Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

13. přednáška Souřadnicové měřicí přístroje Metrologické laboratoře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "13. přednáška Souřadnicové měřicí přístroje Metrologické laboratoře"— Transkript prezentace:

1 13. přednáška Souřadnicové měřicí přístroje Metrologické laboratoře
Metrologie 13. přednáška Souřadnicové měřicí přístroje Metrologické laboratoře

2 Měření malých rozměrů Malé rozměry jsou pod 5 mm. Měření malých vnějších rozměrů nečiní těžkosti. Komplikované je měření malých otvorů po 1mm. Prostředky používané pro měření malých otvorů: kalibry, kuželové jehly, mikroskopické, optické, pneumatické.

3 Měřidla na kontrolu malých rozměrů
Kalibry do děr měřicí část je výměnná a v držáku je držena kleštinovým upínáním. Kuželové měřidlo základní části jsou výměnné kužely s malou kuželovitostí, možné rozsahy: 1-2, 2-4, 4-6, 6-8,8-10, vhodné pro průchozí díry. Dutinoměr na malé otvory měřidlo se nastavuje na jmenovitý rozměr, měřicí doteky jsou výměnné a rozměrově odstupňovány (po 0,5 nebo 1 mm), pracovní část doteků je tvořena polokoulemi.

4 Měřidla na kontrolu malých rozměrů
Opticko mechanická hlavice bývá příslušenstvím universálního nebo dílenského mikroskopu, umožňuje měřit otvory do 2 mm, měří se mechanickým dotekem. Mikroskopy mikroskopy se dají měřit malé otvory bud bezdotykově nebo pomoci mechanického dotyku,

5 Měření velkých rozměrů
Velké rozměry ve strojírenství jsou nad 500 m. Měření provádí velké potíže: průvodní jevy ovlivňují výsledek měření, chybí vhodná a cenově dostupná měřicí technika,

6 Měřidla pro měření velkých rozměrů
Ocelová měřítka méně přesné měření (na mm) Odpichy pro měření vnitřních rozměrů, k přenosu míry a k měření od pomocných základen, používají se odpichy pevné, vysouvací, mikrometrické a skládací. Měřicí pásma pro měření nad 6000 mm, výhodou je malá hmotnost, jednoduchost, při měření se používá přímé měření a opásání.

7 Měřidla pro měření velkých rozměrů
Měření odvalem princip spočívá ve zjišťování parametru obrobku pomocí odvalovacího kolečka lze použít až do průměru mm Pevná měřidla zjišťujeme zda rozměr součásti je v tolerančním poli či nikoliv, pro rozměry mm. Mikrometrická měřidla do 3000 mm, přesnost 0,01mm. Měřidla s číselníkovým úchylkoměrem příklad použití na obr. přesnost této metody je velká

8 Měřidla pro měření velkých rozměrů
Měření od pomocných měřických základen používá se tehdy, má-li se měřit rozměr, který je dostupný měřidly přímo obtížně měřitelný nebo neměřitelný, pomocná měřická základna je umístěna uvnitř obrobku, odpichem se změří vzdálenost a, mikrometrem d, na 2. obrázku je pomocná měřická základna je vně obrobku d je přesně definovaný průměr, pak se změří a a po vyjmutí válce z upnutí se změří b.

9 Souřadnicové měřicí stroje
představují jednu z nejvýznamnějších inovací v měření, vznikly z důvodu potřeby měřit velmi složité součásti v automobilovém a leteckém průmyslu, princip spočívá ve vhodně stanovených základních bodech v prostoru a polohy ostatních bodů na měřené součásti.

10 4 základní typy SMS stojanový – malý rozsah měření, laboratorní SMS,
výložníkový – dobrá přístupnost k měřenému objektu, pro měření dlouhých součástí, portálový – pro střední a velké rozsahy, dobrá tuhost, vysoká přesnost, mostový – pro největší rozsahy měření, dobrá dostupnost k měřenému objektu.

11 Měřicí systémy SMS Umožňují získat souřadnice snímaných bodů v kartézských souřadnicích v analogovém nebo číslicovém tvaru. Délkové měřicí systémy: závitový hřídel s úhlovým převodníkem – do délky 1,2 m, malé stoupání, jsou uloženy v olejové lázni, Lineární induktosyn – základní měřítko je tvořeno vodičem napájeného proudem, délka jedné vlny je 2 mm, odměřovací krok je 1 μm, Inkrementální délková stupnice – nejrozšířenější odměřovací systém SMS, rozlišitelnost je 1 μm, základní stupnice je na skleněném (kovovém) podkladě a střídavě propouštějí světlo, Laserinterferometr – používá se zřídka, je to drahé a citlivé zařízení, rozlišení 0,01 μm.

12 Snímací systémy SMS Bezdotykové systémy – používají se u automaticky měřicích mikroskopů pracujících v rovině. Dotykovém snímače – využívají se elektrokontaktní snímací systémy, které dělíme: systémy spínacího typu – v okamžiku dotyku vyšle signál k zastavení pohybu a odečte se souřadnice a současně se ozvy zvukový signál. systémy měřicího typu – konstrukčně složitější, snímací hlava pracuje jak ve statickém, tak i v dynamickém režimu.

13 Metrologické laboratoře
Pracovní prostory teplota, vlhkost, prašnost, dostatek prostoru, prostor bez vibrací. Přístrojové vybavení vybavení musí splňovat všechny parametry požadované při akreditaci. Technická způsobilost personální obsazení, řízení a organizace, prostory a zařízení, pracovní postupy. Požadavky na stavební provedení mechanické vlivy, bezprašnost, podlahy, osvětlení, teplota, klimatizace, ochrana před elektromagnetickým zářením, rozvody energií.

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "13. přednáška Souřadnicové měřicí přístroje Metrologické laboratoře"

Podobné prezentace


Reklamy Google