Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
HRÁCH SETÝ (Pisum sativum).
Jetel luční Trifolium pratense.
Rostlinná produkce obsah přednášky
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Zemědělství České republiky.
PROJEKT – ZEMĚDĚLSKÉ SYSTÉMY I. Ječmen Jarní
Úpravy krmiv.
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Krajina a životní prostředí
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
OVES SETÝ (Avena sativa).
Rostlinná produkce a prostředí
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Pícniny - rozdělení a využití
TRITIKALE (Triticosecale).
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Intenzivní pěstování máku setého
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Polní plodiny Filip Bordovský.
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kulturní rostliny, pojmy
Pěstování trav na semeno
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kukuřice setá (Zea mays)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Mgr. Věra Vasiljevičová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.
mák setý: charakteristika a pěstování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Transkript prezentace:

Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“ čtvrtek, 3. listopadu 2005 okolo 10:30 – 12:00 hod. Luskoviny Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“ Stručný obsah: charakteristika luskovin zastoupení na osevní ploše rajonizace zařazení do osevních postupů technologické využití výskyt plevelů výnosy realizační cena negativní vlastnosti náklady na pěstování použité zdroje Společně vytvořily : Marek Weisskopf, David Krybus a Ondřej Kopřiva

Charakteristika luskovin Pro luskoviny je charakteristický vysoký obsah bílkovin v semenech i v celé nadzemní biomase. Semena některých druhů mají též vysoký obsah tuku. Vysoce cenné jsou agronomické vlastnosti luskovin, zejména jejich před-plodinová hodnota. Existuje široké spektrum využitelnosti Hlavní druhy fazol hrách cizrna bob čočka sója

Zastoupení na osevní ploše Osevní plochy luskovin však značně kolísají. Příčinou je menší výnosová stabilita a tudíž rizikovost těchto plodin. (pro názornost zakroužkováno v tabulce) Významnou úlohu sehrávají odbytové možnosti v návaznosti na využívání produkce (potravina, krmivo, osivo, průmyslová surovina) a na exportu a importu jednotlivých druhů. Vzhledem k tomu, že v podmínkách Evropy je největší podíl produkce využíván ke krmným účelům, závisí postavení luskovin také na cenové konkurenci ostatních bílkovinných komponentů krmných směsí. Česká Republika od roku 1990 * kvalifikovaný odhad Agritec,MZe ČR

Rajonizace * Zdroj ČSÚ

Zařazení do osevních postupů Malá náročnost na předplodinu umožňuje zařazovat luskoviny po většině předplodin. Až na výjimky je nevhodné jejich pěstování po sobě, jiných luskovinách a jetelovinách. Snášenlivost pěstování po sobě je známá pouze u sóji, lupin a hrachoru. Ostatní luskoviny by měly být pěstovány na stejném pozemku nejdřív po 3 - 6 letech. Obvykle se pěstují po obilninách, kterým by měla předcházet hnojem vyhnojená okopanina. V osevním postupu představují luskoviny velmi kvalitní předplodiny. Termín výsevu : ozimé luskoviny - sejí se koncem srpna až do poloviny září, termín má vliv na přezimování, jarní luskoviny - termín setí se řídí teplotou pro klíčení a citlivostí vzešlých rostlin k poškozování nízkými teplotami. Citlivé na termín setí jsou teplomilné druhy, fazol a sója.

Technologické využití Chemická skladba dřeňového hrachu (vysoký podíl amylosy k amylopektinu ve škrobu) a její další úprava šlechtěním vytvářejí z vybraných odrůd vhodnou surovinu pro výrobu škrobu, využitelného k výrobě ekologicky rozložitelných obalů. Fazol se využívá jako pomocný lék při léčbě lehkých forem cukrovky. Krmné směsi hospodářských zvířat. (bílkoviny)

Výskyt plevelů Redukce plevelů je založena především na chemických metodách. Základem jsou herbicidy preemergentní. Při nedostatečném účinku lze ve výšce porostu 60-120mm aplikovat herbicidy postemergentní.

Výnosy V posledních zhruba deseti letech převládl vůči pěstování luskovin konzervativní přístup. Nedařilo se dosahovat vyšších výnosů, dobré kvality a příznivé realizace. (narozdíl od obilovin a řepky) Zdroj ČSÚ * kvalifikovaný odhad Agritec,MZe ČR

Realizační cena Od roku 1992 sestupný trend – především u krmného hrachu.

Negativní vlastnosti výnosová nestabilita (závislost na ročníku - výrazný vliv povětrnostních podmínek) náchylnost k chorobám a škůdcům malá kompenzační schopnost poléhavost některých druhů pukavost lusků náchylnost k poškozování semen při výmlatu a posklizňovém ošetření dlouhá vegetační doba (lupina, sója) malá odolnost vůči chladu (fazol, sója) pomalý počáteční růst (snadné zaplevelení porostu na počátku vegetace) nesnášenlivost k pěstování po sobě

Náklady na pěstování Zhruba okolo 11-13.000 ,- na 1 Ha

Použité zdroje http://www.agroweb.cz/ Scripta Speciální Fytotechnika etext.czu Český Statistický Úřad Kvalifikované odhady Agritec,MZe ČR Situační a výhledová zpráva Ministerstva zemědělství České Republiky (LUSKOVINY) http://www.agroweb.cz/