Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC"— Transkript prezentace:

1 Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC Tematický okruh: Obrábění - soustružení Téma: Řezání závitů závitníkem a očkem Jméno autora: FÜRST Roman, HLAVÁČEK Miroslav Vytvořeno dne: 24. září 2012 Metodický popis, (anotace): Podpora hodiny strojírenské technologie a DIC lze použít názornému vysvětlení a testování

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ. 1. 07/1. 5. 00/34
Výukový materiál Číslo projektu: CZ /1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: VY 32 INOVACE STT 1018

3 Postup při řezání vnějších závitů
Stanovit průměr obrobku na němž bude závit vyříznut. Osoustružit vnější povrch obrobku na požadovaný průměr a srazit hranu. Vložit a upravit závitové očko do vratidla. Čelní plochu pinoly opřít o vratidlo, přičemž rukojeť se opírá o nožovou hlavu. Spustit stroj a mírně tlačit na očko, až se samo začne posouvat. Při řezání závitu očko mazat a chladit.

4 Postup při řezání vnitřních závitů
Do obrobku se vyvrtá díra o velikosti malého průměru závitu a srazí se hrana. Závitník se nasadí řezným kuželem do a podepře se hrotem koníku. Proti otáčení se závitník posune do upínacího pouzdra vloženého do pinoly koníka. Nastavíme otáčky a otáčením ručního kola koníku se závitník mírně tlačí do záběru.

5 Koník přitom musí být upnut.
Když se závitník již sám posouvá (zašroubovává), otáčí se ručním kolem pinoly tak, aby závitník nevyjel z upínacího pouzdra. Při řezání slepých děr se stroj musí včas zastavit a závit doříznout ručně. Je možno použit přípravku s konstrukci na principu třecí spojky. Břity závitníku se musí mazat.

6 VNĚJŠÍ ZÁVITY

7 VNITŘNÍ ZÁVITY

8 Kontrolní otázky - k čemu se používá závitových oček
- popiš postup řezání vnějšího závitu - jakými nástroji se řežou vnitřní závity

9 Zdroje Bezpečnostní předpisy pro obráběcí stroje na kovy ČSN , Video je autorův vlastní záznam.


Stáhnout ppt "Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC"

Podobné prezentace


Reklamy Google