Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Představitel skupiny lumírovců
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
¨-4-.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Srovnávací a vědomostní test
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Český jazyk 6. ročník ZŠ Jiří Wolker
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Figury II Marcela Jurková.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Konstantin Biebl životopis, sbírky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Jiří Wolker František Gellner NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Česká meziválečná poezie
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05. 02 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05.02.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_19_CJL_L Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace , Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura Tematický okruh: Česká poezie v meziválečném období Téma: Proletářská poezie - Jiří Wolker Metodický list/anotace: Seznámení se životem a tvorbou představitele proletářské poezie Jiřího Wolkera, práce s ukázkami z jeho básní, informace o proletářském umění; možné využít pro žáky 4. ročníku jako opakování k ústní části maturitní zkoušky.

Proletářské umění 1. polovina 20. let 20. století Výraz revoluční vlny a revolučních nadějí Touha po sbratření, kolektivitě, revoluční přeměně světa Pohled na svět očima dělníka S. K. Neumann, Josef Hora, Jiří Wolker

Jiří Wolker – hlavní předstaVITEL PROLETÁŘSKÉ POEZIE Život Tvorba Narozen 1900 v Prostějově Studia v Praze - práva a filozofie, přátelství s významnými básníky, např. Josefem Horou, Jaroslavem Seifertem Onemocněl tuberkulózou: léčebné pobyty u moře a na Slovensku Člen Literární skupiny a Devětsilu 1924 umírá, je pohřben v Prostějově Hlavní představitel proletářského umění; spolu s Karlem Teigem vydává roku 1922 stať Proletářské umění (kolektivismus, stranickost, třídnost) Host do domu (1921) - poezie Těžká hodina (1922) - poezie Tři hry (1922) - dramata Nemocnice, Hrob Moderní pohádky - např. O kominíkovi, O milionáři, který ukradl slunce Jiří Wolker – hlavní předstaVITEL PROLETÁŘSKÉ POEZIE

Socha Jiřího Wolkera v Prostějově a busta na jeho rodném domě Obr. 1 Obr. 2

Host do domu Melodický, rytmický verš Chlapecký pohled na svět Láskou chce obejmout celý svět Promlouvá s obyčejnými věcmi, které ho obklopují („tolik by chtěly trochu si porozprávět!“ – báseň Věci) Vyjadřuje své pocity, touhy, svá trápení Okouzlení životem – vitalismus Příznačný motiv očí a srdce – postupně doplňován motivem rukou a práce Využívá metafory, personifikace, přirovnání Přečtěte si následující ukázky a analyzujte je podle těchto kritérií; najděte metafory, přirovnání a vysvětlete je.

Kamna Poštovní schránka „Poštovní schránka na rohu ulice, to není nějaká lecjaká věc. Kvete modře, lidé si jí váží velice, svěřují se jí docela. … Psaníčka jsou bílá jako pel a čekají na vlaky, lodě a člověka, aby jak čmelák a vítr je do dálek rozesel, - tam, kde jsou srdce, blizny červené, schované v růžovém okvětí.“(1) Kamna „Myslím, že v poledne každý den by mohl být květnově tichý a slavný, kdyby všechny plotny u kamen mohly být jako louky na jaře. Maminky-sluníčka v kuchyních by se nad nimi točily a smály, žehnaly by je zlatýma rukama a ony, - jako ta země pod náma v odplatu za to by daly růst na sobě chlebům a koláčům, tak jako květinám polním, co rostou z lásky a tepla. V poledne by je maminky otrhaly, na stůl postavily čerstvé a vonící: "Vezměte z našich rukou, moji nejmilejší, kytici!““ (2)

Těžká hodina proměna chlapce v muže výzvy, apely myšlenky bratrství mezi lidmi, kolektivismu motivy srdce, snu, přeměny snu ve skutečnost touha vytvořit spravedlivý svět bída a tíživá sociální situace brání lidem ve štěstí naděje Najděte konkrétní příklady v následujících básních:

Balada o nenarozeném dítěti Těžká hodina „Té noci plakaly čtyři holé stěny, že těžko, těžko bude dát hladovým ústům krajíc ukrojený. (…) …dětská ústa k srdci promluvila: Maminko milá, já jsem láska, která by ráda se narodila! Večer mnoho milenců smutných je, že to, co žít mohlo, nežije, a mnozí ani smutní nejsou, protože to nedovedou. Slunce na zemi svítilo a stromy zůstaly lysé, lidé se na zemi milují a láska nenarodí se. Nenarodí se?“(4) Těžká hodina „Dnes je těžká hodina. Chlapecké srdce mi zemřelo a sám v rakvi je vynáším, a zemřelým trpě, trpím i tím, které mi v prsou se roditi počíná. … Milenčin dopise, lampo, kniho kamarádova, věci zrozené z lásky, světla a víry, dnes při mně stůjte a třikrát mi věrnější buďte, když zůstal jsem na světě sirý, a modlete se, aby mi narostlo srdce statečné a nesmlouvavé, a věřte dnes za mě, že tomu tak bude, a věřte dnes za mě, že postavím dle obrazu jeho život člověka spravedlivého.“(3)

„Tady jsou paláce, — tady podkroví, tady jsou sytí, — tady hladoví, Balada o snu … „Tady jsou paláce, — tady podkroví, tady jsou sytí, — tady hladoví, jedni jsou otroci, — druzí diktátoři a všichni jsou choří. Svět je jak srdce kulatý a je-li do půle rozťatý, — umírá. Z fabrik a podkroví dělníci jdou, tvrdost životů jejich jim padla do rukou, ti všichni krásné sny měli a tíhu jich poznali, dnes jeřábem zvednou je a vytešou do skály, to lidé jsou z masa a kostí, tvoření světa dědicové věční, co krásné sny zabijí tím, že je uskuteční, nemají dobré srdce jen, ale též dobré pěsti, protože po světě jdou, ve světě vrou a na světě staví své štěstí.“(6) Tvář za sklem „Kavárna Bellevue je říše stavěná z hudby, tepla a plyše, z oken má vysoké, průhledné hranice, které ji dělí od zmrzlé ulice. … Když tu tak seděli teple a ctihodně s rukama vyžehlenýma, tu stalo se, stalo, - ne zcela náhodně, - že na okna sklenného tenounkou hranici přitisk tvář člověk, který stál v ulici, výrostek zpola a zpola muž, s pohledem ostrým a chladným jak nůž prořízl okno a vbod se v tu nádheru, v číše a valčík, v zrcadla pro milenky, v břicha a teplo, fraky a peněženky, a zůstal v nich trčeti čepelí, i když ty dvě oči zmizely.“(5)

Vysvětlete pojem balada, klasická a sociální. (lyrickoepická báseň, pochmurný děj, tragický konec, nadpřirozené bytosti; sociální problémy) Znáte ještě další české autory píšící sociální balady? Uveďte příklady. (Petr Bezruč - Slezské písně, Jan Neruda - Knihy veršů, Balady a romance) Jaké protiklady světa bohatých a chudých byste našli v těchto básních? (otevřená otázka) V čem spatřuje Wolker pro všechny proletáře naději do budoucna? (Balada o snu)

Wolkerův epitaf Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než moh' srdce k boji vytasit, zemřel – mlád dvacet čtyři let. Co je to epitaf? (krátký text o zesnulé osobě, shrnuje její život, bývá umístěn na náhrobku) Jak mu rozumíte? (otevřená otázka)

Citace, zdroje a literatura Obr. 1: MAŇAS, Michal. Soubor:Jiri Wolker statue in Prostejov.jpg-Wikipedie [online]. [cit. 3.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jiri_Wolker_statue_in_Prostejov.jpg Obr. 2: MAŇAS, Michal. Soubor:Jiri Wolker bust in Prostejov.jpg-Wikipedie [online]. [cit. 3.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jiri_Wolker_bust_in_Prostejov.jpg (1)(2)(3)(4)(5)(6) DR. HOLÝ, Jiří a kol. Čítanka české a slovenské literatury pro III. ročník SŠ. Praha: SPN, 1992, ISBN 80-04-25929-4. MGR. HÁNOVÁ, Eva a kol. Odmaturuj z literatury 1. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2004, ISBN 80-7358016-0.