© copyleft Jiří Trávník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Organogenní usazené horniny
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Autor Mgr. Hana Makovičková
HORNINY.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Vnější geologické děje
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
HORNINY USAZENÉ.
Horniny přeměněné.
Horniny přeměněné (Metamorfované).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
Horniny Vladislava Zubrová.
Petrologie přeměněné horniny.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Horniny.
Přeměněné horniny.
Dělení hornin Podle vzniku.
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Usazené horniny.
ROZPAD HORNIN Mnoho zdaru!
Usazené horniny.
Usazené horniny = sedimenty
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Přeměněné horniny.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
ZVĚTRÁVÁNÍ Vítek Urban listopad 2004 prima.
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Usazené horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Přírodní činitelé.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
PETROLOGIE Přehled hornin
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Minerály a horniny.
HORNINY USAZENÉ. HORNINY USAZENÉ Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami, vulkanickým sklem či kombinací.
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Mineralogie.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
VY_32_INOVACE_19_Horniny
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

© copyleft Jiří Trávník 2. díl © copyleft Jiří Trávník

Obsah 2. části Horniny Vyvřelé horniny hlubinné, výlevné Usazené horniny, mechanické zvětrávání, chemické, org. sedimenty Přeměněné horniny Horninový cyklus Opakování - horniny Litosféra Hydrosféra Atmosféra Pedosféra Opakování - sféry

Horniny nestejnorodé přírodniny tvořené minerály. (nedají se vyjádřit chemickým vzorcem) věda – petrologie vznik hornin – vnitřní a vnější geologičtí činitelé

Vnitřní geologické děje, vznik hornin - vysoká teplota uvnitř Země (6000°C) radioaktivní reakce a energie ze vzniku Země horniny ve žhavém stavu – magma magma vystupuje k povrchu http://cs.wikipedia.org/wiki/Vulk%C3%A1n (vulkány ve wiki) http://www.ig.cas.cz/aktivity/Geopark/Zeme.pdf (pdf k tisku)

Tvary těles vyvřelých hornin

Vyvřelé horniny hlubinné vyvřeliny (plutonity) – utuhnutí magmatu v hloubce (masiv, pluton) – pomalé chladnutí - středně až hrubozrnné horniny – příklad – žula (křemen, slídy, světlé živce) gabro (tmavé živce)

Žula

Gabro

Vyvřelé horniny výlevné vyvřeliny (vulkanity) – utuhnutí na povrchu (sopka, vulkán) – rychlé chladnutí – nestačily vykrystalizovat - jemnozrnné horniny – příklad – čedič (tmavá hornina, často s vyrostlicemi olivínu) znělec (světlejší, šedozelená b.)

Čedič

Znělec

Usazené horniny (sedimenty) Vznikají působením vnějších geologických dějů (voda, vzduch, Slunce, gravitace, působení rostlin a živočichů) Činnost – zvětrávání (eroze)

Zvětrávání je způsobeno: vsakující vodou střídáním teplot vzduchem kořeny rostlin mrazem

Mechanické zvětrávání Při zvětrávání se pevné horniny na zemském povrchu rozpadají na balvany, štěrk, písek a prach (úlomkovitý materiál). rozpad zvětraliny .::::::…

(padající a ukládající se v údolí) úlomkovitý materiál (padající a ukládající se v údolí) eroze původní hornina usazená hornina (vzniklá tlakem nadložních vrstev) vrstevnaté uspořádání nezvětralé horniny

Podle velikosti úlomků vznikají: Materiál Hornina štěrk slepenec písek pískovec jíl jílovitá břidlice jílovec

Slepenec

Pískovec

Jílovec

Chemické zvětrávání Minerály v horninách podléhají chemickým účinkům vody a vzduchu. Nejznámějším příkladem jsou krasové jevy. CaCO3 se rozpouští ve vodě obohacené o CO2, ve vodě bez oxidu uhličitého se uhličitan vápenatý opět vysráží. Vznikají útvary – krápníky.

Krápníky Stalagnát Stalaktit Stalagmit

Sedimenty organického původu – vápence, dolomity - ze schránek organismů (koráli, mlži, plži) – buližníky (křemičité schránky řas) – rašelina – mech rašeliník – uhlí – odumřelé stromy, bez přístupu vzduchu, za zvýšeného tlaku – ropa, zemní plyn – zbytky drobných vodních organismů

Organické sedimenty Dolomit Buližník Rašelina Ropa Uhlí

Přeměněné horniny (metamorfované) vznikají působením vysokých tlaků a teplot v hlubších částech zemské kůry z vyvřelých a sedimentárních hornin. přeměna (metamorfóza) probíhá v závislosti na velikosti teplot a tlaků.

Příklady přeměněných hornin Z jílovitých až písčitých hornin se stoupající teplotou a tlakem postupně vznikají fylit, svor a rula. Metamorfózou vápence vzniká mramor.

Přeměněné horniny Fylit Svor Mramor Rula

Horninový cyklus

Opakování - Horniny Co je hornina, jak obecně vzniká, jaká věda se jimi zabývá? Vznik, rozdělení, rozdíly, příklady vyvřelých hornin. Vypiš vnější geologické činitele, jeden si vyber a popiš jeho působení Popiš vznik mechanických usazenin. Vypiš typy úlomkovitého materiálu a druhy z nich vznikajících sedimentů. Jak vznikají přeměněné horniny, příklady s podmínkami vzniku? Popiš horninový cyklus.