Tupování BARVOU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krmítko z kartonu od mléka
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název operačního programu:
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Multimediální svět.
RAZÍTKA.
Obrázek s motýly Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI _ VV, DUM 4
PRAVÝ LEPT.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
Pálení porcelánových výrobků.
VADY DEKORACE.
JESKYNNÍ MALÍŘSTVÍ DOBA VZNIKU:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Na dně oceánu autor: Kateřina Marková.
OCELOTISK.
DEKORACE TISKEM.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
PODGLAZUROVÁ DEKORACE
 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Materiál používaný při dekorování keramiky
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
 Razítkování je tisknutí motivu vyrobeného z pryže na výrobek.  Dekor je používán v různých seskupeních a kombinacích.  Může být použito jako samostatný.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
PČ_012_Kombinovaná technika – obrázek s motýly
VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
TAJNÉ PÍSMO Provedení 2. varianty pokusu.
PEROKRESBA.
Malba akrylovými barvami
DEKORACE EM.
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
Podzimní věnec.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Společná setkání nad výtvarnými díly 3
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
NAPODOBENÝ LEPT.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
EU ICT2/1/1/3 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník Téma: Přírodninový tisk – zpracování přírodního materiálu Průřezová témata: enviromentální výchova, mediální.
Vlastnosti dusičnanu sodného – efektní motivační experiment Hořící obrázek Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VY_52_INOVACE_ZB03_1364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Média s vodou nemísitelná
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Média s vodou nemísitelná
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Linoryt. Autor Mgr.art. Kristýna Pražáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže aplikovat techniku linorytu Speciální vzdělávací potřeby Počítač, projektor,
Tvoření s dětmi KYTIČKY Z TĚSTOVIN. Pomůcky Těstoviny si obarvíme připravenými barvami a necháme zaschnout.
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
MISKA NA SLADKOSTI vy_32_Inovace_07MD-2
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Další způsoby izolací proti zemní vlhkosti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
EU_52_sada 1_19_ZPM_Enkaustika_Lich
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
BALONKY OSLAVY A HRY.
Jméno autora: Mgr. Jitka Bílková Datum vytvoření:
GVS44 138TWHC/2-S Předem plněná automatická pračka SLIM GrandÓ Vita Smart Technologie Mix Power System+, Smart Touch, hlasový asistent, pára, dotykový.
DXOA44 38AHC3/2-S Předem plněná automatická pračka SLIM Dynamic Next Advance Technologie All In One a One Touch, dotykový displej, pára, invertorový motor.
GVF 1510LWHC3/1-S Předem plněná automatická pračka GrandÓ Vita Smart Fi+ Mix Power System+, Smart Fi+ - Wifi a NFC připojení, hlasový asistent, pára, dotykový.
Transkript prezentace:

Tupování BARVOU

Tupování je dekorační technika která se provádí barvou. Používá se jako doplněk malby u ozdobného porcelánu, nebo při dekoraci malých sérií. Jsou to dotyky tamponu, nebo houbičky namočené v barvě, na výrobek.

Pomůcky a materiál Paleta, stěrka, tampon vytvořený z tkaniny a vaty, houbička, tupovací štětec. Barva, terpentýn, balzám, sítotiskový olej, hřebíčkový olej, vykrývací lak.

Tupování s pomocí vykrývacího laku Na čistý výrobek nejprve naneseme krycí lak podle zvoleného motivu. Lak necháme úplně zaschnout, což může trvat i několik hodin.

Nanesení krycího laku

Příprava barvy Na paletu si naneseme potřebné množství barvy. Barvu utřeme do jemné suspense s terpentýnem. Pak přidáme balzám, sítotiskový olej a můžeme přidat i pár kapek hřebíčkového oleje. S takto připravenou barvou můžeme pracovat.

Tupování houbičkou Postupným namáčením houbičky do barvy a přenesením na výrobek lehkým poklepem získáme buď celistvý, nebo do ztracena provedený barevný nános.

Ukázka tupování

Začištění výrobku Po částečném zaschnutí barvy se opatrně odstraní lak a výrobek se začistí. Po kontrole a správném začištění je výrobek připraven na výpal.

Odstranění krycího laku a začištění

Ukázky prací žáků

Bezpečnost práce Při dekoraci tupováním je nutno dodržovat bezpečnostní a protipožární předpisy a zároveň základní hygienické návyky .

KONTROLNÍ OTÁZKY

Otázka Co je tupování ?

Odpověď Tupování je jemné poklepávání tamponem nebo houbičkou nasycenou v barvě na výrobek.

Otázka Čím zakrýváme místa, která chceme nechat bez barvy ?

Odpověď Místa která chceme nechat bílá natřeme vykrývacím lakem.

Otázka S čím rozděláme keramickou barvu na tupování ?

Odpověď Barvu pro tupování rozděláme s terpentýnem, balzámem a sítotiskovým olejem. Můžeme přidat i pár kapek hřebíčkového oleje.