Práce se stresem a zdravý životní styl Michal Šimeček Katedra psychologie FF Univerzity Palackého v Olomouci a Centrum dopravního výzkumu v.v.i. Brno,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2011 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Advertisements

PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Lidský faktor v dopravě!
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
PSYCHICKÉ STAVY.
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
© GfK 2012 | On-line shopping - Multichannel 2012 | Praha On-line shopping Postřehy z výzkumu GfK Czech Multichannel Marketing & Sales 2012, Praha,
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Lidský faktor v dopravě CZ.1.07/2.3.00/
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Jaroslav Jíra, GfK Czech Quo vadis PR? Public Relations Summit 2009 GfK CzechPR Summit
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
VY_32_INOVACE_PSYPS14860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
Psychodiagnostické metody 2012
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
Cíle Metody a techniky Testování obalu. Cílem výzkumu obalu je zjistit: Aspekty užívání Vnímání obalu (identifika č ní síla) Nápadnost (rozlišovací síla)
Spotřebitelský výzkum
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Lidský faktor v dopravě CZ.1.07/2.3.00/
Základy pedagogické metodologie
Cílové skupiny SWOT analýza= analýza vnitřních a vnějších podmínek firmy STP proces=segmentace, targeting, positioning.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Udělejte si jarní úklid sama v
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
VÝZKUM PROGRAMU STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH PhDr. Markéta Niederlová, Ph.D.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Hodnota vnímaná zákazníkem
Slučitelnost zaměstnání a rodiny
Prázdniny bezpečnější
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až říjen roku 2013 plk. Ing. Tomáš LERCH
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
kvalitní zákaznický servis
Katedra sociální práce
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Sekce veřejných knihoven SKIP
Identifikace rizikových faktorů na železničních přejezdech
Transkript prezentace:

Práce se stresem a zdravý životní styl Michal Šimeček Katedra psychologie FF Univerzity Palackého v Olomouci a Centrum dopravního výzkumu v.v.i. Brno, II. dopravně-bezpečnostní seminář Osobnost řidiče v kontextu zvyšování bezpečnosti dopravy: Profesionální řidič - výběr, výcvik a práce s řidiči v dopravních společnostech , Olomouc Jací řidiči MHD bourají častěji?

V rámci projektu MATRIX jsme organizovali 4 fokusové skupiny (3x řidiči a 1x technici jízdy) a 5 individuálních rozhovorů s řidiči na téma stres, zvládání stresu a dopady. Výsledky sloužily: k vytvoření inventáře stresorů pro dotazníkovou baterii ke kvalitativní obsahové analýze

Použité metody: Demografie (15 položek) Dotazník stresorů (54 položek – škála 0-4) Dotazník zvládacích strategií SVF-78 (78 položek) Dotazník životní spokojenosti DŽS (9 oblastí) Checklist klinických symptomů SCL-90 Osobnost NEO-FFI (pětifaktorový, 60 položek) Pilotáž dotazníkového šetření

Vzorek: Sběr dat proveden od do v Dopravním podniku města Brna 105 respondentů Hlavním cílem je zjistit, jaké faktory souvisí s nehodovostí řidičů. Pouze 25 ze sto pěti řidičů mělo v uplynulém roce alespoň jednu nehodu. Pilotáž dotazníkového šetření

Výsledky MODUSZnění položky s mediánem 2 3Sankce za nezaviněné nehody 2Bezohlední cestující 2Špatný technický stav vozu 2Bezohlednost ostatních řidičů 2Neukáznění cestující 2Vedení, které dává zapravdu cestujícím 2Když si na mně cestující vyleje zlost 1Špatný technický stav vozovek a špatné dopravní značení 1Když mi cestující nadávají za něco, za co nemohu 1Když musím řešit stížnost cestujících ve svém volnu 1Nedbalost chodců Posuďte, prosím, zda a do jaké míry Vás při Vaší práci zatěžuje (znervózňuje nebo trápí): [0- vůbec ne, 1- trochu, 2- středně, 3- silně, 4- velmi silně]

Výsledky Bez nehody v uplynulém roceS nehodou v uplynulém roce Počet: 80Počet: 25 Nezávisí na věku, pohlaví a dalších sociodemografických ukazatelích. Mají víc najeto jako profesionální řidiči a jsou déle u DPMB. Nezávisí na trakci, kterou jezdí. Nedávno se ženil (vdávala) Přiznává, že mu schází odpočinek. Práce jej někdy nebaví. Vadí mu jeho nehody (zaviněné i nezaviněné) Jak se liší řidiči bez nehod a „nehodáři“?

Výsledky Bez nehody v uplynulém roceS nehodou v uplynulém roce Řekne si, že to musí vydržet. Řekne si, že to nesmí vzdát. Snaží se zachovat pevný postoj. Vnímá se jako odolnější, než ostatní. Je závislý na mínění druhých. Odmění se něčím příjemným. Jde dělat něco jiného. Jak obě skupiny zachází se stresem (SVF)?

Výsledky Bez nehody v uplynulém roceS nehodou v uplynulém roce Spokojenější se vztahem k vlastním dětem (7 položek). Spokojenější se svojí sexuální reakcí (jedna položka). Celkově spokojenější. Žádné další významné rozdíly v dotazníku životní spokojenosti Jak jsou obě skupiny ve svém životě spokojené (DŽS)?

Závěr Jaká jsou specifika „nehodářů“? Jsou služebně mladší Někteří z nich si teprve budují rodiny Jsou to „tvrďáci“, kteří toho o sobě řeknou méně Jsou o něco méně celkově spokojení se svým životem, než řidiči bez nehod Proč stresují řidiče MHD nejvíc právě cestující? Dříve bylo povolání řidič považováno za službu (v obecním zájmu). Dnes jsou cestující bráni dopravním podnikem jako zákazníci. Zákaznický model má jiná pravidla než služba.