclerococcum griseisporodochium (lichenikolní houba?)

Intuice vědců v některých případech selhává; lišejník? nebo snad nelichenizovaná houba??? Příběh o prazvláštních lišejnících rodu Omphalina (= Lichenomphalia) Lichenomphalia hudsoniana nebo Coriscium viride ? Lichenomphalia umbellifera nebo Botridina vulgaris ?

Vznik lišejníků (fylogenetický aspekt) ? ? Nejstarší známý lišejník je Winfrenatia reticulata známá z devonských rohovců ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Vznik lišejníků (fylogenetický aspekt) Spolehlivé údaje z třetihor Baltic amber dating back 55–35 million years ago – lišejníky zalité v jantaru moderní lišejníky typu Chaenotheca nebo Calicium

Vznik lišejníků (fylogenetický aspekt) Nové skupiny lišejníků vznikají asi i v současné době a saprofytický Stictis lichenizovaná Conotrema ... jsou jedna a tatáž houba

Zánik lišejníků (fylogenetický aspekt) Lišejníky mohou i zanikat, a to nejen tím, že prostě vymřou. mohou se stát ... (1) lichenikolní houbou (houbou rostoucí a přiživující se na lišejníku) Arthonia radiata Arthonia clemens Opegrapha hellespontica Opegrapha atra

Zánik lišejníků (fylogenetický aspekt) Lišejníky mohou i zanikat, a to nejen tím, že prostě vymřou. mohou se stát ... (2) saprofytem Penicillium sekundárně nelichenizovaný zástupce Eurotiomycetes

Zánik lišejníků (fylogenetický aspekt) Lišejníky mohou i zanikat, a to nejen tím, že prostě vymřou. mohou se stát ... (3) parazitem Rhytisma acerinum druhotně nelichenizovaný zástupce Leotiomycetes

Vznik lišejníků (ontogenetický aspekt) Vznik nového lišejníku z diaspory obsahující pouze jednoho účastníka symbiozy (většionu houbu) je velmi nejasný, i když ne tak docela ... Vznik nového lišejníku z diaspory nesoucí oba účastníky symbiozy (houbu a řasu / sinici) je jasný, i když ne zcela ... pycnidium produkující nepohlavně vzniklé spory soredie – diaspora, kde houba se šíří společně s řasou / sinicí apothecium produkující pohlavně vzniklé spory

Vznik lišejníků (ontogenetický aspekt) Caloplaca grimmiae Vznik lišejníků (ontogenetický aspekt) pohádka na závěr úvodní přednášky: Lišejníky začínají jako parazité jiných lišejníků a končí jako hostitelé jiných parazitických lišejníků (příběh ze stepí a pouští Centrální Asie) Caloplaca epithallina Caloplaca inconnexa