Základní účtování mezd

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový text o výpočtu a účtování mezd GAP Education střední škola
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Mzdová agenda.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
zpracovaný v rámci projektu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MZDA.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Výpočet mzdy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Zúčtování se zaměstnanci Označení materiálu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_04B16_Mzda AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníLeden.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE139 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Odměňování práce J.Kožiak.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE 138 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2., 3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Účtování se zaměstnanci
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_019 Název.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE137 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2., 3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Personalistika a odměňování pracovníků
STRUKTURA MZDY.
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Mzdy a pojištění Ročník / obor studia: I. – III.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Odměňování zaměstnanců Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Digitální učební materiál
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ing. Veronika Dostálková MBA
zpracovaný v rámci projektu
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Transkript prezentace:

Základní účtování mezd Lucie Zvonařová 2.A 2013/2014

Vymezení pojmu mzdy Mzda je odměna za práci v pracovním poměru Jedná se o peněžité plnění (příp. i naturální mzdu), poskytované zaměstnavatelem zaměstnanci Zaměstnavatel poskytuje mzdu za odvedenou práci a za její výsledky podle podmínek dohodnutých v pracovní smlouvě, ve vnitřních předpisech nebo v kolektivní smlouvě

Jednotlivé složky mzdy Základní mzda a) úkolová mzda – je potřeba sestavit výkaz práce, kde je uveden druh práce, jednotka a sazba za jednotku. Na konci měsíce se doplňuje množství vykonané práce b) Časová mzda – musí být stanoven tarif buď měsíční nebo hodinový a údaje o počtu odpracovaných dní nebo hodin

Náhrada mzdy Je to mzda za neodpracovaný čas, na kterou mají pracovníci nárok např. mzda za dovolenou nebo státem uznané svátky apod.

Příplatky : Zákoník práce rozlišuje tyto druhy příplatků a) za práci přes čas b) za práci ve svátek c) za práci ve ztíženém pracovním prostředí d) za noční práci e) za práci v sobotu a neděli

Prémie a odměny Podnikatel má možnost poskytovat ke zvýšení motivace svých zaměstnanců výkonnostní prémie, případně jiné odměny. Jejich výši a podmínky pro jejich přiznání stanoví zpravidla interním předpisem Jaké benefetity studenti očekávají od svého budoucího zaměstnavatele? >

Výpočet mzdy

Čistá mzda = Hrubá mzda - Sociální zabezpečení (6,5 % z hrubé mzdy) - Zdravotní pojištění (4,5 % z hrubé mzdy) - Daň z příjmu po slevě

Částka k výplatě = Čistá mzda - Ostatní srážky (výživné, spoření, pojistné, půjčky) + Náhrada mzdy při pracovní neschopnosti

Srážky ze mzdy Zákonné srážky – může mzdová účetní srazit bez souhlasu pracovníka (daň z přijmu, zdravotní a sociální pojištění) Ostatní srážky – musí být s příslušným zaměstnancem uzavřena dohoda o srážkách ze mzdy (spoření, pojištění, výživné, apod.)

Náhradní mzdy za dočasnou pracovní neschopnost Uplatňuje se od 1. 1. 2009 Nezdaňuje se ani se za ní neodvádí pojistné Vyplácí jí zaměstnavatel ze svých prostředků v prvních 21 kalendářních dnech pracovních neschopnosti zaměstnance Poskytuje se pouze za pracovní dny, ale až od 4. pracovního dne pracovní neschopnosti

Výplata mzdy Vyplácí se v penězích a to buď v hotovosti nebo převodem mzdy na osobní účet zaměstnance Současně s doplatkem mzdy je zaměstnavatel povinen dát zaměstnanci písemné vyúčtování mzdy

Zúčtovací výplatní listina a mzdové listy

Po skončení měsíčního období mzdové účetní sestavují podle mzdových podkladů zúčtovací a výplatní listiny mezd Vyhotovuje se zpravidla na počítači Jeden stejnopis zůstává mzdové účetní jako doklad a jedna část rozdělena podle jednotlivých pracovníků se vkládá pracovníkům při výplatě mezd do výplatních sáčků Mzdový list je pro každého pracovníka Doporučuje se, aby obsahoval údaje o hrubém a čistém přijmu pracovníka a jednotlivé složky mezd, údaje pro účely výpočtu daně z přijmu s nemocenského pojištění a důchodového zabezpečení

Účtování mezd

Mzdy musí být zaúčtovány v tom období, ve kterém byla práce vykonána nebo za které přísluší zaměstnancům odměna Mzda je nákladem podniku Pro evidování mezd je určen účet Mzdové náklady „521“ (na stradu MD tohoto účtu se účtuje celková hrubá mzda) Výplata mzdy se provádí v termínu, který si stanový účetní jednotka a který není shodný s datem sestavení zúčtovací a výplatní listiny Proto vzniká závazek vůči zaměstnancům, účtuje na účet Zaměstnanci „331“ (na stradu Dal)

Výpočet daně z přijmu fyzických osob (daně ze mzdy) Základ pro výpočet daně z přijmu se stanoví tak, že k hrubé mzdě se přičte pojistné na sociální a zdravotní pojištění, které je za zaměstnance povinen platit zaměstnavatel (zdravotní 9%, sociální 25%) Z této superhrubé mzdy se vypočte daň Sazba daně pro r. 2013 je jednotná ve výši 15% Vypočtená daň se dále zpravidla sníží o slevy na dani např. na poplatníka činí 2 070 Kč, na vyživované děti – na 1 dítě 1 117 Kč

Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmu je srážkou ze mzdy zaměstnance, kterou firma zaúčtuje a odvede Daň z přijmu zaměstnance nemůže být nákladem firmy, ale dochází pouze k přesunu závazcích – snižuje se závazek vůči zaměstnancům a vzniká závazek vůči finančnímu úřadu

Zdravotní a sociální pojištění, které hradí zaměstnanec Ze mzdy se sráží pojistné na sociální a zdravotní pojištění Srážka na pojistné placené zaměstnancem představuje snížení závazku vůči zaměstnancům a vznik závazku vůči institucím sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění

Zdravotní a sociální pojištění, které platí podnik Pojistné platí z menší části zaměstnanec a z větší části zaměstnavatel Náklady firmy na zaměstnance jsou vyšší než pouze hrubá mzda a to o pojistné firmy na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění Pojistné, které platí podnik je tedy nákladem firmy a účtuje se na účet Zákonné a sociální pojištění „524“ a zároveň jako závazek vůči institucím sociálního a zdravotního pojištění

Schéma účtování na účtu zaměstnanci

Výpočet mzdy zaměstnance Zaměstnanec -> 25 000 Kč hrubá mzda (sleva na poplatníka + jedno dítě) Hrubá mzda 25 000,- Pojistné za podnik – zdravotní (9%) 2 250,- Pojistné za podnik – sociální (25%) 6 250,- Superhrubá mzda ( z pravidla se zaokrouhluje ne celé stovky nahoru) 33 500,- Daň před slevami 5 025,- Slevy na dani (2 070 + 1 117) -3 187,- Daň po slevách 1 838,- Pojistné (srážky ze mzdy) – zdravotní (4,5%) 1 125,- Pojistné (srážky ze mzdy) – sociální (6,5%) 1 625,- K výplatě (HM – ZP – SP – Daň po slevách) 20 412,-

Zdroje: -Učebnice účetnictví 2013, 1 díl – Pavel Štohl http://finance.idnes.cz/foto.aspx?r=spor&foto1=BAB3d56fb_profimedia_0010713 250.jpg http://www.specialist.cz/aktuality/jake-benefetity-studenti-ocekavaji-od-sveho- budouciho-zamestnavatele/ http://www.novinky.cz/ekonomika/312557-prumerna-mzda-za-rok-stoupla-na-24- 953-korun-lide-si-za-ni-ale-koupi-mene.html http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8KX1LOvqDAQJ:www.u cetnikavarna.cz/stahnout-soubor/name-1231426006-zuctovaci-a-vyplatni- listina/+&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz