Tenis – hra 21. století Kryštof Jirků, březen 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TJ SOKOL LIPENCE 2013 v obrazech
Advertisements

Squash Radka Uchytilová, 6.A.
KOPANÁ.
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Hry třetího tisíciletí
Monika Kuřová ZŠ. A. Jiráska
Máte doma malou Kvitovou, pořípadě malého Berdycha? Přijďte se přihlásit do tenisového klubu Ovečky Petry.
Tenis – ,,bílý sport“.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
Staří páni Vyhodnocení sezóny 2010 Trocha statistiky Celkem bylo odehráno 28 zápasů (vloni 27) Mezi a jsme vynechali pouze 1 pátek).
FIRMA SVOBODA DEMOLICE, ZEMNÍ PRÁCE, RECYKLACE Svoboda Park.
Tenis Menu.
ELTODO CUP První jarní homerun
Markéta Jelínková Zš Spořilov 2012
FLORBAL.
PLÁŽOVÝ VOLEJBAL.
SKIKROS. CO TO JE Skikros je poměrně mladá disciplína akrobatického lyžování, při níž několik lyžařů zároveň sjíždí trať s umělými překážkami vytýčenou.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
Vojtěch Navrátil. Co zde najdete ?  Co je tenis ?  Jak vypadá tenisový kurt ?  Žebříček ATP-mužů  Test  Přihláška do tenisového klubu.
STREETBALL.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fotbal.
Hledáme nové talenty od věku 5-10 let.
Extreme Golf 1. Turnaj v extrémním golfu na sněhu.
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Moje první Prezentace!!.
Volejbal.
HrušCup 2008 – pravidla petanque 1. Pétanque se hraje s ocelovými koulemi a s dřevěnou kuličkou zvanou ”košonek.” Hází se z kruhu o průměru cca 50 cm.
DÁLKOVÉ BĚHY.
HÁZENÁ 2.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
STOLNÍ TENIS.
TENIS.
Základ hry HEX: dva matematické výsledky Nejvýš jeden hráč vybuduje cestu. Aspoň jeden hráč vybuduje cestu.
Stolní tenis.
TENIS.
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
Házená Kateřina Horáková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Aneb sportem ke zdraví.  Je individuální olympijský raketový sport.. Při hře dva protivníci odpalují přes síť pomocí rakety opeřený míček a snaží se.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Beach tenis.
Stolní tenis.
BADMINTON.
BADMINTON.
VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCHŮZE TENISOVÉHO ODDÍLU T.J.SOKOL DŘEVOHOSTICE
TENIS Mgr. Jan Charousek Liberec Historie tenisu  Hry s odrážením míče rukou, dřevěnou pálkou nebo raketou mají původ ve starověku. K nejznámějším.
Anotace: Anotace Materiál slouží k procvičování čtenářské gramotnosti-porozumění čtenému textu, přemýšlení o něm, vyhledávání informací. Metodický pokyn.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_20_Vědomostní soutěž TÉMA.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Vypracoval: Jirka Veselý
BADMINTON.
Speedminton Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
TENIS.
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Tenis Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
TENIS.
Mgr. Jan Charousek Liberec 2018
Tenis
Transkript prezentace:

Tenis – hra 21. století Kryštof Jirků, březen 2011

Historie tenisu Paume – 1592, inspirace pro tenis Walter Wingfield – patent 19. století První Wimbledon již 2 roky poté Vyvíjí se z něj další sporty (squash, plážový tenis

Pravidla Míčová hra pro 2 nebo 4 hráče Tenisová raketa, míček, tenisový kurt a síť Počítání: 0,15,30,40, game Při stavu 40:40 se hraje „shoda“ a hráč, který výměnu vyhraje, získává „výhodu“. Pokud hráč s „výhodou“ vyhraje další výměnu, získává game, pokud prohraje, je znovu „shoda“ Cílem hráče je dostat míček na soupeřovu polovinu použitím své rakety. Míček nesmí spadnout mimo hřiště, v takovém případě se hlásí „out“ a výměnu vítězí druhý hráč. Pokud míč spadne na jedné polovině více než dvakrát, vyhrává hráč který ho zahrál na tuto polovinu. Pokud hráč trefí síť, výměnu vítězí protihráč. Pokud dvakrát po sobě zkazí podání, bod získává protihráč. Podání musí spadnout do protivníkova pole pro podání a musí „jít křížem“, to znamená že pokud podáváme zprava musí jít do levého pole pro podání a nesmí spadnout na straně podávajícího. Pokud zavadí o síť a spadne na stranu přijímajícího, je nařízen nový míč. Pokud spadne na stranu podávajícího, je to špatné podání. Když hráč získá 6 gamů, získal jeden set. Hraje se na 2 vítězné sety, na grandslamových turnajích na 3.

Potřeby pro tenis Raketa – rovná, vyplněná strunami, které se navzájem proplétají. Dlouhá kolem 60-70 cm. Míček je velký asi jako velká mandarinka, potažený žlutou chlupatou látkou. Tréninkové míče mají i jiné barvy, záleží na tvrdosti míče. Používají se i míče molitanové. Tenisový kurt (také dvorec) – obdélníkový, 23m dlouhý a 11 široký. Na krajích je rozšířen, toto rozšíření se používá pro čtyřhru. Existují čtyři hlavní povrchy kurtu: 1) Antuka (nejpoužívanější, střední odskok míče, červená, French Open se hraje na antuce), 2) Tráva (málo používaná, jelikož je náročná úprava, malý odskok, Wimbledon), 3) Umělý povrch – například beton (US Open, Australian Open, největší odskok míče, tvrdý povrch)

Slavní hráči dneška i historie Čeští slavní hráči: Ivan Lendl (nejúspěšnější tenista české historie, hraje nyní jen exhebice, vyhrál 2x Australian Open, 3x US Open a 2x French Open, ale nikdy se mu nepodařilo zvítězit na Wimbledonu, čímž by se zapsal na trvalo do historie tenisu. Má Americké občanství, ale žije v ČR, několik let světová 1.), Jan Kodeš (vyhrál French Open a Wimbledon a také v roce 1980 Davis cup, nejslavnější turnaj světa, kde se hraje za svou zemi. Nikdy nehrál Australian Open), Martina Navrátilová – (Bezpochyby nejslavnější česká tenistka, o které se říkalo že je to nejelpší tenistka historie. Vyhrála 57 grandslamů, podařilo se jí vyhrát všechy 4 grandslamy v řadě v jeden rok. Vyhrála přes 350 turnajů, nejvíce v historii, Americké občanství, emigrovala). Jiří Novák – (7 turnajů v singlu a 14 ve čtyhře, šest let byl nejvýše postavený český tenista v žebříčku (5. místo). Do července 2010 byl jediný, kdo porazil Rafaela Nadala v Davis cupu a to bylo v roce 2004, kdy jsme ale i přesto prohráli). Tomáš Berdych – (Nejlepší český tenista současnosti, byl ve finále French Openu kde podlehl Rafaelu Nadalovi, poslední dobou nemá formu).

Zahraniční hráči Roger Federer - nejúspěšnější tenista všech dob, vyhrál 5x turnaj mistrů, 237 týdnů první, spolu s Wawrinkou vyhrál čtyřhru na LOH Peking Rafael Nadal - nyní 1, Golden Slam, antukový hráč, vydělal si již kolem 33 000 000 dolarů, LOH Peking Andy Murray - Britský tenista, narozen ve Skotsku Novak Djokovic - tenisová 3, Srbský tenista, vyhrál davis cup a 2x australian open,

Turnaje Grandslamy: Australian Open – turnaj hraný v austrálii, tvrdý umělý povrch, v lednu v Melbourne French Open – Rolland Garos, květen – červen v Paříži, největší antukový turnaj na světě, nejnáročnější turnaj na světě. Wimbledon – oficiálně The lawn tennis championships upon the lawns of the All England Club Wimbledon, nejslavnější a nejstarší tenisový turnaj, hraje se v červnu/červenci, první ročník již roku 1887. Hraje se jako jeden z mála turnajů na skutečné trávě a hodně se lpí na tradicích – hráči musí být v bílém a šatny a vybavení jsou stále ještě původní. US Open – Flashing Maddows, srpen – září, USA v New Yorku na tvrdém povrchu.

Zdroje Obrázky v historii tenisu: Staré rakety = www.ahaonline.cz, druhá fotka je ze stránky www.czechfolks.com V pravidlech je obrázek z wikipedie a údery z ww.sportovniweb.cz V potřebách je raketa z www.babolatshop.eu , míčky z wikipedie a kurt z wikipedie Ivan lendl ze stranek www.ivanlendl.net a Martina Navrátilová z wikipedie Djokovic i Federer z wikipedie, raketa z http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/tennis/8995985.stm, Andy Murray z http://thetennistimes.com/tag/andy-murray/, Nadal z www.recenze-test.cz Turnaje značka US Openu je tenis.info.cz, federer z camelka.blog.cz, Roland Garos z www.televize3d.net, Australian Open ze www.studentpoint.cz