Rozdíly v pravidlech silničního provozu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Dopravní značka Zimní výbava
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Rekonstrukce severních mostů
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Řízení motorových vozidel
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Víceúčelové pruhy (Advisory cycle lane)
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Bezpečnost silničního
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Dopravní a liniové stavby
Dopravní výchova Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ 16_ Místo, kde žijeme Dopravní značky (SADA ČÍSLO 2)
Pravidla provozu vozidel na pozemních komunikacích platná od
Shrnutí nebezpečných míst v Kravsku s fotkami. Místo mezi dvěma autobusovými zastávkami před školou Na takto důležitém místě chybí přechod pro chodce.
126.1 Jednoduché křižovatky, pravidlo pravé ruky
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace DOPRAVNÍ ZNAČKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Odkryj správnou dopravní značku a najdi pod ní písmeno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
stůj, dej přednost v jízdě
Dopravní značky.
Název Dopravní výchova - křižovatky
Název Dopravní výchova - značky
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dětské dopravní hřiště Liberec
Úvod do pozemních komunikací
Jízda s použitím zvláštního výstražného znamení
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava v klidu – parkování vozidel Podklad ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v. Upravené značky A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v.
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_05_17_dopravní značky 1.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
VY_32_INOVACE_06_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_DOPRAVNÍ ZNAČKY Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Autor: Mgr. Radana Marelová
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
KŘIŽOVATKY. KŘIŽOVATKY místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují Křižovatka místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují.
D o z p n r.
Autor: PaedDr. Jana Čechová
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_09_17_dopravní značky 5
Krajské ředitelství policie hl. m
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Krajské ředitelství policie hl. m
DOPRAVNÍ ZNAČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Grosmanová.
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Dětské dopravní hřiště Liberec
Transkript prezentace:

Rozdíly v pravidlech silničního provozu v Rakousku.

Nejvyšší dovolená rychlost jízdy: Vozidla bez omezení - v obci 50 km/h - v pěších a obytných zónách a kolem stojící tramvaje krokem (4 km/h) mimo obec 100 km/h od 22.00 do 5.00 hod 110 km/h Vozidla s omezeními silnice dálnice motorová vozidla nad 3,5 t 70 80 souprava s přívěsem nad 750 kg 60 70 autobusy 80 100 do 3,5t s přívěsem do 750 kg 100 100 do 3,5t s přívěsem nad 750 kg 80 100 přeprava více než 8 žáků 80 100 velkokapacitní přeprava zvířat 50 80 Omezení platná v obci i mimo obec vozidla přepravující dlouhý náklad 50 motokola (mopedy) 40 vozidla při vlečení pomocí vlečné osy 40 vlečená vozidla na laně nebo na tyči 30 invalidní motorová vozidla, přepravní vozíky a samojízdné pracovní stroje 30

Tramvaj má přednost na křižovatce nerozlišené značkami i když přijíždí zleva. Tramvaj má přednost i když přijíždí zleva ze středu kruhového objezdu. Kolejové vozidlo nemá přednost v jízdě vůči vozidlům s předností v jízdě, při odbočování vlevo před protijedoucími vozidly jedoucími přímo nebo odbočujícími vpravo a při vyjíždění z míst mimo silnici, např. z vozoven.

V kruhovém objezdu se jezdí v pravém jízdním pruhu, levý slouží k předjíždění, při souběžné jízdě nebo k objetí překážky. Platí ustanovení o přednosti vozidel přijíždějících zprava, pokud není křižovatka s kruhovým objezdem rozlišena dopravními značkami.

Na křižovatkách řízených světelnou signalizací je používán zelený přerušovaný světelný signál. Dopravní značka „Odbočování tramvají“ nad vozovkou upozorňuje řidiče, že tramvaj bude na křižovatce odbočovat na žluté nebo červené světlo.

Jedou-li na pozemních komunikacích mimo obec vozidla s větší celkovou délkou, tj. nákladní automobily a autobusy, musí za každým takovým druhým vozidlem řidič třetího podobného vozidla zachovávat vzdálenost nejméně 50 m. Jedná-li se o motorová vozidla s přívěsy, musí být udržována vzdálenost nejméně 50 m mezi všemi těmito vozidly.

Zastavení je zakázáno oproti naší úpravě zejména v těchto případech: na hlavních vozovkách v obcích, pokud může být vozidlo odstaveno na vedlejší vozovce v úseku 15 m před a za dopravní značkou označující zastávku prostředku hromadné přepravy osob v průběhu pracovní doby na silnicích pro autobusy před rampami určenými pro tělesně postižené osoby na uzavřených plochách

Mimo jiné je zakázáno otáčení vozidel v úseku označeném dopravními značkami: zákaz odbočování vlevo přikázaný směr jízdy, dále v hustém silničním provozu a na hlavních silnicích v obcích s výjimkou řízených křižovatek

Pokud zastaví označený školní autobus pro nástup a výstup dětí a má zapnuta přerušovaná červená a žlutá světla, nesmí být předjížděn řidičem jedoucím ve stejném směru (musí zastavit).

Na silnicích, které jsou označeny dopravní značkou upravující přednost v jízdě – trojúhelník se symbolem poštovní trubky, mají přednost v jízdě žluté autobusy Rakouské pošty.

Na horských silnicích, kde je obtížné míjení vozidel, musí obě vozidla zastavit a řidič, pro kterého je to jednodušší vzhledem k rozměrům vozidla nebo dopravní situaci, vycouvá na rozšířené místo.

V zimním období je na horských silnicích povinné použití sněhových řetězů. Hloubka dezénu pneumatik musí být nejméně 4 mm.

Maximální hmotnost soupravy nesmí překročit 38 t. Maximální délka je stanovena na 16 m.

Silnice vyhrazená pro autobusy linkové dopravy, pro vozidla taxi a záchranné služby. Jízdní pruh pro autobusy. Vyhrazenou silnici i jízdní pruh smí použít jen vozidla linkové dopravy, taxi a záchranné služby. Není určen pro zájezdové autobusy.

Příkaz k otočení vozidla. Spolková silnice bez přednosti v jízdě.

Slepá ulice. Pouliční svítilny, které nesvítí celou noc.