„Co všechno smíme vědět o dlužnících“ … Výměna informací o klientech je základním předpokladem úspěšného zhodnocení rizika při financování… Konference.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
Trendy finančních produktů ČLFA
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
Úvěrové operace.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Siemens Business Services: Vedoucí poskytovatel eGovernment řešení v Evropě Pasová agenda.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Stavební spoření, úvěry, leasing
Cvičení č. 2 Řízení multinacionálních firem
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Registr dlužníků státu
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
B ANKOVNICTVÍ. P ASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY B ANKOVNÍ ÚČET Bankovní ú č et (konto) je základní bankovní produkt, s nimž jsou spojeny (resp. do značné míry.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
INTERNATIONAL BANK BANKOVNICTVÍ- PORADENSTVÍ-INVESTICE.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Realizační tým ICZ duben 2005
24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Život na dluh…aneb zadluženost českých domácností
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Úvěry od nebankovních institucí.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_33 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Kód vzdělávacího materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bankovní a nebankovní půjčky
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Zprostředkovaná identifikace podle § 10 AML zákona v roce 2017
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
DUM - Digitální Učební Materiál
akce platí od do Jaké jsou podmínky pro získání odhadu zdarma?
Transkript prezentace:

„Co všechno smíme vědět o dlužnících“ … Výměna informací o klientech je základním předpokladem úspěšného zhodnocení rizika při financování… Konference Život na dluh 28. února 2006 Petr Kučera výkonný ředitel CCB – Czech Credit Bureau, a.s.

Pojem CREDIT BUREAU … standardní služba věřitelům, umožňující na základě obchodní smlouvy s provozovatelem úvěrového registru získávat úvěrové zprávy o klientech za účelem stanovení míry jejich rizika. Součástí úvěrových zpráv jsou informace o bonitě, důvěryhodnosti a platební morálce klienta … Vznikají díky INFORMAČNÍ NEROVNOVÁZE v úvěrovém procesu TYPY REGISTRŮ z pohledu provozovatelekomerčníveřejné (centrální) z pohledu datnegativnípozitivní z pohledu uživatelůbankovníuniverzální z pohledu subjektůfyzických os.právnických os. z pohledu geografickéhonárodnímístní (lokální) z pohledu zákonapovinnése souhlasem TRADICE … první organizované výměny platebních informací se tradují již z první poloviny 19. století… Proč vznikají úvěrové registry a jaké typy známe?

Úvěrové registry ve světovém měřítku

Situace v CEE regionu

Datový obsah registru – základní principy POUZE DATA O ÚVĚRECH – data o zůstatcích běžných účtů v registrech nejsou vedeny. OBSAH DATABÁZE – registry obsahují data o fyzických osobách, podnikatelích a právnických osobách, které mají úvěrový vztah s finanční institucí. Databáze současně obsahuje cca 8 mil. záznamů o více než 4 mil. klientech. POZITIVNÍ DATA – databáze obsahuje pozitivní i negativní informace. Tím je zajištěn „objektivní“ obrázek o platební historii klientů. POZICE KLIENTA – klient se v registru objeví v rolích žadatele, spolužadatele i ručitele. Tím je zajištěn komplexní pohled na žadatele o úvěr. ANONYMITA – zdroj informací vystupuje v registru před ostatními uživateli anonymně. Tím je do značné míry znemožněno marketingové zneužití dat. RECIPROCITA – poskytovány jsou informace o všech uzavřených kontraktech; klienti recipročně získávají všechny informace od ostatních členů registru.

Jak úvěrový registr funguje ? Klient žádající o úvěr/leasing Dotaz zaslán do registru CREDIT BUREAU Získání úvěrové zprávy Údaje o klientovi a kontraktu přidány/aktualizová ny do databáze registru Banka/FI zasílá online / dávkovou aktualizaci (uzavření otevřených kontraktů) Report přijetí aktualizace či vygenerování reportu anomálií (oprava anomálií) Kontrolní komise monitorující využívání registru Produkční data banky/FI CB DB BANKA/FI

Úvěrová zpráva - osobní identifikační údaje Volitelné informace Ověření totožnosti u nerezidentů Vyhledávací kód Rodné číslo a datum narození

Úvěrová historie 12 měsíců Pozice/role klienta Fáze kontraktu Kód věřitele Negativní informace Úvěrová zpráva – údaje o kontraktu

Registry v číslech – 1/2006 BRKINRKI 3,9 mil.Počet osob (FO, FOP, PO)337 tis. 7,9 mil.Počet kontraktů429 tis. 1,7 mil.Počet dotazů do registru (1-12/2005)65 tis. c. 3%Kontrakty připravené ke sdílení mezi registryc. 10% 80%Hit-rate15% 7,9 mil. 429 tis. BRKI NRKI

Registry v číslech – předpoklad 1/2007 BRKINRKI 4,4 mil.Počet osob (FO, FOP, PO)1,2 mil. 10,4 mil.Počet kontraktů1,6 mil. 2,6 mil.Počet dotazů do registru (1-12/2006)720 tis. 23%Kontrakty připravené ke sdílení mezi registry75% 84%Hit-rate35% 8 mil. 0,4 mil. BRKI NRKI 2,4 mil. 1,2 mil.

DŮVĚRA – Nahrazení fyzických záruk morálními PŘESUN RIZIKA – Směrem od členských společností ke společnostem nezapojeným do registru NÁKLADY – Snížení nákladů spojených s vysoce rizikovými úvěry - snížení podílu nedobytných úvěrů o 25-45% RYCHLOST – Zvýšení rychlosti rozhodovacího procesu – průměrná doba odpovědi 5-15 s. DOSTUPNOST – Snížení ceny peněz pro fyzické osoby a pod- nikatele (pokles úrokových sazeb pro spotřebitelské úvěry o 2% - 4%) AKTIVITA – Zvýšení celkové úvěrové aktivity o % RŮST – Jedním z dlouhodobých efektů je i růst ekonomiky (HDP) o c. 1% Efekty pozitivních úvěrových registrů

Analýza IFC – Doing Business 2006

„Co všechno smíme vědět o dlužnících“