Nemocnice Nové Město na Moravě duchovenská služba Vojtěch Hrouda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
NEMOCNICE WESTFRIESTGASTHUIS CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Maminka maminek kontaktní sestra
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Zamilovaná církev - aneb láska, která nepomíjí Vyškov, , Viktor Baláž.
Jaroslav Šlehofer „Cobra“
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Poslání, principy a metoda skautingu
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Duchovní péče ve zdravotnictví
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Dobrovolníci Amelie na ambulanci I. interní kliniky – hematologie Staniční sestra Karolína Straková a koordinátorka dobrovolníků Amelie pro Prahu Mgr.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
1 Evropská charta bezpečnosti silničního provozu a Svaz měst a obcí ČR XII. Sněm Svazu měst a obcí ČR Zlín, 26 a 27. května 2011 Vojtěch Mynář Předseda.
Jak může město podpořit proces transformace ústavů sociální péče leden 2014.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
S TŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A V YŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ,P ŘÍBRAM I, J IRÁSKOVY SADY 113 Role sestry v prevenci cévní mozkové příhody Příbram 2013Monika.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
ABC Professional, ředitel
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Základní ovládání a nastavení počítače Ovládací panely – nastavení stopy.
1. Jistotu vzácnou v srdci už mám: | spasil mne Ježíš můj Bůh a Pán, | břemeno hříchů z duše mi sňal, | dědicem Božím tak jsem se stal. | Zazvuč již, zazvuč.
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Dobrovolník na dětském oddělení
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
Skutečná role komunity v komunitních službách
Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?
ODLIŠNÉ CHOVÁNÍ ZDRAVOTNÍKŮ VYBRANÝCH SKUPIN Kateřina Tichá Zdravotně sociální fakulta 2 OSNP Školitelka: Mgr. Radka Šulistová, Ph.D.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Telemedicína a praktický lékař
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Oddělení domova se zvláštním režimem
Jiří Kabát Domácí péče 2017.
PÁR SLOV O SENEGALU A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČI
Vánoční naděje nekončí
Biblioterapie jako pomocná ruka
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Shrnutí Jana Konečná.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Výuka první pomoci v rámci sebeobranných systémů
Česká reformace Český reformátor mistr Jan Hus – upálen
Ekonomika českého zdravotnictví
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
TÉMA: KAPLANI, DIAKONIE, EVANGELICKÉ ŠKOLSTVÍ
Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže.
Transkript prezentace:

Nemocnice Nové Město na Moravě duchovenská služba Vojtěch Hrouda

Sedm poznámek za patnáct minut: 1. Vstup do…/k… 2. Bez rozdílu víry 3. Křehkost a pevnost 4. Rúach a Psýché 5. Útěcha v naslouchání 6. Doprovázení k životu – vždy? 7. Pokušení, meze, výzvy

Poznámka 1 Vstup do…/k… Časté vstupy Časté vstupy Vstup jako fenomén Vstup jako fenomén Stále v otázce Stále v otázce Vstup je často akt jednostranný, přesto opodstatněný Vstup je často akt jednostranný, přesto opodstatněný

Poznámka 2 Bez rozdílu víry Jde o člověka, bez ohledu na vyznání Jde o člověka, bez ohledu na vyznání Spolupráce s faráři různých církví Spolupráce s faráři různých církví Oddělení a „ambulance“ Oddělení a „ambulance“ Pacienti, rodiny, personál Pacienti, rodiny, personál

Poznámka 3 Křehkost a pevnost Křehkost a pevnost Křehkost a pevnost Rozhovor a meditace Rozhovor a meditace Různé podoby rozhovoru Různé podoby rozhovoru Pastorační prvky Pastorační prvky

Poznámka 4 Rúach a Psýché Duch a duše – spíše prakticky Duch a duše – spíše prakticky Moderní člověk se obrací na psychologa Moderní člověk se obrací na psychologa Duchovenská služba – intuitivní vymezení Duchovenská služba – intuitivní vymezení Spolupráce duchovního a psychologa ? Spolupráce duchovního a psychologa ?

Poznámka 5 Útěcha v naslouchání Útěcha v naslouchání Útěcha v naslouchání Útěcha v tichu Útěcha v tichu Kaplanův „chleba“ v nemocnici Kaplanův „chleba“ v nemocnici Nastavené ucho jako dřina Nastavené ucho jako dřina

Poznámka 6 Doprovázení k životu – vždy? Ano, vždy na straně života Ano, vždy na straně života Farář – aby se pacient nelekl Farář – aby se pacient nelekl Naděje jako leitmotiv Naděje jako leitmotiv Síla zpětné vazby Síla zpětné vazby

Poznámka 7 - závěrečná Pokušení, meze, výzvy Nezapomenout na jedinečnost člověka Nezapomenout na jedinečnost člověka Nepřeceňovat svoji roli Nepřeceňovat svoji roli Lékaři a sestry – problém sebevědomí? Lékaři a sestry – problém sebevědomí? Kontrastní látka na spásu Kontrastní látka na spásu Děkuji vám za pozornost!