Řízení motorových vozidel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Nová pravidla silničního provozu
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Řízení motorových vozidel
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
Pozemní komunikace Zákon 13/1997Sb. o pozemních komunikacích (silniční z.), Vyhláška 104/1997 Sb. Zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, jejich.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Bezpečnost silničního
Zákon o silničním provozu
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
1 Roční výročí novelizace zákona 361 / 2000 Sb. v ČR Tisková konference, 28. června 2007.
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
09.1 Chodec v silničním provozu
Pravidla provozu vozidel na pozemních komunikacích platná od
DOPRAVNÍ ZNAČKY 3. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
stůj, dej přednost v jízdě
Název Dopravní výchova - značky
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Umíte se chovat na silnici?
Právní režim pozemků sloužících dopravě
Dětské dopravní hřiště Liberec
Úvod do pozemních komunikací
Správa na úseku dopravy JUDr. Alena KLIKOVÁ. Správa na úseku dopravy Lodní doprava (vnitrostátní a námořní) Lodní doprava (vnitrostátní a námořní) Drážní.
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v. Upravené značky A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v.
1. pololetí 2010 Statistika nehodovosti v silničním provozu na území České republiky Připravil: pplk. Petr Sobotka PRAHA 19. července 2010.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
VY_32_INOVACE_AUT1_11 Kategorie a druhy motorových vozidel.
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy Ing. František Lachnit,
Činnost Policie ČR za I. pololetí r.2010 v dohledu nad sil. provozem plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek Policejní prezidium ČR Praha 19. července 2010.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
ZÁKLADNÍ POJMY I. Pozemní komunikace - dopravní cesta určena k užití silničními a jinými vozidly a chodci Dálnice a silnice pro motorová vozidla -pozemní.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway)
Činnost Policie ČR v dohledu nad silničním provozem, rozbor činnosti dopravní policie za rok plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha.
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Autor: Mgr. Radana Marelová
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v
NeRiskuj.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
D o z p n r.
Nehodovost na okrese ZNOJMO
Nehodovost na okrese ZNOJMO
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Dopravní výchova 8. ročník
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Chování v dopravě VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_CHOVÁNÍ V DOPRAVĚ Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní.
Bezpečně na silnici VY_32_INOVACE_20_03
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2015 plk. Ing. Tomáš LERCH
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2013
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2014 plk. Ing. Tomáš LERCH
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Dětské dopravní hřiště Liberec
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Transkript prezentace:

Řízení motorových vozidel Platnost zákona a základní pojmy Zákon č.361/2000 Sb.

§1 Předmět úpravy Zákon upravuje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích, Pravidla provozu na pozemních komunikacích, Řidičská oprávnění a řidičské průkazy, Vymezuje působnost a pravomoc a orgánů státní správy a Policie České republiky ve věcech provozu na pozemních komunikacích.

§1 Předmět úpravy Zákon se vztahuje na provoz na všech pozem. komunikacích, tedy na: Dálnicích Silnicích pro motorová vozidla Silnicích místních komunikacích a Účelových komunikacích

§1 Předmět úpravy Pozemní komunikace: Je dopravní cesta určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci Dálnice a silnice pro motorová vozidla: Jsou poz.kom. určené pro rychlou dálkovou a mezistátní dopravu silničními mot.voz. Silnice: Je veřejná přístupná pozem.komu. určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci.

§1 Předmět úpravy Místní komunikace: Je veřejná přístupná komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce. Účelová komunikace: Slouží ke spojení nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí, ke spojení těchto nemovitostí a jinými pozem.kom. nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků.

§1 Předmět úpravy ZÁKON SE VZTAHUJE NA PROVOZ NA ÚČELOVÝCH KOMUNIKACÍCH VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÝCH, ALE I NA NEVEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÝCH! Tam kde se silniční zákon nedodržuje, to může vypadat takto:

§2 Vymezení základních pojmů Účastník provozu na pozemních komunikacích Provozovatel vozidla Průvodce vedených nebo hnaných zvířat

Řidič je účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí motorové nebo nemotorové vozidlo anebo tramvaj; řidičem je i jezdec na zvířeti,

Vozka je řidič, který řídí potahové vozidlo,

Vozidlo je motorové vozidlo, nemotorové vozidlo nebo tramvaj,

Motorové vozidlo…….. Nemotorové vozidlo ….. Jízdní souprava …..

Chodec je i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně,

Vozidlo hromadné dopravy osob je autobus, trolejbus nebo tramvaj,

Nesmět ohrozit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí. Nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nijak nepřekážel.

Dát přednost v jízdě Znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy!!!

Stát Znamená uvést vozidlo do klidu nad dobu dovolenou pro zastavení. Zastavit Znamená uvést vozidlo do klidu na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob a nebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu. Zastavit vozidlo Znamená přerušit jízdu z důvodu nezávislého na vůli řidiče.

Dálnice…. Silnice pro motorová vozidla…. Jízdní pruh ….

Připojovací pruh… Průběžný pruh… Krajnice….

Tramvajový pás … Železniční přejezd ….. Obec ….

Přechod pro chodce ….. Přejezd pro cyklisty ….

Překážka provozu ….. Snížená viditelnost ….

Doklad totožnosti …. Zádržný bezpečnostní systém ….

KONEC