Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Pavla Ondrušková Číslo VY_52_INOVACE_27_PŘÍRODOPIS Název Lišejníky Předmět Přírodopis Ročník/y/ ročník Anotace Prezentace slouží jako opora při výkladu o lišejnících. Objasňuje princip symbiotického soužití dvou organismů. Zabývá se podrobněji rozdíly mezi korovitými, lupenitými a keříčkovitými lišejníky, růstem a významem těchto organismů. Závěrečné shrnutí a opakování lze vytisknout a použít i jako opakovací test. Druh učebního materiálu Prezentace Datum vytvoření Datum ověření

2 Lišejníky

3 Lišejníky složené organismy, jejichž stélku tvoří houba a sinice nebo řasa tvar stélky je rozmanitý: keříčkovitý lupenitý korovitý (přiléhá těsně k podkladu) obě složky spolu žijí v symbióze: houbová vlákna dávají lišejníku tvar, upevňují jej k podkladu, zadržují a dodávají vodu řasy vytvářejí pomocí fotosyntézy organické látky je známo až druhů lišejníků

4 Průřez stélkou lišejníku
řasa houbová vlákna Většinu stélky vytvářejí houbová vlákna.

5 Druhy lišejníků Korovité lišejníky
jejich stélka těsně přiléhá k podkladu rostou na skalách, kamenných zídkách, někdy i na kůře stromů Mapovník zeměpisný (dříve lišejník zeměpisný) Roste v horských oblastech s nízkým znečištěním ovzduší.

6 Druhy lišejníků Lupenité lišejníky
mají stélku rozprostřenou do plochy, laločnatou rostou nejčastěji na borce stromů, dřevě a kamenech terčovka bublinatá Jeden z nejčastějších lišejníků u nás. Stélka je několik centimetrů velká, lupenitá, šedavá s odstíny zelené a hnědé.

7 (lidově Krakonošovy vousy)
Druhy lišejníků Keříčkovité lišejníky mají větvenou stélku vyskytují se na půdě nebo borce a větvích stromů dutohlávka pohárkatá Roste nejčastěji na pařezech. dutohlávka sobí Má provázkovitou stélku, roste na stromech, připomíná šedé či zelené vlasy. Existuje asi 600 druhů. Roste v tundře, je důležitou potravou pro soby, především během krutých zimních měsíců. provazovka (lidově Krakonošovy vousy)

8 Růst a věk lišejníků Lišejníky jsou považovány za nejpomaleji rostoucí organismy. V českých podmínkách rostou téměř celoročně (i pod bodem mrazu). Nejpomaleji rostou druhy s korovitou stélkou Dutohlávky rostou rychleji Některé lupenité a keříčkovité lišejníky rostou až 15 mm/rok. Ve výjimečných biotopech (např. v Antarktidě) se dožívají i několika set let. Přitom poporostou jen o necelou desetinu mm za rok. 0,06 až 1 mm/rok. asi 2,5 mm/rok.

9 Význam lišejníků vzhledem k minimálním nárokům jsou průkopníky života – rostou na holých skalách, kůře stromů i na holé zemi jsou potravou pro zvířata (např. sobů) slouží jako úkryt hmyzu a drobných živočichů používají se jako barvivo používají se i ve farmaceutickém průmyslu, při výrobě kosmetiky nebo parfémů některé druhy slouží jako indikátory životního prostředí (např. provazovka)

10 Opakování a shrnutí Kterými organismy je tvořen lišejník? stélku tvoří houba a řasa nebo sinice Popiš obrázek - průřez stélky lišejníku Jak se nazývá vzájemný vztah těchto organismů? symbióza (soužití) Jakou funkci plní houba a jakou řasa (popř. sinice) v lišejníku? houbová vlákna dávají lišejníku tvar, upevňují jej k podkladu, zadržují a dodávají vodu řasy (popř. sinice) vytvářejí pomocí fotosyntézy organické látky Jaké tvary stélky lišejníku znáš? stélka keříčkovitá, lupenitá, korovitá řasa houbová vlákna

11 Opakování a shrnutí Napiš pod obrázky názvy daných lišejníků, doplň i druh (keř., kor., lup.) terčovka bublinatá (lup.) mapovník zeměpisný (kor.) provazovka (keř.) dutohlávka pohárkatá (keř.) dutohlávka sobí (keř.)

12 Zdroje ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1., přeprac. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, c1999, ISBN Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Lišejník [online]. c2013 [citováno 9. 12. 2013]. Dostupný z WWW: < TIGERENTE. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TRIFUNOVIĆ, Snežana. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PETERS, Kristian. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HLOBÍLEK, Robert. Rosava Grapy [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TAKA. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Mgr. Pavla Ondrušková – autor materiálu Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google