Vznik sovětského bloku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009.
OSN OSN= organizace spojených národů
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Sovětský svaz.
20.Léta 20. století „zlatá éra“.
Hospodářství ČR všechna výrobní i nevýrobní odvětví, v nichž pracují ekonomicky aktivní obyvatelé Vyjadřuje se pomocí různých ukazatelů: HDP, HNP, % zastoupení.
Hospodářský vývoj sovětského bloku
Centrálně řízená – plánovaná ekonomika
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Revize a zánik Versailleského systému
příprava na 2. světovou válku
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
Světová hospodářská krize
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Poválečné Československo
STUDENÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Události po první světové válce Vypracoval:Zbyněk Poulíček Michal Dvořák © 2004.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
VY_32_INOVACE_2B16 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Rok 1968.
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Totalita v Československu
Československo v 50. letech
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_2D.9.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 USA  SSSR  Německo Cesty k překonání krize.  V roce 1932 zvítězil v prezidentských volbách Franklin Delano Roosewelt s programem k překonání hospodářské.
Člověk a společnost Dějepis Světové války SSSR, nový stát VY_32_INOVACE_08 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Světová hospodářská krize
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
Studená válka – 2. fáze uč
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
Počátek studené války
Dagmar Zemanová Komunismus
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
Rozdělení světa do bloků. USA – od r politika zadržování komunismu západní Evropa – snaha o rychlou hospodářskou obnovu a rozvoj železná opona,
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Totalita sovětského typu
Upevnění sovětského bloku
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Nástup totality v Československu
SSSR mezi světovými válkami
STUDENÁ VÁLKA 1.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Evropské hospodářství
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
BOLŠEVISMUS Kateřina Vozáryová, 4.B.
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

Vznik sovětského bloku Roztržka s Jugoslávií Unifikace sovětského bloku Ekonomické problémy

Upevnění sovětského bloku do r. 1950 zformování východního bloku pod taktovkou SSSR jednotlivé státy de facto satelity NDR, ČSR, Polsko, Maďarsko, Albánie, Rumunsko a Bulharsko naprosté podřízení v politice, hospodářství i ideologii jakákoliv odchylka tvrdě trestána propaganda kapitalisté se chystají na válku → nutnost držet spolu

Roztržka s Jugoslávií Jugoslávie za války osvobozena komunistickými partyzány „zevnitř“ (minimální podíl SSSR na osvobození) silná pozice Josipa Broze Tita (osobní nevraživost se Stalinem) odhodlání jug. komunistů nepodřídit se diktátu SSSR výsledkem otevřená roztržka (Tito nazván „krvavým psem“) samostatná zahraniční i ideologická politika (ačkoliv to byli stejní komunisté jako v SSSR) vznik hnutí tzv. Nezúčastněných zemí (státy, které nejsou zapojeny do žádných mocenských bloků; pův. Jugoslávie, Indie a Egypt)

Josip Broz Tito

Unifikace sovětského bloku naprostá politická, hospodářská a ideologická poslušnost jediným správným vzorem sovětský model sovětští poradci v satelitních zemích působení ve všech složkách veřejného i státního života (od propagandy až po metody tajné policie) kontakty se Západem omezeny na minimum výsledkem technologické i ekonomické zaostávání

Vznik policejních režimů poslušnost vyjádřena výmluvným heslem: „Sovětský svaz – náš vzor“ tvrdá perzekuce odpůrců (politická opozice, soukromníci, církve i prostí lidé) policejní režim (neustálé hledání nepřátel, špehování, udavačství) zmanipulované či dokonce vykonstruované soudní procesy (tzv. monstrprocesy – pečlivě zrežírované, pro širokou veřejnost) účel represí – snaha zastrašit případné odpůrce

RVHP (od r. 1949) ekonomická integrace (členové: SSSR a satelity později i Kuba, Vietnam a Mongolsko) nejdůležitější byly hospodářské zájmy SSSR, ostatní podružné (nucené vymáhání surovin, produktů apod.) centrální plánování socialistická industrializace důraz na těžbu surovin a těžký průmysl (mj. zbrojní výroba) likvidace soukromníků a kolektivizace pokles potravin i spotřebního zboží → zásobovací potíže

Sovětské vzory traktoristka & horník

Pětiletka Jsou rozvodněni zítřkem, Hrdost jim sálá z tváří, A tak je vidíš jíti: Dělníci – hospodáři. A vane z jejich plánu Dech tvořivého chtění: V horoucím tomto ránu Proměňují svou zemi. … Báňská se vstřícným plánem A tři sta tisíc vepřů, litiny plné pánve jež tvrdým veršem vzepřu, to vše je pětiletka A pevná ňadra dívek opřená o soustruhy a život mladých matek vzdutý jak oblouk duhy, druh v sekretariátu s měděným kyzem v dlani, jež vidí v něm lesk drátů a transformačních stanic, to vše je pětiletka … Ivan Skála, Máj země, 1950

Písnička o traktoristce Parfémem pleť nevoní si, neobléká drahé róby. Prosté děvče v kombinéze hrdinkou je naší doby. Do hněda ji slunce líčí, pružná je jak mladá líska. Zůstávají na ní ejhle, strniště a oraniska. Přišla na mě mizerie, skučí boháč – čert ho vem. Ale děvče žne a sije, zpívá dvojhlas s traktorem. Její stroj nás k zítřku veze, z políček se stanou lány. Jednou zorá všechny meze i ty, co jsou mezi námi. A přec nemá o ctitele žádnou nouzi. Já jsem z nich. Zpívám o ní malou píseň k chvále lánů družstevních. Michal Sedloň, Nový život, 1950

Stalinova moc Stalinovo diktátorství dosáhne po válce maxima neomylný vůdce a vítěz nad fašismem rozhodování ve všech oblastech bezpečnostní složky zahraniční politika ideologie věda ekonomika atd. výsledek → totální úpadek a vznik Stalinova kultu 5. března 1953 umírá – konec jedné epochy

První ekonomické problémy výsledkem veškerého řízení hospodářské potíže nastartování těžkého průmyslu × spotřební zboží a zemědělské produkty ani ne na předválečné úrovni (r. 1952) nikdo se neodváží říkat pravdu (výsledkem „papírové skutečnosti“ → aneb „splnili jsme plán na 120 %“ atd.) přes problémy stavby megalomanských děl viz Samarská přehrada (tehdy Kujbiševská), zavlažování bavlníkových polí v okolí Aralu aj. pracujícími vězni z gulagů

Úroveň životního standardu sovětského Ruska (index 100 pro rok 1913) 1917 85 1918-20 - 1926-27 100 1929 83 1930-32 30 1940 65 1941-45 20 1947 42 1953 94 1961 118