Seminář – Základy programování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Stavový prostor. • Existují úlohy, pro které není k dispozici univerzální algoritmus řešení • různé hry • problém batohu, problém obchodního cestujícího.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Algoritmy – struktura a zápis
Algoritmizace Vývojové diagramy.
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Algoritmizace 9. Ročník.
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Vývojové diagramy a základy algoritmizace
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Algoritmizace a programování
ZPŮSOBY ZÁPISU ALGORITMŮ
Dlouhodobá maturitní práce studentů Tomáše Kurce & Jana Kuželky
Algoritmizace.
Informatika a práce s počítačem
25. ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ
Algoritmus po krocích rozepsaný návod k nějaké činnosti
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Algoritmizace úloh. Algoritmizace úloh Algoritmus? CO JE TO???
Algoritmizace a základy programování
Základy algoritmizace a programování
ALGORITMIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Abeceda a formální jazyk
Úvod do algoritmizace Obsah: Algoritmus, algoritmizace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jazyk vývojových diagramů
KOMBINAČNÍ LOGICKÉ FUNKCE
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Algoritmizace a programování Algoritmizace – základní pojmy - 01
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
SIGNÁLY A SOUSTAVY V MATEMATICKÉ BIOLOGII
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Úvod do programování.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Algoritmy – jejich tvorba Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav.
11/2003Přednáška č. 41 Regulace výpočtu modelu Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C, Modul M8 ZS, 2003, K126 EKO Předn./Cvič.:
Algoritmy – grafický zápis
Úvod do programování Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Zadání: Seznámení s programovacím prostředím pro děti Baltík
Algoritmizace. Co je to algoritmizace? Algoritmizace je postup při tvorbě programu pro počítač, kterým lze prostřednictvím algoritmu řešit nějaký problém.
Základy programování mikropočítačů První program v jazyce symbolických adres.
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_inf3_prg10 Označení materiáluprg10_vyvoj_diagram.pptx Název školyGymnázium Kladno.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 2: Základní pojmy Bc. Radek Libovický.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Základní pojmy v automatizační technice
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Algoritmizace – základní pojmy
Základní pojmy v automatizační technice
Definiční obor a obor hodnot
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Inf Algoritmus.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Vytváření dokumentace algoritmů
2018/6/10 Počítačový model Kateřina Růžičková.
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Seminář – Základy programování Algoritmy - 1. část Seminář – Základy programování

Algoritmy uživatel musí při používání počítače vědět, jak skloubit dané instrukce pro jednotlivé operace tak, aby počítač dal požadovaný výsledek nejprve musíme vědět my - uživatelé, jak danou úlohu řešit, jak při výpočtu postupovat, neboli znát a l g o r i t m u s jejího řešení

Algoritmy A. A. Markov - "Algoritmus je přesný předpis definující výpočtový proces vedoucí od měnitelných výchozích údajů až k žádaným výsledkům“ takový předpis se skládá z jednotlivých výpočetních kroků, které jsou zapsány v určitém pořadí počet těchto kroků musí být konečný

Algoritmy každý algoritmus musí splňovat některé základní požadavky: a)determinovanost: algoritmus musí být přesný a srozumitelný b)masovost: algoritmus musí být popisem řešení nikoliv jediné úlohy, ale celé skupiny příbuzných úloh lišících se od sebe jen výchozími údaji c)resultativnost: musí vždy vést k jednoznačnému výsledku (a nemusí to být výsledek přijatelný, i výsledek špatný, ne chybný, je výsledkem) a ukončení řešení d) diskrétnost: A = posloupnost vzájemně oddělených, přesně definovaných kroků (operací)

Algoritmy Příklad: je třeba rozhodnout, zda daný obrazec zadaný stranami a, b, c, d a úhly , , ,  je čtverec víme, že pro kladnou odpověď musí platit, že všechny strany obrazce jsou stejně dlouhé, rovněž jako, že všechny úhly jsou stejně veliké a jsou rovny 90 stupňům obrazec bude čtverec i tehdy, budou-li si rovny tři libovolné strany a dva odpovídající úhly, které tyto strany svírají tento postup, vedoucí k rozhodnutí, zda obrazec je čtverec, lze zformulovat do několika na sebe navazujících etap:

Algoritmy začátek – zadání dat je-li a = c, pak přejdi na etapu 3, jinak přejdi na etapu 7 je-li a = b pak přejdi na etapu 4, jinak přejdi na etapu 7 je-li  = 90, přejdi na etapu 5, jinak přejdi na etapu 7 5. je-li  = , přejdi na etapu 6, jinak přejdi na etapu 7 obrazec je čtverec, přejdi na etapu 8 obrazec není čtverec, přejdi na etapu 8 8. konec

Algoritmy Při podrobnější analýze však zjistíme, že takto sestavený algoritmus není zcela vyčerpávající. Co když další parametry obrazce (strana d a úhly  a  ) nebudou splňovat podmínky čtverce?! Úkol: Uprav daný algoritmus tak, aby byly ošetřeny i tyto možnosti

Algoritmy Algoritmické jazyky   = souhrn prostředků a pravidel způsobilých vyjadřovat výpočetní algoritmy, říkáme algoritmické jazyky Mezi tyto algoritmické jazyky zahrnujeme: a)      vývojové diagramy b)      strukturogramy c)      rozhodovací tabulky d)      programovací jazyky

Algoritmy a) vývojové diagramy představují normou (dnes již nadnárodní) definované symbolické značky a pravidla pro jejich používání, sloužící k jednoznačnému grafickému vyjadřování výpočetních operací a postupů vývojový diagram tak slouží jednak k popisu výpočetního algoritmu a zároveň jako podklad pro sestavení programu pro počítač

Algoritmy b)strukturogramy   jsou obdobou vývojových diagramů, nejsou však normou definovány představovaly určitý pokus "zhutnit" grafickou interpretaci výpočetního postupu v praxi se však neujaly a dnes je jejich praktické používání bezvýznamné

Algoritmy c)rozhodovací tabulky byly definovány zejména pro algoritmizaci úloh se složitým rozhodováním v oblasti zpracování hromadných dat Rozhodovací tabulku definujeme tedy ve formě čtyř kvadrantů, jejichž náplň současně určuje obvyklý logický sled úkonů při sestavování tabulky Seznam podmínek Kombinace podmínek Seznam činností Kombinace činností