PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Látky mohou mít tři skupenství:
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
Interaktivní test na změny skupenství látek
Změny skupenství látek
Tání a tuhnutí - početní úlohy
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Teplo.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Změny skupenství látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI SKUPENSKÉ ZMĚNY PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI

OPAKOVÁNÍ CO JE TO VLASTNĚ SKUPENSTVÍ? SKUPENSTVÍ = STAV LÁTKY MÁME 3 DRUHY SKUPENSTVÍ 1) PEVNÉ 2) KAPALNÉ 3) PLYNNÉ PŘECHOD MEZI NIMY NAZÝVÁME SKUPENSKÁ ZMĚNA

TÁNÍ A TUHNUTÍ TÁNÍ A TUHNUTÍ JE PŘECHOD MEZI PEVNÝM A KAPALNÝM SKUPENSTVÍM JELIKOŽ SE ALE JEDNÁ O PROCES, MUSÍME MÍT NA NĚJ, STEJNĚ JAKO NA COKOLIV JINÉHO, DOSTATEK ENERGIE TATO ENERGIE SE NAZÝVÁ MĚRNÉ SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ

MĚRNÉ SKUPENSKÉ TEPLO JDE O DALŠÍ VELIČINU, KTERÁ POPISUJE STAV TĚLES UDÁVÁ KOLIK TEPLA MUSÍ PŘIJMOUT NEBO ODEVZDAT 1 KILOGRAM LÁTKY, ABY PŘEŠEL Z JEDNOHO SKUPENSTVÍ DO DRUHÉHO JE TO FYZIKÁLNÍ VELIČINA, ZNAČÍ SE l A JEJÍ ZÁKLADNÍ JEDNOTKOU JE 1 J/kg (ČTI DŽAUL NA KILOGRAM)

TEPLOTA TÁNÍ KAŽDÁ SKUPENSKÁ ZMĚNA PROBÍHÁ PŘI SPECIFICKÉ TEPLOTĚ PRO TÁNÍ JE TO TEPLOTA TÁNÍ JE STEJNÁ JAKO TEPLOTA TUHNUTÍ ABY TEDY LÁTKA MOHLA TÁT NEBO TUHNOUT, MUSÍ NEJPRVE DOSÁHNOUT TEPLOTU TÁNÍ

TEPLO PRO SKUPENSKOU ZMĚNU JAK TEDY URČIT TEPLO PRO SKUPENSKOU ZMĚNU? ZNÁME JIŽ MĚRNÉ SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ TO JE ALE VZTAŽENO NA 1 kg PROTO HO POUZE VYNÁSOBÍME HMOTNOSTÍ

UKÁZKOVÝ PŘÍKLAD JAKÉ TEPLO JE POTŘEBA PRO PŘECHOD LEDU O TEPLOTĚ -5 °C A HMOTNOSTI 50 kg, ABY SE ZMĚNIL NA VODU O TEPLOTĚ 10 °C? ZÁPIS: m = 50 kg t1 = -5 °C t2 = 10 °C Q = ?

JAK JSME ŘEKLI JE PRO SKUPENSKOU ZMĚNU NUTNO NEJPRVE DOSÁHNOUT PATŘIČNÉ TEPLOTY PROTO NEJPRVE OHŘEJEME LED NA POTŘEBNOU TEPLOTU TÁNÍ, tj. 0 °C

POTÉ VYPOČTEME TEPLO POTŘEBNÉ NA SKUPENSKOU ZMĚNU

PAK UŽ NASTÁVÁ OHŘÍVÁNÍ VODY

CELKOVÉ TEPLO POSČÍTÁME-LI VŠECHNA POTŘEBNÁ TEPLA, ZÍSKÁME TEPLO CELKOVÉ

PŘÍKLADY NA PROCVIČENÍ PŘ1) JAKÉ TEPLO MUSÍ ODEVZDAT 40 kg VODY O TEPLOTĚ 30°C, ABY SE ZMĚNILA NA LED O TEPLOTĚ -25 °C? PŘ2) JAKÉ TEPLO MUSÍME DODAT 2 kg ŽELEZA O TEPLOTĚ 500 °C, ABY ROZTÁL NA TAVENINU O TEPLOTĚ 1500 °C? (cFe=0,45 kJ/kg °C, lt=289 kJ/kg, tt=1500 °C)

VYPAŘOVÁNÍ, KONDENZACE A VAR JDE O JEVY MEZI KAPALINOU A PLYNEM I ZDE JE NUTNO NAJÍT TU PRAVOU TEPLOTU A TO TEPLOTU VARU CO JE ALE JINÉ JE FAKT, ŽE KAPALINA SE VYPAŘUJE ZA KAŽDÉ TEPLOTY K VYPAŘOVÁNÍ DOCHÁZÍ Z CELÉHO VOLNÉHO POVRCHU KAPALINY

NA ČEM ZÁVISÍ RYCHLOST VYPAŘOVÁNÍ? NEJVÍCE NA TEPLOTĚ NA VELIKOSTI VOLNÉHO POVRCHU NA DRUHU LÁTKY NA ODVÁDĚNÍ VZNIKLÝCH PAR

VAR VAR JE DĚJ, PŘI KTERÉM SE LÁTKA NEVYPAŘUJE JEN ZE SVÉHO VOLNÉHO POVRCHU, ALE I ZEVNITŘ PROTO VIDÍME PROBUBLÁVAT PLYN VE VROUCÍ KAPALINĚ K VARU DOCHÁZÍ PŘI TEPLOTĚ VARU

KAPALNĚNÍ KAPALNĚNÍ = KONDENZACE JE TO PŘECHOD Z PLYNU NA KAPALINU KE KAPALNĚNÍ DOCHÁZÍ, KLESNE-LI TEPLOTA PLYNU POD TEPLOTU VARU DANÉ KAPALINY NEJČASTĚJI K TOMU DOCHÁZÍ NA STĚNÁCH NÁDOB, VE KTERÝCH SE NACHÁZÍ TENTO PLYN

SUBLIMACE A DESUBLIMACE SUBLIMACE JE PŘECHOD Z PEVNÉ LÁTKY NA LÁTKU PLYNNOU PŘÍKLADEM JE SUCHÝ LED DESUBLIMECE JE PŘECHOD Z PLYNNÉ LÁTKY ROVNOU NA LÁTKU PEVNOU TAKTO VZNIKÁ SNÍH, JINOVATKA, ATD.