OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Velehrad a cyrilometodějská tradice
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Metodologie historického výzkumu volného času
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE 25. června 2013 KONFERENCE VELEHRADSKÝ DŮM CYRILA A METODĚJE Ing. Ladislav Kryštof Radní Zlínského kraje.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Miroslav Vaškových Slovácké muzeum v Uherském Hradišti EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV.
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
OBLAST 5: KULTURNÍ CESTOVNÍ RUCH A UDRŽITELNÝ ROZVOJ KULTURY Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
European Literature Heritage in Context Culture 2000 Doc. Dr. Wilken Engelbrecht (Univerzita Palackého v Olomouci)
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
ČESKÉ CENTRUM PRO MOBILITU STŘEDISKO SPOLEČNÝCH ČINNOSTÍ AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY v.v.i. Robert HrubýJindra Emmerová Kateřina Hošková.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Projekt ROSTISLAV - Routes and Stories of Slavs Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.
České umění po roce 1945 A VĚDA.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vilniuská univerzita Vilniaus universitetas 26. května – 15. června 2015 stáž v projektu Okna vědy dokořán Michaela Uchočová Hinc itur ad astra.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Koncept CSR na ČZU. Představení členů týmu  Monika Hezinová (ČZU)  Denisa Sládková (ČZU)  Štěpán Pospíšil (ČZU)  Dominika Petrová ( VŠE)  Filip Simon.
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Ústav středoevropských studií Partner projektu: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu.
VLIV KONSTANTINA A METODĚJE NA VZNIK SLOVANSKÉ LITURGIE
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Počátky písemnictví na našem území
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Konstantin a Metoděj a jejich vliv na lingvistiku
EURATOM: základ evropské spolupráce
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
„Cyril a Metoděj, autentický příběh naší země“
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Transkript prezentace:

OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE

OBSAH 1.POPIS OBLASTI A ANALÝZA POTŘEB 2.SPECIFICKÉ CÍLE OBLASTI 3.NÁVRH AKTIVIT 4.CÍLOVÉ SKUPINY 5.GARANT OBLASTI 6.PARTNEŘI / STAKEHOLDEŘI 7.ZÁVĚR / SOUHRN

POPIS OBLASTI A ANALÝZA POTŘEB  Kooperace ve výzkumu a vývoji klade důraz na dvě klíčové části základního výzkumu: na odborné bádání o činnosti Cyrila a Metoděje v období Velké Moravy a na výzkum odkazu cyrilometodějské tradice v 19. a 20. století  Nutná provázanost s dalšími aktivitami v rámci Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje  Primární roli bude ve výzkumné části aktivit spojených s kulturní stezkou hrát základní výzkum z hlediska charakteru vědecké práce.  Následně budou výsledky základního výzkumu aplikovány do aktivit, jež budou mít kulturní a vzdělávací dopad na širokou veřejnost OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI

SPECIFICKÉ CÍLE OBLASTI Cíl 1 Komplexní zhodnocení života Konstantina a Metoděje v evropské histografii.  Konstantin a Metoděj před příchodem na Velkou Moravu, misijní působení na Velké Moravě, vliv misie Konstantina a Metoděje na vztahy Velké Moravy k východofrancké Říši, k Římu a k Byzanci, náboženské, kulturní, církevní, právní dopady cyrilometodějské mise Cíl 2 Využití odkazu sv. Cyrila a Metoděje v emancipaci národních identit jednotlivých slovanských národů.  vliv cyrilometodějské tradice na formování národních identit ve střední a jihovýchodní Evropě  role cyrilometodějské tradice v 20. století, její přeměna v symboly protinacistického a protikomunistického odboje  současná recepce cyrilometodějské idey v postkomunistické společnosti a jejich role jako patronů Evropy OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 a 2  Vytvoření základní monografie a bibliografie o životě a díle sv. Cyrila a Metoděje  Pořádání workshopů, mozioborových konferencí  Vytvoření interaktivních map  Vysokoškolské přednášky a přednášky pro veřejnost  Realizace komiksů  Vytvoření putovních výstav OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI

CÍLOVÉ SKUPINY Cílová skupina 1 - Odborná veřejnost Pedagogové, badatelé, výzkumní pracovníci atd., kteří se budou moci aktivně zapojit do výzkumu, přednášek, seminářů a workshopů Cílová skupina 2 - Žáci a studenti žáci základních a středních škol a studenti historických a společenskovědních oborů Cílová skupina 3 – laická veřejnost Lidé se zájmem se blíže seznámit s příchodem věrozvěstů a jejich činností OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI

GARANT OBLASTI Univerzita Karlova v Praze Univerzita Karlova je největší českou vysokou školou a zároveň nejznámější a nejlépe mezinárodně hodnocenou českou univerzitou. Věda a výzkum tvoří významnou součást činnosti Univerzity Karlovy, jejíž prioritou je dále rozvíjet prestižní postavení tzv. vědecké univerzity. Akademie věd ČR AV ČR patří mezi nejstarší a nejvýznamnější vědecké organizace v České republice, jejíž kořeny sahají do konce 18. století. Hlavním posláním Akademie věd a jejích pracovišť je uskutečňovat základní výzkum v širokém spektru přírodních, technických, humanitních a sociálních věd. OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI

PARTNEŘI / STAKEHOLDEŘI  Jedná se především o univerzitní pracoviště v Evropě (jako např. Univerzita Konstantina Filozofa, Nitra, Universita Sv. Cyrila a Metoda, Trnava, University of Macedonia, Ss. Cyril and Methodius University, Skopje  Dále o vědecká pracoviště, která se zabývají Cyrilem a Metodějem a cyrilometodějskou tradicí (např. Ústav pre výskum kultúrneho dedičstva Konštantína a Metoda FF UKF v Nitře, Výzkumné centrum Cyrila a Metoděje při Bulharské akademii věd apod.)  Domácí pracoviště: FF MU v Brně, MZM v Brně, Cyrilometodějská teologická fakulta UP v Olomouci, Národní muzeum OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI

ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ Oblast Kooperace ve výzkumu a vývoji má za hlavní cíl odborný výzkum a jeho následnou aplikaci do vzdělávacích a kulturních aktivit. Úkolem je ukázat význam působení Cyrila a Metodějem na Velké Moravě a vliv, které mělo jejich dílo po zániku Velké Moravy v rámci „nástupnických“ středověkých států a následně v 19. a 20. století. Výsledky budou mít dopad nejenom mezi odbornou veřejností, ale jejich aplikace posílí historickou paměť odkazující k Cyrilu a Metodějovi mezi širokou veřejností. OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI

Děkuji za pozornost. Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze