Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ
Advertisements

Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Stavba počítačů.
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Czech Technical University in Prague Faculty of Transportation Sciences Department of Control and Telematics Skládaní PC Ing. Roman Piekník.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
Motherboard. = deska plošného spoje tvořící základ celého počítače fyzicky slouží k osazení jednotlivých komponent a k přenosu dat mezi nimi data mezi.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Základní deska angl: mainboard, motherboard
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Technické prostředky informačních systémů
Hardware a software.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
PROSTŘEDKY VÝPOČETNÍ TECHNIKY
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1.
-Základní deska (anglicky mainboard č i motherboard) je základním hardware po č íta č e. Hlavním ú č elem základní desky je propojit jednotlivé sou č ástky.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní deska MSI Lunick Destin Ondongo 2ITb. Obsah Informace Procesor Čipset Vybavenost rozhraními (sběrnice a konektory), základní charakteristika.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ 1 _ 2 _03 Název vzdělávacího materiáluZákladní deska počítače a sběrnice Jméno autoraIng.
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Ozdincová, Krížová. Učebna původně:
Počítače VI - chipset Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Identifikátor materiálu: EU
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
AT (Advanced Technology)
ASUS MAXIMUS V EXTREME Autor: Petr Schönfeld. Popis základní desky  Deska se může chlubit krom prvotřídního zpracování a fázového napájení (CPU+iGPU+RAM)
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
MainBoard.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní deska Matherboard.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PROCESORY.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Základní hardware počítače
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Základní hardware počítače
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Vnitřek skříně počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní desky Anna Daňková
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Transkript prezentace:

Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Počítače V – motherboard Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) je základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim také elektrické napájení. Postupem času se funkce základní desky rozšiřovala v tom, že sama začínala obsahovat některé součástky počítače, které se dříve musely do ní zapojovat zvlášť. Typická základní deska umožňuje zapojení procesoru, operační paměti. Další komponenty (např. grafické karty, zvukové karty, pevné disky, mechaniky) se připojují pomocí rozšiřujících slotů nebo kabelů, které se zastrkávají do příslušných konektorů. Na základní desce je dále umístěna energeticky nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS, který slouží k oživení počítače hned po spuštění. Nejdůležitější integrované obvody jsou zabudovány v čipu, který se označuje jako čipset. Fyzicky může být tento čip buď jenom jeden a nebo dva (v tom případě se označují jako northbridge a southbridge). Ten je určující pro věci typu jaký procesor a operační paměť je možné k základní desce připojit.

Počítače V – motherboard Form factor - velikost základní desky a její uspořádání Existuje několik typů, např.: PC/XT - vytvořen firmou IBM. První deska pro domácí počítače. Vzhledem k tomu, že měla otevřenou specifikaci, tak bylo vyráběno mnoho jejích klonů a stala se de facto standardem. AT form factor (Advanced Technology) - vytvořen firmou IBM. Následovník PC/XT a předchůdceATX. Velmi populární za éry procesorů Intel Baby AT - zmenšená varianta AT. ATX - vytvořen firmou Intel v roce Dnes patří k nejpoužívanějším. microATX - zmenšená verze ATX. O 25% kratší. Obsahuje méně rozšiřujících slotů. Dnes patří k nejpoužívanějším zejména v kancelářských počítačích. ETX - používán v embedded počítačích. FlexATX LPX NLX - nízkoprofilová základní deska. Vytvořena v roce BTX (Balanced Technology Extended) - vytvořen firmou Intel. Měl nahradit ATX. Lepší chlazení a napájení. Příliš se tento formát neujal. Mini-ITX - velmi malé. Malá rozšiřitelnost. Od firmy Via

Počítače V – motherboard Velikost jednotlivých formátů základních desek

Počítače V – motherboard Základní deska Octek Jaguar V (rok 1993), formát AT. Na tomto obrázku se dá dobře demonstrovat vývoj základních desek. Deska sama o sobě neobsahovala takřka žádná komponenty na rozdíl od dnešních desek. I pro připojení pouhé myši a klávesnice jste potřebovali přídavnou kartu, která se zastrkávala do ISA slotu.

Počítače V – motherboard Běžná základní deska ATX (v roce 2005), VIA čipset, vlevo dole header pro zásuvky

Počítače V – motherboard socketem 771 čipová sada Intel 5000V čipová sada pro dvoujádrové procesory Intel Xeon řady 5000 podporuje nejnovější procesory s podporou 64-bit aplikací a OS integrovaná grafická karta ATI ES1000 s 16 MB paměti dva PCI Express x4 až 8 GB operační paměti DDR2 533 / 667 Mhz ECC Fully Buffered 6 x Serial ATA II INTEL S5000VSA4DIMMR Sapello (v roce 2008, deska pro servery ) i5000V, 4x FBDIMM ECC, 6x SATA II, int. VGA, USB2.0, 2x GLAN, 2x sc771, ATX

Počítače V – motherboard podporované procesory: AMD patice: Socket AM2+ čipset: AMD 790FX ATI SB750 Frekvence sběrnice: Pro AM2+ procesory: 2600 MHz (HT 3.0) Pro AM2 procesory: 800/ 1000 MHz (HT 1.0) dva sloty PCI Express x16 (podpora CrossFireX a ATI Hybrid CrossFireX) sběrnicí Hyper Transport 3.0, která pracuje na frekvenci až 2600 Mhz ATI Radeon HD3300 integrovaná grafická karta s vlastní pamětí o kapacitě 128 MB čtyři sloty pro paměťové moduly DDR2 až 1066MHz o celkové maximální kapacitě 16 GB gigabitové síťové rozhraní konektor FireWire 6 x Serial ATA II 1 x Ultra ATA x Gigabit Ethernet LAN audio: 8kanálový HD audio kodek Realtek ALC889A Základní deska GIGABYTE MA790GP-DS4H - AMD 790GX, (v roce 2008) VGA + 2x PCIe x16, DDR2 1066, 128MB DDR3, SATA II RAID, USB2.0, GLAN, FW, ATX, scAM2+

Použity materiály, obrázky a parametry o PC komponentách z www stránek: „svethardware.cz“ „pctuning.cz“ „mironet.cz“ „alza.cz“ „czechcomputer.cz“ „cs.wikipedia.org“ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Počítače V – motherboard