Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Zadlužení, inflace, demografie
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Aktuální problémy EU.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Empirická literatura Můžeme rozlišit 3 druhy literatury: Odhadující fiskální multiplikátory prostřednictvím makroekonomických modelů. Zkoumající expanzivní.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Agregátní poptávka a nabídka
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Výhled financí obcí Ing. Luděk Tesař.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Teorie hospodářského růstu
Vypracoval: Štěpán Bill
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
ŘECKO Marie Šťovíčková.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Imigranti na trzích práce v EU
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Hospodaření obcí v roce 2016
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Domácnosti na úvěrovém trhu
Plán investic pro Evropu
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza Habilitační přednáška Jan Čadil 14.3.2012

Osnova Definice a pojetí veřejného dluhu Názory na řešení dluhu Barro-Ricardova hypotéza a veřejný dluh Implikace a závěry Diskuze

Alternativní pojetí dluhu Čistý veřejný dluh Dluh na obyvatele Dluhová dynamika vs výše dluhu Optimální a udržitelné zadlužení

Nebezpečí vysokého zadlužení Růst úrokové míry, nízká akumulace kapitálu Podvázání ekonomického růstu Dluhová past, default

Řešení dluhu (Evropská cesta) Úsporná opatření (snižování výdajů. růst daní) Kvantitativní uvolňování (ECB, repo operace) „Obranný val“ (EFSF), Pakt rozpočtové kázně

Kritika řešení a rizika Paul Krugman (Wall street Journal 22.7.2011)‏ Řecký záchranný plán, spočívající v restriktivních opatřeních ve všech státech EU, v důsledku sníží poptávku v Evropě a zabrání tak ekonomickému oživení. Joseph Stiglitz (Social Europe Journal 14.09.2011)‏ Rozhodnutí evropských politiků k tvrdým úsporám nejsou správnou odpovědí. Evropa by se měla soustředit na růstovou strategii. Olivier Blanchard (Guardian 21.12.2011) Finanční trhy jsou pokrytecké. Volají po úsporách ale potom reagují negativně, když úspory vedou k nižšímu růstu – což se obvykle děje. Dluh je třeba snižovat pomalu a vytrvale. Paul Christopher (The Economic Times, 22.2.2012) Snižování dluhu není sprint ale maraton. Spojené státy volí přístup maratonu – odkládají výrazné rozpočtové škrty až do doby, kdy bude ekonomika silná. Co potřebuje Evropa nejsou škrty ale reformy.

Barro-Ricardova hypotéza Daně neovlivňují spotřebu – očekávání zvýšení daňové zátěže v příštím období při snížení daní a vice versa. tedy „s deficitem veřejných financí rostou úspory a to 1:1. Veřejné a soukromé úspory se vzájemně vyvažují, celkové úspory zůstávají neměnné. S dluhem nedochází k poklesu celkového objemu investic.“ (Blanchard 2006) Zadlužené země mají vyšší míru soukromých úspor = dluh je možné zaplatit z úspor (vyšší daně, nižší výdaje bez vážného dopadu na spotřebu)

Empirická verifikace – data a model Panel 20 členských zemí EU, řada 2000- 2009, EUROSTAT, mil.EUR Integrace (1) – Levin&Li, ADF Kointegrace – Fischer/Johansen EGLS (Zobecněná OLS, SUR v reziduích – společné šoky)

Empirická verifikace – výsledky a problémy (9,42) (54,7) R2=0,9; DW=2,0; F-stat. 3047 Výsledek ukazuje pozitivní vztah mezi úsporami a dluhem Tento vztah ale není 1:1, je slabší, úspory rostou pomaleji než dluh (tzv. slabá verze)

Poměr dluhu k soukromým úsporám (2010)

Dluh/úspory (% růst 1995-2010)

Závěry a implikace Platí slabá verze Barro-Ricardovy hypotézy – s výší dluhu rostou úspory ale ne 1:1 Existuje omezený prostor pro úsporná opatření (úspory nejsou dostatečné, hrozí pokles výdajů a zpomalení ekonomiky) Dluh je třeba snižovat pomalu a vytrvale – strukturální změny, reformy (na obou stranách veřejných rozpočtů). Razantní opatření mohou být kontraproduktivní.

Diskuze Děkuji za pozornost