Trávicí soustava 2 střevo, játra, pankreas, trávení a vstřebávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávicí soustava Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava - opakování
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava 2 střevo, játra, pankreas, trávení a vstřebávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Žaludek Žaludek (ventriculus) je vakovitě rozšířená část trávicí trubice mezi jícnem a tenkým střevem. V něm se na určitou dobu shromažďuje pevná část polknuté potravy, aby se ještě více mechanicky rozmělnila a promísila s trávicími šťávami, které jsou hojně vylučovány žlázkami žaludeční sliznice. Probíhá zde trávení bílkovin a potrava se postupně přeměňuje na tráveninu (chymus). Čím tučnější potrava, tím delší dobu v žaludku zůstává. Do dalšího úseku trávicí soustavy – tenkého střeva, je trávenina uvolňována postupně po 2 – 6 hodinách zpracovávání v žaludku.

Stavba žaludku Žaludek je vystlán tmavě růžovou sliznicí.  U prázdného žaludku je sliznice (s podslizničním vazivem) nepravidelně zřasena v záhyby a řasy  které umožňuje protékání spolykaných slin a tekutin přímo do dvanáctníku. Naplněním žaludku se stěna roztahuje a napíná a záhyby sliznice se vyhlazují. Do žaludku ústí žaludeční žlázky, jejichž buňky produkují žaludeční šťávu. Ta obsahuje lysozymu, pepsinogen (trávicí enzym pro trávení bílkovin), kyselinu chlorovodíkovou (HCl). Povrch sliznice pokrývá v silné vrstvě hlen a chrání ji proti působení agresivní kyseliny chlorovodíkové a žaludečních enzymů. V podslizničním vazivu probíhá hustá síť krevních a lymfatických cév a nervů. Vazivo je řídké, elastické, aby se mohlo pružně přizpůsobit změnám ve velikosti žaludku.

Stavba žaludku Žaludek je svalový orgán - svalová vrstva je důležitá pro udržení tvaru a napětí stěny žaludku, pro mechanické zpracování potravy a její promíchání s trávicími šťávami i pro posun tráveniny do dalšího úseku trávicího traktu.  Vrstva hladké svaloviny je silná, uspořádaná je okružně , podélně a částečně také šikmo. Cirkulární svalovina je nejsilnější ve vrátníkové části. Na jejím konci se nachází silný prstenčitý svěrač (musculus sphincter pylori), který uzavírá žaludek směrem ke střevům a brání předčasnému unikání žaludečního obsahu do dvanáctníku (duodena).

Chemické zpracování potravy Probíhá pomocí žaludeční šťávy. Žaludeční šťáva je bezbarvá kyselá tekutina (pH 2), která obsahuje mimo vody kyselinu chlorovodíkovou (kyselinu solnou, HCl), trávicí enzym pepsin (u kojenců některé další enzymy, např. chymozin pro trávení mléčné bílkoviny a žaludeční lipázu ke štěpení mléčného tuku). Množství žaludeční šťávy vyloučené za 24 hodin je asi 2 - 2,5 l. Složení, pH a množství žaludeční šťávy se během dne mění a je závislé na příjmu potravy. Vysoká kyselost je způsobena obsahem kyseliny chlorovodíkové, takže i trávenina v žaludku má velmi kyselé pH 2 – 4. Kyselina chlorovodíková je aktivátorem žaludečního enzymu pepsinu, který je vylučován v neaktivní formě jako pepsinogen a vlivem kyseliny se přemění na aktivní enzym pepsin

Chemické zpracování potravy Na vlastním trávení se kyselina chlorovodíková podílí tak, že umožňuje rozpad bílkovin (např. požité maso – svalovina se po nabobtnání vaziva rozvolní na jednotlivá svalová vlákna) a usnadňuje tak funkci proteolytickým enzymům. Kyselina chlorovodíková brání také inaktivaci některých vitamínů (B1, B2 a C) a částečně chrání organismus před infekcí, která by se do těla dostala trávicí cestou, například s požitou potravou. Vylučování žaludeční šťávy nastává ještě dříve, než se potrava dostane do žaludku. Jedná se o reflexní děje, které jsou spouštěny zrakovými, čichovými nebo chuťovými vjemy, myšlenkami na jídlo, případně vlivy nesouvisejícími s potravou, jako jsou určité emoce (agresivita).

Mechanické zpracování Mechanické zpracování začíná asi 1 hodinu od příjmu potravy. Do té doby stěna žaludku těsně obepíná jeho obsah a není vyvíjena viditelná pohybová aktivita. Vlastní mechanické zpracování spočívá v peristaltických (posuvných) pohybech – v postupném rytmickém smršťování hladkých svalů žaludeční stěny, které postupuje od těla žaludku do pylorické části. Žaludeční obsah je hněten a posouván směrem k vrátníku, který je pevně uzavřen a nepropustí zatím tráveninu do dvanáctníku. Trávenina se vrací zpět do těla žaludku a celý proces se mnohonásobně opakuje. Obsah žaludku je dokonale promícháván a v nejužší části žaludku (vrátníkové) je také rozmělňován. Výsledkem je řídká kašovitá trávenina (chymus), která je postupně po malých dávkách uvolňována do dvanáctníku.

Mechanické zpracování Trávenina s nejvyšším podílem sacharidů začne opouštět žaludek asi po 2 hodinách, trávenina s převahou bílkovin asi po 4 hodinách a trávenina složená hlavně z tuků zůstává v žaludku nejdéle - i více než 6 hodin. Žaludek zajišťuje, aby trávenina nepřicházela do dvanáctníku najednou, ale po malých snadněji zpracovatelných dávkách. Když je trávenina dobře rozmělněna, dojde na krátkou dobu k uvolnění napětí pyloru a několik ml tráveniny se při peristaltické vlně dostává do dvanáctníku. Tím je zajištěno, aby nedocházelo k nadměrnému naplnění střeva, čímž by trávení a následné vstřebávání živin proběhlo nedokonale.

Tenké střevo Tenké střevo je trubicovitý orgán, tvořený třemi částmi: Dvanáctníkem (duodenum) - podkovovitě zahnutá trubice o průměru 2,5 – 3cm dlouhá cca 12 palců. Do tohoto oddílu ústí vývody pankreatu a žlučníku. Lačníkem (jejunum) a kyčelníkem (ileum), které jsou poskládány v břišní dutině do kliček. Jejich délka je 3 až 5 metrů. Je hlavním absorpčním orgánem. Jeho plocha je dána velkou délkou orgánu a tím, že sliznice vytváří četné řasy a klky a také buňky sliznice mají povrch členěný do malých klků. Celá absorpční plocha tenkého střeva se přirovnává velikostí k tenisovému kurtu.

Trávící šťávy štěpí jednotlivé složky potravy na základní součásti, jednoduché cukry, aminokyseliny a mastné kyseliny. Potom dochází k jejich vstřebávání. Střevní obsah posouvá a mísí peristaltika, která je nezbytnou složkou vstřebávání. Její porucha bývá zdrojem zřetelných příznaků (průjem, střevní kolika) nebo při stagnaci dochází k přestupu a pomnožení bakterií tlustého střeva. Tenké střevo obsahuje mohutný lymfatický aparát s významnou rolí v imunologických dějích. Tenké střevo je první branou, kterou procházejí mnohé cizorodé látky do organismu

Tlusté střevo Na tenké střevo navazuje střevo tlusté (tračník), které má také několik částí. Ve slepém střevě, vzestupném a příčném tračníku dochází k absorpci vody a minerálů z tráveniny. Zprvu tekutý nebo kašovitý obsah se postupně zahušťuje. V sestupném tračníku se stolice skladuje a esovitá klička a konečník slouží jejímu vypuzování. Hlavní funkce tlustého střeva: absorpce vody, pasáž zbytků potravy a jejich odstranění.

Játra Játra jsou centrálním orgánem metabolismu a největší žlázou uloženou na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Jsou klíčovým orgánem zajišťujícím energetickou látkovou výměnu a přeměnu živin (cukrů, tuků a bílkovin). Zajišťují detoxikaci organismu. Podílejí se na trávení potravy v tenkém střevě produkcí žluči. Ta se hromadí ve žlučníku. Žlučovodem je vstřikována do dvanáctníku ve chvíli, kdy je v něm trávenina. Díky svým emulgačním schopnostem napomáhá trávení tuků. Slouží jako zásobárna řady látek, jako je glykogen, železo nebo vitamíny.

Slinivka břišní Pankreas, neboli slinivka břišní, je malý, nepárový orgán velikosti lidské dlaně (okolo 25cm), který váží asi 75g . Je uložen pod brániční klenbou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Má společný vývod s žlučníkem, který ústí do části dvanáctníku. Produkuje trávicí enzymy trypsin, lipázy a amylázy ke štěpení tuků, složitých cukrů a bílkovin.

Slinivka – další funkce Slinivka je orgán, který je současně důležitou žlázou s vnitřní sekrecí, především díky sekreci inzulínu a glukagonu. Jsou pro život nepostradatelné, protože korigují hladinu cukru v krvi. Nedostatek i nadbytek inzulínu může způsobit vážný zdravotní stav (koma) i smrt.

Použité materiály Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN 80-85937-97-2 Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, 2004. ISBN 80-7182-177-2 Vlastní tvorba Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu png. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1050.png Mariana Ruiz, translated by Michal Maňas. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu png. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg&page=1