Baroko v Čechách Sochařství 1. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Italské sochařství v období renesance
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BAROKO I..
BAROKO V ČECHÁCH.
Baroko v Čechách Dobové pozadí
Baroko.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Doba Charakteristika Znaky
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
Baroko.
Baroko v Čechách Architektura raného baroka
Opakování Prověřování znalostí
Rozvoj klíčových kompetencí
Baroko v Čechách Sochařství 2. část
Evropské barokní sochařství
Evropská barokní malba Barokní klasicismus
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
Gotická kultura.
Barokní umění.
Baroko v českých zemích
Baroko sochařství.
Baroko v Čechách Malířství 1. část
Baroko v Čechách Malířství 2. část
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Barokní architektura v českých zemích
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Antické Řecko Sochařství 2. část.
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Baroko VÝTVARNÉ BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
BAROKO Doba protikladů.
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Test znalostí na neznámých reprodukcích.  Smyslem tohoto testu je nejenom prověřování doposud načerpaných vědomostí, ale zároveň zábavnou formou zkouška.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Opakování Test znalostí
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Baroko - procvičení 8. ročník.
Doplňkové informace a reprodukce
Antický Řím sochařství.
Antické Řecko Architektura.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Svatá Anežka Česká ve výtvarném umění
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Barokní architektura a sochařství v Čechách
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczova. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Krásný Bůh, cca 1230, hlavní průčelí katedrály v Amiensu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
Kultura v 17. a 18. století, barokní architektura
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Transkript prezentace:

Baroko v Čechách Sochařství 1. část

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Téma vychází z těchto historických znalostí a výtvarných pojmů: nábožensko-politická situace v Evropě a v Čechách na počátku 17. stol. katolicismus versus protestantství, reformace, rekatolizace, panovnický absolutismus barokní radikalismus, klasicismus a realismus v umění

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Sochařství reflektuje barokní zbožnost. Socha a plastická výzdoba se stala nedílnou součástí barokní architektury --- chrám měl být obrazem ráje --- souhra malovaných stropů, soch, vyřezávaných oltářů a kazatelen, lavic, štukové výzdoby --- „svaté divadlo“. Zámky aristokracie - neméně honosně zdobené --- „antické divadlo s olympskými božstvy“ Obr. 1 Sochařská výzdoba vstupního schodiště zámku v Tróji od bratří Heermannů.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Vývojové fáze se kryjí s vývojem architektury v Čechách, tzn. rané baroko – 17.stol., vrcholné baroko – konec 17.stol. až 1.pol 18. stol., ve 2.pol.18. stol. barokní umění odeznívá přelom 17. a 18.stol. – velká konjunktura sochařství (v Praze 24 dílen) Karlův most sochařská výzdoba dvou generací sochařů Jan Brokoff (1652 – 1718) autor první barokní sochy na Karlově mostě sv. Jana Nepomuckého 0br. 2 Socha sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Ferdinand Maxmilián Brokoff (1688– 1731) syn Jana Brokoffa, představitel vrcholného baroka v realistickém duchu Znaky: klidná monumentalita, vyváženost objemu a pohybu Dílo: několik sousoší pro Karlův most, např. sousoší trinitářů a sv. Ivana Obr. 3 Turek ze sousoší trinitářů a sv. Ivana, 1714.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Dílo F. M. Brokoffa: sochy mouřenínů Morzinského paláce sochy nahrazují klasické architektonické články - pilíře (příznačné pro baroko) příklad barokní plastické nadsázky, plné modelace, která umocňuje realitu Obr. 4 Detail průčelí Morzinského paláce.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Dílo F. M. Brokoffa: Náhrobek Jana Vratislava z Mitrovic v kostele sv. Jakuba v Praze (1716) spolupráce s významným vídeňským architektem Bernardem Fischerem z Erlachu Obr. 5 Náhrobek J. Vratislava z Mitrovic.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Další představitelé barokního sochařství v Čechách: Jan Jiří Bendl (1620 - 1680) vážné, realisticky zaměřené dílo řezbář a kamenosochař raného období autor výzdoby Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze (stržený 1918) Obr. 6 J. J. Bendl - Sv. Jan Evangelista z kostela sv. Salvátora v Praze, 1673.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Další barokní sochaři v Čechách: Matěj Václav Jäckl (1655 – 1738) ovlivněn barokním radikalismem Itala Berniniho Obr. 7 M. V. Jäckel – Sv. Anna Samotřetí na Karlově mostě.

Baroko Citování odborných informačních zdrojů Obr. 1 NOUZA, Karel. Baroko v Čechách. Praha 1981: Odeon, str. 71 Obr. 2 dtto str. 89 Obr. DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989: Academia, str. 482 Obr. 4 NOUZA, Karel. Baroko v Čechách. Praha 1981: Odeon, str,. 131 Obr. 5 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989, str. 487 Obr. 6 dtto /II/1. str. 301 Obr. 7 dtto str. 308