Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Léky jako nejjednodušší východisko
TILDREN®.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Lékařská toxikologie Lekce VII. Živočišné jedy
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Fluorid v zubní hygieně
Poruchy příjmu potravy
Cukrovka Diabetes mellitus
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
DETOXIKACE – očista organismu
Antibiotika a Rezistence
Léčiva ovlivňující afektivitu
Stopové prvky Olivia Stamates.
SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Alkoholismus.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
[1] Léčiva.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Základní principy geriatrie
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Monika Dušová Simona Tomková
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Lymská borelióza.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Charakteristiky vybraných nemocí
F00-F09 Organické duševní poruchy F30-F39 Poruchy nálady
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Transkript prezentace:

Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Prozac  Patří do skupiny SSRI antidepresiv. SSRI  Základem tohoto léku je antidepresivum fluoxetin.  Prozac byl vyvinut mezinárodní farmaceutickou společností Elli Lilly.

Funkce Prozacu u člověka  Prozac blokuje „pumpu“ odstraňující z nervových buněk přenašeč nervových signálů serotonin, tím se prodlužuje účinek serotoninu, významného neuromediátoru v mozku.

Kdy Prozac použít?  K léčbě depresivních onemocnění, spojených s úzkostnými poruchami, bulimie a mentální anorexie.  Prozac je určen pro dospělé pacienty, ale od roku 2006 se může předepisovat i dětem již od 8 let se středně těžkou až těžkou depresí.

Dávkování Prozacu  Přesné dávkování vždy určí lékař.  Při depresích a nutkavých stavech užívají dospělí i starší pacienti zpravidla 20 mg (1 tobolka) ráno denně.  Maximální doporučená dávka je 80 mg denně.  Léčba je obvykle dlouhodobá.

Nežádoucí účinky  Nauzea, krvácivost, ztráta chuti k jídlu, poruchy spánku, agresivní chování, nervozita, závratě, třes,, nadměrné pocení, zívání, zimnice, bušení srdce, vasodilatace, záškuby – tiky.  Vyrážka, svědění, přecitlivělost na světlo, častější močení,váhový úbytek, neobvyklé živé sny, únava.

Účinky Prozacu u živočichů  U člověka zvyšuje Prozac v mozku hladinu serotoninu a potlačuje depresivní stavy.  U některých živočichů, je ale Prozac schopen narušit jejich reprodukci.

Prozac v tělech sladkovodních ryb a měkkýšů  Aktivní složka antidepresiva Prozacu fluoxetin byla nalezena v tělech sladkovodních ryb a mlžů.  Do vody se dostává z moči lidí léčených na duševní deprese.  Protože je stálý, zůstává dlouho v životním prostředí  Fluoxetin byl nalezen v mozku, játrech i svalovině ryb.

Prozac v tělech sladkovodních ryb a měkkýšů  Sladkovodní mlž Elliptio complanata.  Díky velkému množství fluoxetinu v jejich těle, vypouštějí samičky nedovyvinuté larvy.

Prozac v tělech ryb ....

Antidepresiva v přírodě  Stopové koncentrace nejběžněji používaných léků už byly prokázány nejen v řekách, ale i v pobřežních vodách moří.  K nejčastějším lékům, kterým znečišťujeme přírodu, patří právě antidepresiva.