STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Advertisements

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Vrtání a vyvrtávání.
Protahování a protlačování I.
DTB Technologie obrábění Téma 6 Základy frézování
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OPPA: Operační program Praha - Adaptabilita ZÁKLADNÍ STROJE A JEJICH POUŽITÍ VE STROJÍRENSKÉ.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky ST52
Digitální učební materiál
DTB Technologie obrábění - Vnější a vnitřní plochy
Strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky (ST52)
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování II. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
OS s hlavním řezným pohybem rotačním
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Strojírenská technologie
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ I. Ing. Iveta Mičíková
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Strojírenská technologie
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _04
Strojírenství Strojírenská technologie Teorie obrábění (ST 49)
Strojírenská technologie
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
Protahování a protlačování II.
Tato prezentace byla vytvořena
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Soustružení (ST44)
SOUSTRUHY A OKRUŽOVAČKY
Tato prezentace byla vytvořena
SOUSTRUŽENÍ ZÁVITŮ Název školy
Teorie frézování – stroje
Tato prezentace byla vytvořena
Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie
Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
Základy frézování, druhy frézek - test
Třískové obrábění II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Základy soustružení - test
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Výroba rovinných ploch Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Soustružením obvykle zhotovujeme součásti kruhového průřezu.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
VY_32_INOVACE_10_4_08.
Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
Systémy AVO - test.
Soustružení 1 VY_32_INOVACE_22_425
Strojní obrábění – Praktická úloha 1
Základy strojního obrábění - válcové plochy
Multifunkční pracoviště HCW 4 S s virtuálním modelem a VNCK simulací
VY_52_INOVACE_I–03–01 Název a adresa školy:
Transkript prezentace:

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – STROJNÍ OBRÁBĚNÍ, DUM č. 5-1

Obsah prezentace: Základní stavební prvky soustruhu Druhy soustruhů

Soustruhy Nejčastěji se vyskytující obráběcí stroje. Dělí se na: hrotové, čelní, svislé – karusely, revolverové, poloautomatické, automatické, číslicově řízené (NC).

Hlavní stavební prvky soustruhu: lože, vřeteník, suport, koník, převodovky otáček a posuvů, elektromotor. vřeteník lože suport koník

Popis soustruhu: Lože je základní část soustruhu, na něm jsou uloženy všechny ostatní části (vřeteník, suport a koník). Ve vřeteníku je na ložiskách uloženo vřeteno, které udílí obrobku otáčivý pohyb. Vřeteno je obvykle duté, aby bylo možné obrábět dlouhé štíhlé obrobky. Na vřeteno se upíná sklíčidlo. Vřeteno je poháněno elektromotorem. Suport umožňuje pohyb nástroje vůči obrobku v podélném a příčném směru. Je tvořen podélným a příčným suportem a nožovým suportem, na kterém je nožová hlava – v ní je upnut soustružnický nůž. Koník se používá pro podepření dlouhých obrobků a pro vrtání osových děr. V jeho pinole je kuželovitá díra pro upnutí opěrného hrotu nebo dalších osových nástrojů (vrtáku, výhrubníku, výstružníku,…). Pracovní vřeteno se musí otáčet různými otáčkami a toho lze dosáhnout pomocí převodovky, která je tvořena ozubenými koly.

Hlavní části soustruhu

Nožové saně

Hrotové soustruhy Jsou určeny k obrábění rotačních ploch obrobků upnutých v hrotech, ve sklíčidle, na trnech atd. Univerzální hrotové soustruhy jsou vybaveny vodícím šroubem, který umožňuje řezání závitů nožem. Mají velký rozsah otáček i posuvů, což charakterizuje jejich univerzálnost. Základní části hrotových soustruhů jsou lože, vřeteník, suport, koník, převodovky a další příslušenství.

Univerzální hrotový soustruh

Čelní soustruhy Používají se k obrábění obrobků velkých průměrů a malých délek. Obrobek se upíná na lícní upínací desku. Tyto soustruhy nemají koník.

Svislé soustruhy - karusely Používají se pro soustružení velkých a těžkých obrobků. Osa otáčení lícní desky je svislá. Vedle stolu mají jeden nebo dva stojany s příčníkem, na kterých jsou pohyblivé suporty.

Revolverové soustruhy Jsou určeny k obrábění menších a středních součástí. Jejich charakteristickou částí je revolverová hlava, která umožňuje upnutí více nástrojů, které se vyměňují pootočením hlavy.

Poloautomatické soustruhy Automatické soustruhy Mají automatický pracovní cyklus, ale ruční upínání. Automatické soustruhy Mají automatické podávání a upínání materiálu.

Číslicově řízené soustruhy Mají automatický pracovní cyklus. Umožňují rychlý přechod výroby jednoho výrobku na jiný změnou programu.

POUŽITÁ LITERATURA: DILLINGER, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu i praxi. Praha: Europa-Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86706-19-1. Řasa, J., GABRIEL, V. Strojírenská technologie 3 – 1. díl, Metody, stroje a nástroje pro obrábění. Praha: Scientia, 2005. ISBN 80-7183-337-1. NĚMEC, D. a kol. Strojírenská technologie 3 – Strojní obrábění. Praha: SNTL, 1982. FRISCHHERZ, A. a kol. Technologie zpracování kovů 2, Odborné znalosti. 3. vydání. SNTL Praha 1999. ISBN 80-902110-8-9. BOTHE, O. Strojírenská technologie IV. Praha: SNTL, 1984. HEIDINGER, K. Technologie oprav strojů a zařízení. Praha: SNTL, 1986.