Měření laserinterferometrem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Advertisements

Úvod do laserové interferometrie
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Základní experimenty s lasery
Něco se o nich dozvíme  Referát o úhlech.
Měření charakteristik pevnolátkového infračerveného Er:YAG laseru
Optické topografické metody
Model atomu.
Fyzika atomového obalu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Vzdělávací program METROLOGIE
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
Strojírenství Kontrola a měření Měření úhlů a kuželů (ST38)
METROLOGIE VE STROJÍRENSTVÍ stáž pedagogických pracovníků
Téma pro Diplomovou práci
referát č. 20: ČINNOST LASERU
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
1 20. hodina FYZ2/20 Učební blok: Fyzika atomu Učivo: Laser Cíle vzdělávání: Žák: -vysvětlí činnost laseru Studijní materiály: učebnice Fyzika.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Lukáš Král Laser mezi hvězdami.
10. přednáška Odchylky tvaru, polohy
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
6. přednáška Metrologie délky Interference světla
Využití difrakce v praxi
Vejmola, Jan Jirásek, Michael supervizor: Ing. Pospíšil, Vladimír
7. přednáška Metrologie rovinného úhlu
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Ovládání počítače laserovým ukazovátkem Tomáš PokornýZávěrečná maturitní práce.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
MĚŘICKÉ SYSTÉMY TOTÁLNÍ STANICE JIŘÍ GREČNÁR H2IGE1 L2014.
Metodika měření horizontálních posunů staveb
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
13. přednáška Souřadnicové měřicí přístroje Metrologické laboratoře
Sběr veličin ve vozidlech Škoda Interní seminář AS V.Kafka
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
K čemu vede rozladění laserového rezonátoru
Laserový telefon Otto Hartvich Michal Farník Dagmar Bendová.
Návrh zubového čerpadla pomocí CAD programů
Strojírenství Kontrola a měření Měření tvarů a vzájemné polohy (ST39)
Modifikace a šíření dokumentu podléhá licenci GNU (
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření.
Fyzikální seminář 2014 Jak zapálit bublinu?? Laserem! Ondřej Tyle.
Parametry záření z laserové zubní vrtačky a její použití Vypracoval : Filip Janda Garant : Ing. Michal Němec Ph.D.
Základní experimenty s lasery Danica Ž ilková Ond ř ej Pleticha Ladislav Hustý.
L A S E R Y kvantové generátory světla LASERY Michal Svoboda & Ľuboš Bednárik.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluLaser AutorMgr.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Přenosová média OB21-OP-EL-ELN-NEL-M Zapojení optického spoje zdroj světla přijímací optický systém modulátor vysílací optický systém zpracování.
Stanovení součinitele tepelné vodivosti 2015 BJ13 - Speciální izolace Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot.
Model atomu. Ruthefordův experiment Hmota je prázdný prostor Rozměry atomu jádro (proton, neutron) průměr m průměr dráhy elektronu (elektronový.
LASER vs. INK JET: úskalí použití technologií na různých materiálech
Stanovení součinitele tepelné vodivosti
Jednotky času.
Úvod do praktické fyziky
zpracovaný v rámci projektu
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
CO2 laser v kufříku Vypracovali: Ondřej Hladík, Matouš Vondrák, Jindřich Šafran, Pavel Souček, Michal Werner.
Miniprojekt 8 Základní experimenty s lasery
Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající.
Transkript prezentace:

Měření laserinterferometrem Jan Šrámek 2013 XPT – PRAKTICKÁ METROLOGIE 1

Princip činnosti laseru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Vnější napětí způsobí, že se v opticky aktivní vrstvě krystalu GaAs nahromadí současně velké množství elektronů a děr (s dostatečně dlouhou dobou života), které spolu mohou rekombinovat převážně jen zářivými přechody. Zrcadlově upravené čelní plochy krystalu vytváří planparalelní optický rezonátor délky asi 1 mm. Ten zaručí, že při rekombinaci elektronů a děr vznikne stimulovaná emise fotonů. Vlnová délka emitovaného světla je většinou z intervalu 200 až 900 nm podle obsahu znečištění Al a druhu aktivního optického prostředí laseru.

Princip činnosti laseru Princip činnosti interferometru Základní uspořádání odpovídá optickému interferometru, který byl postaven v roce 1893 Michelsonem. Světelné vlny vysílané jako paprsek se na polopropustném zrcadle Z rozdělují na dva svazky (viz. obr). Tyto dvě části se setkají na dvou zrcadlech Z2 a Z1, přičemž paprsek směřují zpět k paprskovému (interferometrickému) děliči, kde se znovu spojí, čímž nastane interference světla. Pokud zrcadlo Z1 (lineární odražeč) posuneme ve směru paprsků, tak na základě změny dráhy mezi děliči bude při pozorování v pevném bodě rozpoznatelné kolísání světelné intenzity. Když bude na pozorovacím místě fotodetektor (fotopřijímač), bude na základě této změny generovat proměnný signál. Změna hodnoty intenzity od maxima do minima bude odpovídat posunutí o polovinu vlnové délky světla λ. Z počtu změn intenzity se potom určí hodnota posunutí x.

Renishaw XL-80 / XC-80 Přenosný systém XL80 slouží k přesnému délkovému měření jak v laboratořích OI Brno, tak i pro externí kalibrace u zákazníků. Jedná se především o kalibrace různých měřicích přístrojů a délkových etalonů. Konstrukční základ tvoří He-Ne stabilizovaný jednofrekvenční laser o vlnové délce λ = 633 nm . Součástí sestavy laserinterferometru je kompenzační jednotka XC80, magneticky upevnitelná čidla pro monitorování podmínek měření, lineární optika a vyhodnocovací software. Použití těchto komponentů je důležitou podmínkou přesného délkového měření. Měřicí software je po zadání potřebných údajů schopen kompenzovat měřenou hodnotu rozměru v závislosti na podmínkách měření.

Princip lineárního měření Ukázka tzv. lineární optiky Renishaw. Lineární měření – odvození přímo z definice veličiny délky. Pomocí interferometru Renishaw XL80 je zajišťována kalibrace etalonů a měřicích přístrojů v laboratorních podmínkách s nejistotou měření až:…. kde L je jmenovitá měřená délka udaná v metrech. Přesné měření délky Návaznost etalonů délky v metrologii Kalibrace měřicích přístrojů Zkoušky obráběcích strojů

Princip úhlového měření Přenosný laserinterferometr Renishaw XL80umožňuje přesné měření odchylek úhlu, které se s úspěchem používá pro měření rovinnosti a přímosti v metrologické praxi. K měření se používá speciální úhlová optika, pro vlastní měření není monitoring podmínek měření zásadně důležitý. V praxi se pomocí této sestavy kalibrují zejména příměrné desky, etalony přímosti, rovinnosti a pod. Pro vlastní měření a jeho vyhodnocení je k dispozici originální software Renishaw. Pro vlastní prezentaci a vyhodnocení výsledků měření rovinnosti příměrných desek se používá Moodyho metoda, jinak známá i jako metoda „anglické vlajky“ Příměrné desky Příměrná pravítka Rovinnost lože obráběcích strojů

Výstup - lineární měření Výstup z délkového (lineárního) měření interferometrem XL80 - graf naměřených hodnot. Horní křivka znázorňuje dopředný chod při kalibraci délkoměru SIP 1002M v rozsahu 1000mm (osa x), spodní křivka znázorňuje zpětný chod. Maximální naměřená záporná chyba odměřovacího systému délkoměru (osa y) je 0,33 μm

Výstup – měření rovinnosti Výstup naměřených dat z měření rovinnosti interferometrem XL80 – graf vyhodnocený Moodyho metodou při kalibraci granitové příměrné desky. Maximální naměřená odchylka rovinnosti příměrné desky je 7,75μm. Graf je orientován dle popisu bodů A až G.

Laserinterferometr v praxi Děkuji za pozornost Měření na délkoměru Kalibrace délkoměru Nashledanou