PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení migrujících pracovníků z pohledu ČSSZ
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
EURES Evropské služby zaměstnanosti
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Mgr. Vít Holubec Oddělení koordinace sociálního zabezpečení
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Sociální zabezpečení pracovníků v EU Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 07/05/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Sociální zabezpečení rodiny cizího příslušníka pracujícího na území ČR: dávky v mateřství a odpovídající otcovské dávky rodinné dávky dávky v případě.
práva sociálního zabezpečení EU (nařízení Rady (EHS) č. 1408/71
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Podpora v nezaměstnanosti
Organizace sociální správy
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
1 EURES European Employment Services Evropské služby zaměstnanosti
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Obsah: Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Možnosti pobytů v Evropské unii Do zemí EU po střední škole Do zemí EU po střední škole.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Správa sociálního zabezpečení
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Předmět: Evropská ekonomická integrace Irena Fujerová.
Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Sociální zabezpečení Sociální služby
1 Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
EURES EURopean Employment Services Evropské služby zaměstnanosti.
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Lidé na prvním místě … Sociální pojištění v Evropské unii Mgr. Milan Novotný metodik pracoviště ČSSZ Hradec Králové.
Evropské služby zaměstnanosti EURopean Empolyment Services (EURES) Seminář Průvodce zdravotním a sociálním pojištěním v EU Hradec Králové,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Občané ČR žijící v zahraničí – ochrana důchodových práv JUDr. Gabriela Pikorová, vedoucí oddělení koordinace sociálního zabezpečení, MPSV.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Správa sociálního zabezpečení
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Centrum mezistátních úhrad Tereza Hylmarová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Sociální zabezpečení v EU
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU EVROPSKÉ SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI Jana Jeništová, EURES poradce Úřad práce hl. m. Prahy

Cíl prezentace EURES, práce v EU/EHP, Švýcarsku Zdravotní a sociální pojištění při práci v evropských zemích Základní principy Zdroje informací

EURES EURopean Employment Services – Evropské služby zaměstnanosti Informační a poradenská síť Evropská unie, Evropský hospodářský prostor, Švýcarsko Veřejné služby zaměstnanosti, další organizace zabývající se zaměstnaností.

EURES Založen r. 1994 v Evropě Od 1.5.2004 v České republice Podpora profesní a především geografické mobility pracovních sil Řešení nerovnováhy na pracovních trzích Získávání a poskytování informací Poradenství

EURES Šíření volných pracovních míst Nábory pracovních sil Personální zázemí Poradci EURES Kontaktní osoby EURES Portály EURES

Před odchodem za prací Přechodná období Jazykové znalosti Administrativní povinnosti Zdravotní a sociální pojištění Ubytování Vzdělání Uznání kvalifikace CV, reference Informace

http://portal.mpsv.cz/eures Národní portál Popis životních a pracovních podmínek ve státech EU/EHP a Švýcarsku Volná místa Aktuální pracovní nábory Aktuality Kde nás najdete Sekce pro „uchazeče“ a „zaměstnavatele“

http://eures.europa.eu Evropský portál Popis životních a pracovních podmínek ve státech EU/EHP (vkládá každá země za sebe) Mezinárodní databáze volných pracovních míst Databáze CV on-line Užitečné odkazy a kontakty

Zdravotní a sociální pojištění Základní otázkou je určení kompetentního státu pojištění (státu odvodů a nároků)

Zdravotní a sociální zabezpečení Nařízení Rady EHS č. 1408/71, 574/72 Principy koordinace: Rovnost nakládání Aplikace právního řádu jediného státu Sčítání dob pojištění Zachování nabytých práv Výjimky

Rovnost nakládání Základní princip Smlouvy zakládající EHS Zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti Obsahují-li národní předpisy jednoho státu odlišnou úpravu pro cizince, neplatí tato úprava pro osoby kryté komunitárním právem

Aplikace právního řádu jednoho státu Cílem je zamezení situace, kdy pojištění chybí nebo je placeno ve dvou státech zároveň (některé státy odvozují pojištění ze zaměstnání, některé z bydliště) Podle Nařízení obecně platí, že pojištění se platí ve státě, kde je osoba zaměstnaná Výjimky (OSVČ, vyslaní pracovníci)

E - formuláře Prostředek komunikace mezi evropskými institucemi zdravotního a sociálního pojištění Jedna forma, různé jazykové verze E 100 – dávky v nemoci a mateřství (zdravotní pojišťovny) E 200 – dávky vztahující se k důchodům (správy sociálního zabezpečení) E 300 – dávky v nezaměstnanosti (úřady práce) E 400 – rodinné dávky (státní sociální podpora)

Sčítání dob pojištění Pro nárok na některé dávky je potřeba přihlédnout k dobám pojištění v jiném státě Pravidlo je aplikovatelné na všechny druhy dávek (pokud je dávka závislá na době pojištění)

Zachování nabytých práv Řeší situaci, kdy podle právní úpravy některého státu lze dávku vyplácet pouze v bydlišti žádající osoby na území daného státu Výplata některých dávek je možná i do jiného státu, než ve kterém osoba bydlí (export dávek)

Výjimky Osoba zaměstnaná v jednom státě a zároveň samostatně výdělečně činná v druhém státě (pojištěna v obou státech) Vyslaný pracovník (zaměstnán v jednom státě a pracuje v druhém státě) spadá pod právní řád státu, ze kterého byl vyslán (E101) Je-li osoba zaměstnaná ve 2 či více státech, je pojištěná ve státě bydliště

Čech pracující v jiném státě EU Pojištěn (zdravotně a sociálně) ve státě zaměstnání Nárok na plnou zdravotní péči ve státě pojištění/zaměstnání (spoluúčast) Nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči v ČR/jiném státě EU Evropský průkaz zdravotního pojištění Platí i pro nezaopatřené rodinné příslušníky

Čech pracující v jiném státě EU Ohlašovací povinnost vůči zdravotní pojišťovně Bydliště pracovníka a jeho rodinných příslušníků v ČR, ale pojištění/zaměstnání v jiném státě EU  zahraniční nositel pojištění posoudí situaci a vydá E 106 pro nositele pojištění v ČR  nárok na plnou zdravotní péči ve státě zaměstnání a zároveň v ČR

Čech pracující v jiném státě EU Neuzná-li nositel pojištění bydliště v ČR, vydá alespoň E 109, který slouží pro získání nároku plné zdravotní péče pro nezaopatřené rodinné příslušníky Po ukončení zaměstnání v jiném státě – návrat do systému pojištění v ČR (ohlašovací povinnost, dokladování)

Důchody Získáním doby pojištění více než 1 rok vzniká nárok na tzv. parciální důchod Při pojištění kratší než 1 rok nebude stát pojištění vyplácet důchod, ale doba se započítává Hodlá-li se důchodce přestěhovat do jiného státu, zdravotní pojišťovna ve spolupráci s ČSSZ vydá E 121 (nárok na plnou zdravotní péči v novém státu bydliště)

Transfer podpory v nezaměstnanosti Evidence na příslušném úřadě práce min. 4 týdny (výjimky) Nárok na podporu v nezaměstnanosti Transfer do zemí s volným pracovním trhem a do Švýcarska Možnost pobírat CZ podporu ve státě budoucího zaměstnání až 3 měsíce (součinnost s tamním úřadem práce)

Mezinárodní zápočtový list Slouží pro zápočet pojistných dob na území jednoho státu, které se započítávají do podpůrčí doby v jiném-EU/EHP, Švýcarsko Vydávají instituce pojištění nebo obdobné instituce (v ČR úřady práce) po ukončení zaměstnání Kontakty na http://portal.mpsv.cz/eures

Důležité adresy a kontakty http://portal.mpsv.cz/eures http://eures.europa.eu www.cmu.cz – Centrum mezistátních úhrad www.cssz.cz – Česká správa soc. zabezpečení http://portal.mpsv.cz/ssp - Státní sociální podpora www.euroinfocentrum.cz – Euro Info Centrum www.europass.cz – Národní centrum Europass www.euroskop.cz - Eurocentra

Máte-li dotazy, ptejte se… Děkuji za pozornost ! Máte-li dotazy, ptejte se…