Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.7 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní i, í a y, ý Typ: DUM - kombinovaný Předmět:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Advertisements

Práce se Slovníkem spisovné češtiny
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ • Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. • Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Slova lišící se významem a psaním i, í/y, ý po M
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.15 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní velkých písmen II Typ: DUM - kombinovaný.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.11 Anotace: Prezentace je zaměřena na procvičení pravopisu v koncovkách podstatných jmen. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Slova lišící se významem a psaním i, í/y, ý po P
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY SMĚŘUJÍCÍ K ROZVOJI ČTENÁŘSKÉ A INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- S,V,Z-opakování.
Vyjmenovaná slova po P. ČJ 3. ročník.
Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- B,L-opakování
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.1 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Vektorová grafika – výplň, pero Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-funkce, adresy Typ: DUM.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Homonyma ve větách Autor: Mgr. Monika Dudová
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.15 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - animace Typ: DUM - kombinovaný.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _727 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Práce se Slovníkem spisovné češtiny
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _738 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Z Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.16 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Pomlčka, nebo spojovník? Typ: DUM - výkladový.
Pravopis 1.
Procvičování vyjmenovaných slov po
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Pravopis.
Vyjmenovaná slova.
Procvičování vyjmenovaných slov po
Procvičování vyjmenovaných slov po
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _737 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _721 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _730 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _736 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _739 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _734 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _722 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_07 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po L Anotace Prezentace.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-databázové funkce Typ:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _735 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - Album Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
VYJMENOVANÁ SLOVA PO L ROZLIŠUJEME
VYJMENOVANÁ SLOVA PO P ROZLIŠUJEME
Procvičování vyjmenovaných slov po
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_372_Chytáky ve vyjmenovaných slovech AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova -M,P- opakování
VYJMENOVANÁ SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO M ROZLIŠUJEME
VY_32_INOVACE_04_Vyjmenovaná slova - homonyma i – y, í - ý Mgr. Danuše Manová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova – P, S, V, Z Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Pravopisná překvapení
Výukový materiál vytvořený ZŠ a MŠ Plzeň- Božkov v rámci EU projektu Moderní škola, autor Iva Zemanová Výukový materiál vytvořený ZŠ a MŠ Plzeň – Božkov.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_04
Procvičování Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE_03_PROCVIČOVÁNÍ.
Vyjmenovaná slova po S,V,Z
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
VYJMENOVANÁ SLOVA.
Transkript prezentace:

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.7 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní i, í a y, ý Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ČJS Ročník: 5. r. (6leté), 3. r.(4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Romana Cieslarová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: listopad 2012

M ETODICKÝ LIST Materiál je součástí tematické oblasti Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu. Je určen k procvičení pravopisného jevu pro žáky předmaturitních ročníků v předmětu SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY, ale je ho možno zařadit do kteréhokoli ročníku i do výuky českého jazyka a literatury. Inovace spočívá ve využití interaktivního prostředí.

V ĚNUJME POZORNOST SLOVŮM, JEJICHŽ VÝZNAM SE CHYBNÝM UŽITÍM HLÁSKY I, Í A Y, Ý MŮŽE ZMĚNIT

A BYSTE PROKÁZALI, ŽE SI ROZDÍL MEZI VÝZNAMY JEDNOTLIVÝCH SLOV UVĚDOMUJETE, POUŽIJTE NÁSLEDUJÍCÍ VÝRAZY V KRÁTKÝCH VĚTÁCH. N EBUDETE - LI SI VÝZNAMEM JISTÍ, POUŽIJTE S LOVNÍK SPISOVNÉ ČEŠTINY PRO ŠKOLU A VEŘEJNOST.

BY, BÝ × BI, BÍ dobýt býlí nabýt odbýt bydlo dobít bílí nabít odbít bidlo

LY, LÝ × LI, LÍ lýčený lyska vlys lyže líčený líska lis ližiny

MY, MÝ × MI, MÍ my vymýtit mýlí mýval mýt mi vymítat mílí míval mít

PY, PÝ × PI, PÍ pýcha pyl slepýš opylovat píchá pil slepíš opilovat

SY, SÝ × SI, SÍ sypat sýrový syrý (zast.) sípat sírový sirý

VY, VÝ × VI, VÍ výt výr výskat vysutý vyset vít vír vískat visutý viset

ZY, ZÝ × ZI, ZÍ brzy nazývat se brzičko nazívat se

O VĚŘTE SI, ZDA VÁM DANÝ PRAVOPISNÝ JEV NEČINÍ PROBLÉMY, A V NÁSLEDUJÍCÍCH VĚTÁCH DOPLŇTE CHYBĚJÍCÍ PÍSMENA :

1. Dopředu vyčnívající neboli vysunutý se řidčeji řekne v_sutý. 2. Úly v zahradě stály na dřevěných l_žinách. 3. Ozdobný vodorovný pruh v architektuře označujeme pojmem vl_s. 4. V_suté zahrady Semiramidiny patří k 7 divům světa. 5. Holubička dopadla na s_rou zem. 6. Prostí lidé chodili v l_čených střevících. 7. Dřevorubci vym_tili kus lesa. 8. Pro jistotu op_lujeme trochu čertům rohy. 9. Položil jí hlavu do klína, aby ho v_skala. 10. Poslanci se něco naz_vali, než schůze skončila. 11. Darmo v_ješ kolem ní své sítě. 12. Přemýšlel, jak by s_rým dětem pomohl.

N YNÍ SI OVĚŘ, ZDA JSI DOPLNIL VĚTY SPRÁVNĚ :

1. Dopředu vyčnívající neboli vysunutý se řidčeji řekne v y sutý. 2. Úly v zahradě stály na dřevěných l i žinách. 3. Ozdobný vodorovný pruh v architektuře označujeme pojmem vl y s. 4. V i suté zahrady Semiramidiny patří k 7 divům světa. 5. Holubička dopadla na s y rou zem. 6. Prostí lidé chodili v l ý čených střevících. 7. Dřevorubci vym ý tili kus lesa. 8. Pro jistotu op i lujeme trochu čertům rohy. 9. Položil jí hlavu do klína, aby ho v í skala. 10. Poslanci se něco naz í vali, než schůze skončila. 11. Darmo v i ješ kolem ní své sítě. 12. Přemýšlel, jak by s i rým dětem pomohl.

P OUŽITÁ LITERATURA : Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha : Academia, nakladatelství AV ČR, ISBN HARTMANNOVÁ, Věra a kol. Pravidla českého pravopisu. Olomouc : Nakladatelství Olomouc s.r.o., ISBN