Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIŠEJNÍKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIŠEJNÍKY."— Transkript prezentace:

1 LIŠEJNÍKY

2 LIŠEJNÍKY LIŠEJNÍK je vytvořen soužitím (symbiózou) hub a řas (sinic)
Vzájemně si pomáhají:houbová vlákna zadržují vodu, řasy zabezpečují fotosyntézu

3 ŽIVOT LIŠEJNÍKŮ Jsou to „průkopníci života“ – žijí ve velice chladných oblastech, na skalách…, tam, kde jiné rostliny nepřežijí V severské tundře jsou potravou sobů Kyseliny z jejich kořenů naleptávají skály, tím je rozrušují Jsou velice citlivé na čistotu prostředí

4 TERČOVKA BUBLINATÁ Je to jeden z nejčastějších lišejníků u nás . Stélka je několik cm velká, lupenitá, šedavá s odstíny zelené a hnědé. Můžeme ji najít celoročně. V oblibě má zejména kyselou kůru, ale někdy se vyskytuje i na horninách.

5 DUTOHLÁVKA SOBÍ Roste v teplých i chladných oblastech především ve vyšších polohách - zejména na alpínské tundře. Je velmi mrazuvzdorný. Je důležitou součástí potravy pro soby polární. Stélky dutohlávky sobí jsou až 8 cm vysoké, bohatě větvené. Dutohlávka sobí roste, stejně jako ostatní lišejníky, velmi pomalu, asi 3-5 mm za rok. Může trvat desítky let, než se vrátí na místa, kde byla spasena, spálena či pošlapána.

6 LIŠEJNÍK ZEMĚPISNÝ Roste v horských oblastech s nízkým znečištěním ovzduší. Každý lišejník má velmi plochou stélku žlutozelené barvy, která je ohraničená černým pásem výtrusů. Tyto stélky k sobě přiléhají a vytváří dojem mapy s zelenými a černými částmi.

7 POUŽITÉ ZDROJE VÍTEJTE!!! - Příroda , zvířata ...: [online] [cit ]. Tundra - Příroda , zvířata ...:. Dostupné z WWW: < 16index: [online] [cit ]. 16biomes:. Dostupné z WWW: < PŘÍRODA.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, zvířata, rostliny, biologie, život...: [online] [cit ]. Lišejníky, skromní dobyvatelé skal - PŘÍRODA.cz:. Dostupné z WWW: < Profil | Burle Václav: [online] [cit ]. Terčovka bublinatá - Hypogymnia physodes | Burle Václav:. Dostupné z WWW: < BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. BioLib - Cladonia rangiferina (dutohlávka sobí) - Obrázek:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Mapovník zeměpisný - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Rhizocarpon_geographicum_on_quartz.jpg>. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "LIŠEJNÍKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google