Škola pro udržitelný život Seminář pro SEV, Pardubice 4.3.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Projekt uspěl při výběru v programu „Pomáháme lidem zlepšovat místo, kde žijí“ a byl podpořen Nadací VIA a Nadací České spořitelny částkou Kč.
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
Bezpečně do školy aneb Děti mění svět. Kde získat další prostředky? Například: grantový program Nadace Partnerství Na zelenou grantový program Nadace.
Euroregion Bílé-Biele Karpaty Zlín, Prezentace k semináři cestovního ruchu TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Škola pro udržitelný život 2010 Michal Veselý, Jiří Kulich, Zuzana Eliška Veselá, Lucie Munzarová.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Chaloupky o.p.s. Štoky,
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Dotační projekty Vysokého Mýta
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Bezpečné cesty do školy optikou jejich uživatelů MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ Radek Patrný , Magistrát.
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Komise pro investice, územní plánování a životní prostředí
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Společenská odpovědnost a školy
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Krajské akční plánování
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Specializační studium pro dobrou praxi EVVO na školách
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Transkript prezentace:

Škola pro udržitelný život Seminář pro SEV, Pardubice

Schools for Sustainable Development Community Action Programme Vložit mapa Evropy

VÝSLEDKY v ČR … k od roku zapojené kraje - přes 350 učitelů na seminářích - 80 podpořených projektů škol (asi 10 škol se zapojuje opakovaně) - do přípravy a realizace projektů se zapojilo ca žáků, 800 učitelů, 1000 rodičů, 2000 dalších lidí

O čem program je aneb POSLÁNÍ vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje zapojení veřejnosti do konkrétních akcí směřujících ke zlepšení životního prostředí.

ŠKOLA centrum OBCE Škola = iniciační centrum NÁPAD Praktické místní projekty OBSAH Zapojení veřejnosti PŘEDPOKLAD ÚSPĚCHU Agenda 21, udržitelný rozvoj obce CÍL VzděláváníVzdělávání

Jak a pro koho vzniká projekt ŠUŽ? místně iniciovaný – komunitní – přínosem pro výuku Jaké problémy trápí obec/okolí/školu? Jak vybrat jeden problém, jehož řešení by škola iniciovala? Jak připravit projekt, který bude vybraný problém řešit? Jaká konkrétní změna nastane díky projektu? Jak bude projekt financován? Jak informovat co nejvíce lidí, jak je zapojit do řešení? Jaký bude přínos pro výuku ve škole?

CYKLUS programu (OPVK – 3 x 1,5 roku) LEDEN - Výzva ÚNOR/BŘEZEN - Semináře pro školy KVĚTEN - Grantová komise ČERVEN – KVĚTEN - Realizace komunitních projektů

Co nabízejí organizátoři školám Granty do Kč Konzultace během přípravy a realizace projektu Poradenství přípravě setkání s veřejností a vedení (facilitaci) plánovacího odpoledne Konzultanty z řad „zkušených“ učitelů Zprostředkování kontaktů na odborníky Programy a semináře na školách (pro učitele, žáky – dle potřeby dílčích projektů) Pomoc s komunikací realizovaného projektu Prezentace a výměna zkušeností prostřednictvím webových stránek, workshopů a exkurzí Zapojení do mezinárodního programu a přeshraniční spolupráce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 1. Úspory energie, alternativní zdroje energie - instalace solárních panelů, fotovoltaických článků, malých větrníků - regulační termoventily, izolace atd. + informační tabule, informační centrum o využití alternativních zdrojů energie ! - prokazatelný dopad mimo školu - zapojení mimoškolní veřejnosti Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 2. Šetrné nakládání s odpadem v obci či okolí školy -instalace kontejnerů ve škole a obci - infopointy jak správně recyklovat, osvětová kampaň ! - přínosy pro celou obec - trvanlivost opatření Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 3. Vzorová opatření k ekologicky šetrnému spotřebitelství - úspory energie či vody - ekologicky šetrné výrobky ve škole a obci - bioprodukty apod. ! - prokazatelný dopad nejen uvnitř školy, ale v širší komunitě/obci Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 4. Bezpečné stezky do škol - mapa dopravně nebezpečných či problematických míst v okolí školy a dílčí realizace - přehled dopravního chování žáků (obvyklý způsob dopravy do školy) a dílčí realizace - cyklostezky, pěší trasy, přechody, dopravní opatření ! - reálnost navrhovaných opatření Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 5. Veřejná prostranství - prostranství před školou - náves / náměstí - prostor před domovem důchodců atp. - obnova a péče o veřejně přístupné zahrady,ovocné sady - záchrany původních ovocných druhů - výsadby alejí kolem cest apod. - veřejně přístupné školní hřiště - divadelní amfiteátr v přírodě ! - architektonické řešení, použité materiály - skladbu dřevin, stanoviště - bezpečnostní předpisy dětských hřišť a přidanou hodnotu - trvanlivost a následnou péči Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 6. Interpretace místního kulturního či přírodního dědictví - mapování a oprava místních zajímavostí a pamětihodností - informační místa a tabule, naučné stezky ! - pravidla správné interpretace - trvanlivost a následnou péči Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Management programu - spoluvyhlašovalelé - Nadace Partnerství Mezinárodní spolupráce Supervize grantování PR výstupy Hlavní webmastr Metody komunitního plánování, zahradní a krajinářská tvorba, dílčí konzultace projektů Lektor seminářů SEVER Odborný garant – ekovýchova Pavučina Přeshraniční spolupráce, Materiály pro školy Lektor seminářů

Management programu - Toyota - Generální partner (finance, PR) Směrování programu – mezinárodní konzistence

Management programu - partneři, sponzoři - MEZINÁRODNÍ ÚROVEŇ - Toyota Motor Europe. Fond Sociální odpovědnosti - Partnerstwo dla Srodowiska, Groundwork UK - INTERREG NÁRODNÍ ÚROVEŇ - Toyota Motor Czech - MŽP - AEE - Drobní sponzoři KRAJSKÁ ÚROVEŇ - Krajské úřady - Hlavní krajští firemní partneři - Český rozhlas – mediální partner

Management programu - regionální koodrinátoři SEV - Role koordinátora: - výzva pro školy v regionu - spoluorganizace seminářů pro učitele - konzultace připravovaných projektů - výukové programy pro zapojené školy - facilitace setkání s veřejností - hodnocení a předvýběr projektů pro GK - smluvní ujednání s podpořenými školami a regranting - návštěvy a kontrola podpořených projektů - zprostředkování kontaktů na odborníky - účast na slavnostním otevření - dlouhodobá práce se školami - zpracování dokumentace

Management programu - regionální koodrinátoři SEV - Nabízíme: - finanční podporu - ca Kč na 1,5 roční asistenci jedné škole + přípravnou fázi jednoho cyklu … a podporu pro školu - odbornou podporu - „využití“ dobrého jména programu - partnerství v projektech OP VK …