Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Vstupy a výstupy v JavaScriptu Vstup: použitím metody prompt objektu window čtením hodnot z položek formuláře Výstup : použitím metody alert objektu window.
Programování v Pascalu
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
DATOVÝ TYP POLE.
25/08/20141 Typ struktura (1) Datový typ struktura ( struct ) je agrego- vaný heterogenní datový typ Jedná se o skupinu několika proměnných, které mohou.
Programování v Pascalu Přednáška 8
Programování v Pascalu Přednáška 4
Programování v Pascalu Přednáška 2
Programování v Pascalu Přednáška 6
Programování v Pascalu Přednáška 5 RNDr. Hana Havelková.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
Principy překladačů Běhová podpora Jakub Yaghob. Běhová podpora Statická podpora jazyka Překladač Interface na knihovny Hlavičkové soubory Dynamická podpora.
Principy překladačů Mezikód Jakub Yaghob.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Generování mezikódu Jakub Yaghob
Základní pojmy V informatice.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Jazyk vývojových diagramů
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Algoritmizace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmy a programovací techniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Objektové programování
Úvod do Pascalu. Co je Pascal? vyšší programovací jazyk poskytuje prostředky pro popis algoritmů, které odrážejí povahu řešených problémů, a nikoliv technickou.
Algoritmizace a programování Třídící algoritmy - 12
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Počítače a programování 1
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
10. Dynamické proměnné Dynamická proměnná se nezavádí deklarací proměnných, ale vzniká za běhu programu provedením speciálního příkazu. Nemá přidělen žádný.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
OSNOVA: a)Funkce – úvod b) Hlavičky funkcí c) Rekurze funkcí d)Knihovny funkcí e)Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
6. Typ záznam Strukturovaný datový typ - znamená spojení několika elementů stejného nebo různých typů do jedné proměnné. Např. pole je strukturovaný datový.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Cvičení 3-4 Procedury, funkce,řetězce. Procedury Procedura Procedura Procedura je podprogram, který mění stav programu (změnou stavu proměnných nebo změnou.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
M2160 – Úvod do programování II RNDr. Jaroslav PELIKÁN, Ph.D. katedra počítačových systémů a komunikací Fakulta informatiky Masarykovy univerzity Botanická.
Makra v Excelu syntaxe. Zápis nahraného makra SubEnd Sub O klíčová slova Sub a End Sub – začátek a konec makra O komentáře O text za znakem ', až do konce.
Počítače a programování 2
Typ struktura (1) Datový typ struktura (struct) je agrego-vaný heterogenní datový typ Jedná se o skupinu několika proměnných, které mohou mít různé datové.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
Oblast platnosti identifikátoru (1)
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Cyklus for (1) Obecný tvar: for (výraz1; výraz2; výraz3) příkaz
CU01 Informatika II 2/13 Základy algoritmizace
Transkript prezentace:

Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny 10 min Nová látka 40 min Procvičení nové látky 30 min Shrnutí 10 min

Programování v jazyce Pascal (1) Úvod: –pojem algoritmu a jeho vlastnosti –způsoby zápisu algoritmu –fáze zpracování úlohy na počítači Programovací jazyky: –překladač programovacího jazyka –programovací jazyk Pascal –základní pojmy (identifikátor, klíčová slova, poznámky) Struktura programu v jazyce Pascal Příkazy výstupu (Write, WriteLn) Úprava programu Konstanty, výrazy Proměnná (deklarace proměnných) Příkazy vstupu (Read, ReadLn)

Programování v jazyce Pascal (2) Příkazy jazyka Pascal: –syntaxe a sémantika –přiřazovací příkaz –složený příkaz –podmíněný příkaz –příkazy cyklu (while, repeat) Datové typy (rozdělení): –ordinální typy –typ Boolean –typ integer –typ char –výčtové typy –typ interval Příkaz case a cyklus for Datový typ real

Programování v jazyce Pascal (3) Strukturované datové typy: –pole (jednorozměrné) –pole dvourozměrné (matice) Podprogramy (procedury a funkce): –deklarace procedur a funkcí –formální a skutečné parametry –volání hodnotou a odkazem –globální a lokální objekty Rekurze Další strukturované typy dat: –řetězec –množina –záznam (příkaz with) –soubor (typový, textový) Programové jednotky

Programování v jazyce Pascal (4) Předávání parametrů z příkazové řádky operačního systému Další příkazy jazyka Pascal: –Goto –Break, Continue –Exit, Halt Složitost algoritmů

Podprogramy Podprogram je posloupnost pří- kazů opatřená jménem, které je možné později používat jako reprezentanta celé posloupnosti Jako podprogram je vhodné označit algoritmicky ucelenou programovou jednotku řešící vhodně vyčleněný problém Podprogramy mohou komuni- kovat se svým okolím prostřed- nictvím tzv. parametrů (formál- ních a skutečných) Podprogramy v jazyce Pascal: –procedury –funkce

Procedury Deklarace procedury: procedure Jmeno (seznam formálních parametrů s jejich typy); Část deklarací a definic (lokální objekty) begin příkazová část end; Vyvolání (použití) procedury: Jmeno (seznam skutečných parametrů);

Funkce Deklarace funkce: function Jmeno (seznam formálních parametrů s jejich typy):typ funkce; Část deklarací a definic (lokální objekty) begin příkazová část (obsahující alespoň jedno přiřazení tvaru Jmeno:=výraz;) end Vyvolání (použití) funkce: Jmeno (seznam skutečných parametrů);

Poznámky Seznam formálních parametrů s jejich typy a tím i následně seznam skutečných parametrů mohou být prázdné. V tom případě neuvádíme ani kulaté závorky Vzhledem k tomu, že funkce nese hodnotu, bývá většinou volána jako součást výrazu (např. na pravé straně přiřazovacího příkazu, jako parametr příkazu write apod.)

Formální a skutečné parametry (1) Seznam formálních parametrů udává hlavička deklarace pro- cedury nebo funkce Seznam skutečných parametrů je součástí příkazu procedury (nebo zápisu funkce) Vzájemná korespondence sku- tečných a formálních parametrů je dána pořadím v těchto sezna- mech, které se co do počtu musí shodovat a odpovídající si para- metry musí být typově kompa- tibilní

Formální a skutečné parametry (2) Parametry (formální i skutečné) lze rozdělit do dvou skupin: –vstupní: odpovídají vstupním údajům –výstupní: odpovídají výstupním údajům Tomuto rozdělení odpovídá i volba jednoho ze dvou základ- ních druhů substitucí skutečného parametru za formální: –volání hodnotou –volání odkazem (referencí)

Volání hodnotou Skutečným parametrem musí být výraz Náhrada skutečného parametru za formální probíhá takto: –výraz (skutečný parametr) se vy- hodnotí –formální parametr se stane lokální proměnnou Podprogram může hodnotu této své lokální proměnné měnit, aniž by se tím měnila hodnota skutečného parametru Volání hodnotou tedy nemůže v žádném případě být použito k reprezentaci výsledku výpočtu

Volání odkazem (1) Skutečným parametrem musí být proměnná Odpovídajícímu formálnímu parametru musí v hlavičce procedury předcházet klíčové slovo var Substituce skutečného parametru za parametr formální probíhá takto: –jsou vyhodnoceny případné indexy skutečného parametru –Formální parametr (jeho identifi- kátor) se ztotožní s adresou pamě- ťového místa v němž je uložena hodnota odpovídajícího skutečné- ho parametru

Volání odkazem (2) Vyvoláním podprogramu se tak akce popsaná jeho deklarací realizuje přímo nad skutečným parametrem Používá se u všech výstupních parametrů

Témata ke zkoušce Procesory Vnitřní (operační) paměti Externí paměťová média Periferní zařízení počítače (monitory, tiskárny, scannery, klávesnice, myši,...) Operační systémy Lokální počítačové sítě Počítačová síť Internet a její služby Příkazy jazyka Pascal Jednoduché datové typy Strukturované datové typy