Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P04/3.11.2012, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Lišejníky Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima,
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_18_URCOVANI_LISEJNIKU
LIŠEJNÍKY.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Lišejníky v lese.
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
BOTANIKA LIŠEJNÍKY.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
LICHENIZOVANÉ HOUBY LIŠEJNÍKY; LICHENES.
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
HOUBY ŘÍŠE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Hana Baroušová
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
LIŠEJNÍKY → LICHENIZOVANÉ HOUBY
skupina: LIŠEJNÍKY (Lichenes)
Lišejníky Digitalizace výuky Příjemce
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P05/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Lyšejníky.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.
Lišejník – dvě rostliny v jedné
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Lišejníky.
  Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Lišejníky.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Opakování lišejníky, řasy
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Lišejníky - podvojné organizmy
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Člověk a jeho svět 4. ročník
AZ KVÍZ Houby, lišejníky, řasy
LIŠEJNÍKY Lichenes obrázek 1.
LIŠEJNÍKY – PRŮKOPNÍCI ŽIVOTA
Lišejníky.
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_27_Lišejníky
LIŠEJNÍKY.
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P04/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: PřírodopisTřída: VI. Tematický okruh: Přehled organismů Téma: Lišejníky Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro šestý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z:

LIŠEJNÍKY P ŘÍRODOPIS – 6. TŘÍDA ZŠ Miličin Tyršovo náměstí 248 Mgr. Eva Vrtišková

L IŠEJNÍKY Velmi citlivé na znečištěné ovzduší Složené organismy Vlákna houby Jednobuněčné sinice nebo řasy Houba a sinice/řasa žijí v symbióze Sinice/řasa Zajišťuje fotosyntézou organické látky Houba Dodává vodu

S TAVBA STÉLKY LIŠEJNÍKU

S TÉLKA LIŠEJNÍKŮ MŮŽE BÝT : Pevně přirostlá k podkladu Mapovník zeměpisný Ve formě lupínků terčovka bublinatá Ve formě keříčků dutohlávka sobí Zdroj obrázků:

T YPY STÉLKY Korovitá – tyto lišejníky rostou na skalách, zídkách, kůře stromů Lupenitá – rostou nejčastěji na kůře stromů i na holé zemi Keřovitá – vytváří keříky Zástupci : mapovník zeměpisný, terčovka bublinatá, dutohlávka sobí, terčovka skalní, hávnatka psí, terčovník zední, pukléřka islandská, dutohlávka Floerkova, pupkovka srstnatá, … Podle obrázků v učebnici nebo na internetu apod. urči typy stélky

R OZMNOŽOVÁNÍ LIŠEJNÍKŮ Protože jsou to složené organismy mají poněkud složitější rozmnožování 1. pohlavně – houba 2. nepohlavně – úlomky stélky Tyto úlomky mohou být vodou nebo větrem rozneseny na velké vzdálenosti Zdroj obrázku:

V ÝSKYT LIŠEJNÍKŮ Lišejníky se vyskytují na kůře stromů, na holé půdě, na kamenech, skalách, střechách, zdech Mohou žít v místech s velmi nepříznivými přírodními podmínkami Potřebují velmi málo živin, vzduchu, vody Jsou odolné vůči vysokým i nízkým teplotám Rostou velmi pomalu (1mm, 10 mm za rok)

V ÝZNAM LIŠEJNÍKŮ Způsobují zvětrávání hornin Jsou potravou sobů Slouží jako úkryt drobných živočichů a hmyzu Používají se ve farmaceutickém průmyslu,k výrobě parfémů a antibiotik Citlivě reagují na čistotu ovzduší – tzv. biokatalyzátor Získává se z nich cukr, alkohol, barviva např. lakmus

P ROCVIČENÍ ( DOPLŇ / ZAKROUŽKUJ ) Kterými organismy je tvořen lišejník? ___________________________________ Jaké typy stélek mají lišejníky? ___________________________________ Je pravdivé tvrzení, že lišejník je autotrofní organismus? ANO / NE Jaký je význam lišejníků v přírodě? ___________________________________ Proč se nevyskytují ve velkých městech a v průmyslových oblastech? ___________________________________

Z DROJE content/upload/obrazky/12601/3.jpg? g kv.cz/lokality/vysoky_kamen/fotky/Pleopsidium- chlorophanum_VK.jpg b/8/82/Lichen_cross-section.png/220px-Lichen_cross- section.png pg