Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“ čtvrtek, 3. listopadu 2005 okolo 10:30 – 12:00 hod. Luskoviny Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“ Stručný obsah: charakteristika luskovin zastoupení na osevní ploše rajonizace zařazení do osevních postupů technologické využití výskyt plevelů výnosy realizační cena negativní vlastnosti náklady na pěstování použité zdroje Společně vytvořily : Marek Weisskopf, David Krybus a Ondřej Kopřiva
Charakteristika luskovin Pro luskoviny je charakteristický vysoký obsah bílkovin v semenech i v celé nadzemní biomase. Semena některých druhů mají též vysoký obsah tuku. Vysoce cenné jsou agronomické vlastnosti luskovin, zejména jejich před-plodinová hodnota. Existuje široké spektrum využitelnosti Hlavní druhy fazol hrách cizrna bob čočka sója
Zastoupení na osevní ploše Osevní plochy luskovin však značně kolísají. Příčinou je menší výnosová stabilita a tudíž rizikovost těchto plodin. (pro názornost zakroužkováno v tabulce) Významnou úlohu sehrávají odbytové možnosti v návaznosti na využívání produkce (potravina, krmivo, osivo, průmyslová surovina) a na exportu a importu jednotlivých druhů. Vzhledem k tomu, že v podmínkách Evropy je největší podíl produkce využíván ke krmným účelům, závisí postavení luskovin také na cenové konkurenci ostatních bílkovinných komponentů krmných směsí. Česká Republika od roku 1990 * kvalifikovaný odhad Agritec,MZe ČR
Rajonizace * Zdroj ČSÚ
Zařazení do osevních postupů Malá náročnost na předplodinu umožňuje zařazovat luskoviny po většině předplodin. Až na výjimky je nevhodné jejich pěstování po sobě, jiných luskovinách a jetelovinách. Snášenlivost pěstování po sobě je známá pouze u sóji, lupin a hrachoru. Ostatní luskoviny by měly být pěstovány na stejném pozemku nejdřív po 3 - 6 letech. Obvykle se pěstují po obilninách, kterým by měla předcházet hnojem vyhnojená okopanina. V osevním postupu představují luskoviny velmi kvalitní předplodiny. Termín výsevu : ozimé luskoviny - sejí se koncem srpna až do poloviny září, termín má vliv na přezimování, jarní luskoviny - termín setí se řídí teplotou pro klíčení a citlivostí vzešlých rostlin k poškozování nízkými teplotami. Citlivé na termín setí jsou teplomilné druhy, fazol a sója.
Technologické využití Chemická skladba dřeňového hrachu (vysoký podíl amylosy k amylopektinu ve škrobu) a její další úprava šlechtěním vytvářejí z vybraných odrůd vhodnou surovinu pro výrobu škrobu, využitelného k výrobě ekologicky rozložitelných obalů. Fazol se využívá jako pomocný lék při léčbě lehkých forem cukrovky. Krmné směsi hospodářských zvířat. (bílkoviny)
Výskyt plevelů Redukce plevelů je založena především na chemických metodách. Základem jsou herbicidy preemergentní. Při nedostatečném účinku lze ve výšce porostu 60-120mm aplikovat herbicidy postemergentní.
Výnosy V posledních zhruba deseti letech převládl vůči pěstování luskovin konzervativní přístup. Nedařilo se dosahovat vyšších výnosů, dobré kvality a příznivé realizace. (narozdíl od obilovin a řepky) Zdroj ČSÚ * kvalifikovaný odhad Agritec,MZe ČR
Realizační cena Od roku 1992 sestupný trend – především u krmného hrachu.
Negativní vlastnosti výnosová nestabilita (závislost na ročníku - výrazný vliv povětrnostních podmínek) náchylnost k chorobám a škůdcům malá kompenzační schopnost poléhavost některých druhů pukavost lusků náchylnost k poškozování semen při výmlatu a posklizňovém ošetření dlouhá vegetační doba (lupina, sója) malá odolnost vůči chladu (fazol, sója) pomalý počáteční růst (snadné zaplevelení porostu na počátku vegetace) nesnášenlivost k pěstování po sobě
Náklady na pěstování Zhruba okolo 11-13.000 ,- na 1 Ha
Použité zdroje http://www.agroweb.cz/ Scripta Speciální Fytotechnika etext.czu Český Statistický Úřad Kvalifikované odhady Agritec,MZe ČR Situační a výhledová zpráva Ministerstva zemědělství České Republiky (LUSKOVINY) http://www.agroweb.cz/