odborný seminář ČSSI Praha 24.března 2006 Josef Vejlupek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Černoch Michal Školoudová Lenka
Advertisements

Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
ARBES FEIS [BI] ARBES Technologies, s.r.o.
Česká pojišťovna a. s. Veletrh Den firem.
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
Business intelligence
eGovernment – aplikace principů v ISKN
managementu znalostí podle
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Procesy Informační proces
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
Případová studie Business Intelligence ve společnosti Mountfield, a.s.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
SIRIUS komplexní řešení pro statistické a analytické zpracování dat v rezortu životního prostředí ČR Ing. Jarmila Cikánková Jiří Roubínek Projektový.
Podnikový systém SEWSS Jakub Charvát STATISTICA Enterprise-wide SPC System.
Facility management ČSN EN
Informační systémy podnikové systémy CRM
Audit IT procesů ve FNOL
Člen skupiny HVB Group E- HVB Bank Petra Slabá, HVB Bank Czech Republic a.s. Lucie Melicharová, learn2grow s.r.o.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
1 Přínosy analytických nástrojů ve veřejné správě Případová studie Kraje Vysočina PVT, a.s. Kovanecká 30/2124, Prague 9, Czech Republic.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Použití datových skladů v pojistné matematice
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační systémy Tomáš Maděra.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Systémové pojetí hospodářské organizace
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Business Inteligence a její nástroje ve veřejné správě Petr Zeman, Key Account Manager – Public Sector Adastra Corporation.
CIS Cizinecký informační systém
CIO priority | Priority IT v bankách a pojišťovnách| Lukáš Klášterský 1.
Manažerský informační systém pro organizace veřejné správy
Dokumentace informačního systému
Erik Eckhardt Portál pro podporu rozhodování
ISSS 2007 Neimplementujte BI Hradec Králové, 2. dubna 2007 Ing. Václav Bahník.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Realizační tým ICZ duben 2005
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Informační systémy Tomáš Maděra. Historie společnosti LCS International, a.s. založeno 1990 česká firma z aložení dceřiné společnosti na Slovensku.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Nasazení nástrojů BI pro analýzu dat z IS STAG Řešitel: Vladimíra Zádová Datum:
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Stalo se … příběh jednoho „průšvihu“ Ing.Tomáš Boubelík PhDr.Iva Moravcová Mgr.Oldřich Smola.
KPV/PIS KPV/PIS  Jaroslav Plzák  Lukáš Choulík  Tomáš Kraus Websol s.r.o.
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
Systémy pro podporu managementu 2
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Ing. Athanasios Podaras, Ph.D 2016
Databázové systémy přednáška 13 – Analýza a reporting
Komerční pojišťovna.
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Základy business intelligence Jaroslav Šmarda
Transkript prezentace:

Implementace kompletního BI řešení na platformě SAS v České podnikatelské pojišťovně, a.s. odborný seminář ČSSI Praha 24.března 2006 Josef Vejlupek Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. Projekt manager

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. 7. největší pojišťovna v ČR 5. největší neživotní pojišťovna v ČR Specializace na pojištění vozidel – 3. místo na trhu v povinném ručení 800 tisíc smluv, předepsané pojistné - za rok 2005 4,1 mld Kč 60 poboček, 650 kmenových zaměstnanců, >6500 spolupracovníků Strategičtí partneři: VZP, HVP, Česká pošta – prodej produktů v prodejních sítích

…a vznikla očekávání Podpora rozhodování pro různé úrovně řízení Zajištění jednotné datové základny = jediné pravdy Zdroj nezkreslených finančních a provozních statistik Výkaznictví vzhledem ke státu, ČKP, ČAP Uživatelské vytváření pokročilých analýz Podpora tvorby nových produktů Hodnocení ziskovosti produktů Hodnocení prodejních kanálů Sledování výkonů pracovníků Sledování škodních průběhů Sledování a analýza pohledávek Predikce cash-flow Segmentace klientské základny Vytěžení potenciálu zákazníků Prevence a odhalování pojistných podvodů

Faktory úspěchu projektu Identifikován sponzor (CIO) Během prvních dnů realizován POC nad daty ČPP Workshopy s vrcholovým vedením definovaly obchodní cíle Zvolen přírůstkový přístup – budování ve více etapách Každá etapa měla fáze s definovanými výstupy k odsouhlasení Assessment a sběr požadavků Návrh Realizace Testování Kombinovaný tým SAS a ČPP (projektový manager na obou stranách) Česté workshopy s uživateli, řízení očekávání Transfer know-how a spolupráce při následném rozvoji řešení

Implementaci SAS přizpůsobil prioritám ČPP a datovým zdrojům První etapa 03 - 09 / 2003 Třetí etapa 06 – 10 / 2004 Smlouvy, rizika, objekty, klienti, pojistné události a výplaty, škodní rezervy, zaměstnanci, předpisy, platby, pohledávky extranet, zákaznické analýzy, analýzy rizik, podpora call centra, podpora detektivů Druhá etapa 12 / 2003 - 04 / 2004 Následná spolupráce Rezervy a podíly ŽP, regresy, zajištění, sjednatelé a provize, účetnictví, náklady a plány Knowledge transfer Správa a další vývoj interně (geografické analýzy, rizikové profily) Školení pro IT a business

Řešení nyní pokrývá celou činnost pojišťovny

OLAP REPORTING DATAMINING Architektura Aplikace (nad datamarty) OLAP REPORTING DATAMINING Navazující aplikace ETL PROCESY Exportní rozhraní (přímý přístup do DBMS, výjimečně textové extrakty) txt Řízené metadaty Primární systémy (měnící se) Provozní systémy Účetnictví Externí data Plány Evidence Datamarty (unifikované a opakovaně použitelné) MART1 MART3 MART2 Master Data Store Operational Data Store (integrovaný datový model nezávislý na prim. systému, denní načítání) DWH - historie DWH - aktuální Staging area (kopie primárních dat, nebo vytváření inkrementů)

Technické parametry Každý den se načítá několik set tabulek (>50 GB) a návaznými ETL procesy každodenně projde >300 GB dat Automatizované ETL procesy řízené metadaty a kvalitou dat Automaticky generovaná dokumentace obsahu pro uživatele Provozní a vývojové prostředí Zahrnuje technologie ETL, čištění a uložení dat, reporting i datamining Několik stanic pro vývoj nové funkcionality Plný přístup k DWH pro cca 25 uživatelů – analytiků Všichni zaměstnanci mohou k DWH přistupovat přes portál Statické a dynamické reporty (>100) OLAP analýza (>20) Detailní info o zákaznících (call centrum, detektivové, ...) Analytické aplikace (geografická analýza, segmentace, ...)

Načítání dat (I) Z počátku 1x týdně, postupně tlak na zvýšení počtu načítání Od nasazení druhé etapy se načítá denně Postupně se čas prodlužoval Po zavedení třetí etapy začala být délka načítání neúnosná Jeden z důvodů prodlužování času načítání – fragmentace disku (způsobuje současný běh více úloh načítání) Upřesňovaly se požadavky, vznikaly nové požadavky, některé požadavky se opouštěly

Načítání dat (II) Jednou týdně se provádí defragmentace paměti Převedení části načítacích úloh vytvořených SASem do týdenního zpracování (datamarty, OLAPy, reporty) Vytvoření vlastních ETL procesů jako doplněk k ETL procesům vytvořených SASem – dva důvody: Požadované změny Zkrátit čas načítání Negativní vlivy na načítání – spouštění dávek v provozních a dalších systémech

Uživatelé datového skladu Během prvních dvou etap jen pracovníci centrály Později umožněn přístup pracovníkům na pobočkách Ve třetí etapě umožněn nepřímý přístup externím organizacím (sjednatelům) Dělení uživatelů: Uživatelé aplikace datového skladu (OLAPY, statické a dynamické reporty) Uživatelé využívající produkt SAS Enterprise Guide (poskytuje širokou škálu nástrojů od jednoduchých dotazů po pokročilé statistické analýzy)

Automaticky generovaná dokumentace dat Je využita při vytváření těchto tabulek Popisovaná tabulka Vytvářena ETL procesy z těchto tabulek

GOLEM – univerzální kmen Smlouvy - aktuální GOLEM – životní kmen Smlouvy

Údaje ke smlouvám Smlouvy Smlouvy - aktuální

Smlouvy - aktuální Výplaty pojistných událostí - aktuální Údaje ke smlouvám Segmentace pojištění vozidel

Dobře připravená a dokumentovaná data jsou základem Business Intelligence ...

Přínosy projektu pro ČPP (I) Zpřístupnění denně aktualizovaných provozních dat pro odborné útvary ÚPMV, ÚŽP, ÚNŽP Nástroje pro analýzy OLAP, statistické metody Zlepšení přímé komunikace se zákazníky On-line podpora Call centra Poskytování vybraných informací obchodním partnerům On-line podpora prostřednictvím webu, datové extrakty Kontrola interních procesů Rekonciliace finančních informací s provozními daty

Přínosy projektu pro ČPP (II) Podpora mandatorního výkaznictví a obchodního plánování Různé úrovně agregace dat Detail na úrovni elementárních rizik Rozšíření podpory odborných útvarů Segmentace zákazníků Výpočet rezerv ŽP, bilanční sestavy a solventnost Podpora úseků Pojistné matematiky a Zajištění Run-off analýzy, IBNR rezervy, analýza rizik Geografická analýza Fraud management, cílený marketing

Business Intelligence Vliv na obchod a řízení Návratnost Optimalizace Čeho by se dalo dosáhnout ? Prediktivní modelování Popisné modelování Ad hoc reporting a OLAP Co se stane ? Standardní reporting Proč se to stalo ? Konsolidovaná data Zdrojová data Co se stalo ? Data Informace Znalost Inteligence

Řešení SAS pro pojišťovnictví Popis historie – reporting, OLAP, specializované aplikace, ad-hoc analýzy Referenční datový model, předpřipravená řešení, metodologie Pohled do budoucna – analýzy, pochopení, predikce, řízení Integrovaná datová základna, čištění dat a odvozené datamarty Uložení dat a sledování historie, uložení OLAP, metadata DATA INTELIGENCE

Děkuji za pozornost Josef Vejlupek Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.