Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aldehydy a ketony.
Advertisements

ESTERY.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Chemické reakce karboxylových kyselin
Chemické reakce karbonylových sloučenin
Ethery a sulfidy.
Hydroxyderiváty a sulfanylderiváty
Názvosloví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Mastné kyseliny a estery
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
„Co má rum společného s vínem?“
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Alkoholy a fenoly.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Hydroxyderiváty alkoholy fenoly Nestálá uspořádání - enol formy
Deriváty karboxylových kyselin
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Kyslíkaté deriváty Hydroxyderiváty: -OH Ethery: R-O-R
HYDROXYSLOU Č ENINY ALKOHOLY FENOLY –OH obsahují ve své molekule –OH skupinu tzv. hydroxylová skupina O H polární charakter vazby δ-δ- δ+δ+ v ůč i silným.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.
Deriváty karboxylových kyselin
Názvosloví, vlastnosti, reakce
TUKY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Deriváty karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Významné karboxylové kyseliny
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Karboxylové kyseliny.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06C_09_Funkční deriváty karboxylových.
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Karboxylové kyseliny.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Deriváty karboxylových kyselin
Estery karboxylových kyselin
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Reaktivita karboxylové funkce
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek. vyskytují se například v tucích a olejích. Připravují se tzv. esterifikací.

Názvosloví     Názvy esterů karboxylových kyselin se tvoří od názvu příslušné karboxylové kyseliny příponou -an a od názvu alkylu (tj. uhlovodíkového zbytku s volnou vazbou) příslušného alkoholů. Př.: 1. ester je tvořen od kyseliny propionové a to znamená, že to bude     propionan. 2. Název alkylu je methyl (modře na obrázku). 3. propionan methylnatý     Názvy esterů lze rovněž tvořit opisem, např. methylester propionové kyseliny.

Příprava esterů karboxylových kyselin   Esterifikace probíhá pouze v kyselém prostředí, proto se tato reakce provádí za přídavku silné anorganické kyseliny, např. kyseliny sírové. Esterifikace je rovnovážná reakce; její výtěžek lze ovlivnit odstraňováním některého z reakčních produktů. Pokud je tato reakce katalyzována kyselinou sírovou, kyselina váže vznikající vodu.   Prvním krokem esterifikace je protonace karboxylové kyseliny. Zachycení protonu kyslíkem karboxylové skupiny kyseliny. Zachycení protonu atomem kyslíku má za následek zvýšení elektronového deficitu na atomu uhlíku karboxylové skupiny a tím také usnadnění nukleofilního ataku molekulou alkoholu.   V dalším kroku dochází k vytvoření vazby mezi atomem uhlíku v hydroxylové skupině a atomem uhlíku v karboxylové skupině. Poté následuje odštěpení molekuly vody a protonu (H+). Primární alkoholy tvoří estery snadněji než alkoholy sekundární. Estery terciálních alkoholů se tímto způsobem nepřipravují. Pro jejich syntézu se používá na místo karboxylové kyseliny příslušný acylchlorid. Vedlejším produktem této reakce je chlorovodík.

Vlastnosti esterů karboxylových kyselin Estery v přítomnosti kyselin i hydroxidů podléhají hydrolýze.  Kyselou hydrolýzou vzniká alkohol a karboxylová kyselina.   R1COOR2  +  H2O      R1COOH  +  R2OH Produktem alkalické hydrolýzy esterů jsou alkoholy a soli karboxylových kyselin.   R1COOR2  +  MOH      R1COOM  +  R2OH   Hydrolýza esterů patří mezi průmyslově významné rekce. využívá se jí například při výrobě mýdel. Mýdla jsou sodné nebo draselné soli kyseliny palmitové a stearové. Sodné soli vyšších mastných kyselin jsou tuhé a vyrábějí se z nich čistící a prací prostředky. draselné soli mají mazlavou konzistenci a využívají se na přípravu dezinfekčních prostředků. Při alkalické hydrolýze tuků vzniká mýdlo a glycerol. Kyselou hydrolýzou vznikají vyšší mastné kyseliny a glycerol. Další významná reakce je reesterifikace. Její mechanizmus se podobá hydrolýze esterů. Reakce je katalyzovaná silnou anorganickou kyselinou, na estery se však nepůsobí vodou, ale jiným alkoholem.   Estery jsou kapalné, ojediněle pevné látky. Zpravidla rozpustné ve vodě. Estery vřou při nižší teplotě než karboxylové kyseliny. narozdíl od nich nedokáží estery tvořit vodíkové můstky, které by zvyšovaly teplotu varu. Řada esterů má charakteristickou vůni, viz. následující tabulka.

Ethylester kyseliny benzové vůně po Ethylester kyseliny octové ovoci Buthylester kyseliny octové ananasu Ethylester kyseliny mravenčí rumu Ethylester kyseliny benzové mátě

Konec