Autorizovaný překlad WCAG 2.0 Web Content Accessibility Guidelines 2.0.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

ICAU v roce 2005 Martin Vojnar Ústav výpočetní techniky UK / Vědecká knihovna v Olomouci SUAleph, VUT Brno, října 2005.
Využití cloudových služeb ve školství
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Olga Václavová, knihovna ETF
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
Osnova Úvod Návrh notace Metoda katerizace Popisky Aktualizace
Přístupnost prakticky v Seznam.cz
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Základní struktura, metainformace
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
SEO pro novou firmu Bartošová Lenka 3MA
Název: Než začneme s prezentací VY_inovace_32_VT6789_10 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Soubor základních pravidel, které by si každý měl uvědomit.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Tvorba snímků v PowerPointu
3MA381 PowerPoint - seznámení
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Microsoft Office PowerPoint
HELPDESK Pomoc uživatelům s jejich IT problémy a zefektivnění práce servisních techniků.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Podpora nových trendů přístupnosti v programech JAWS a MAGic Radek PAVLÍČEK GALOP sro.
Vytváření prezentace v PowerPointu
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
1 Radek Pavlíček, říjen 2010 “The Web is not a barrier to people with disabilities, it is the solution. Paul R. Bohman, WebAIM.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
Jak napsat odbornou práci?
Blind Friendly Web Autor: Mgr. Radek Pavlíček
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Internetový portál Ing. Ivo Štencl tel.: P r a h a
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Textový editor opakování Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Ročníková práce Závěrečná práce e-learningového kurzu ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí.
Ing. Lenka Janíčková, Ph.D.
ZIHB – MS Word dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací
PowerPoint - seznámení Miroslav Lorenc. PowerPoint  K čemu a kdy použít?  Jaké jsou možnosti využití?  Alternativy?
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
Obhajoba maturitní práce
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Zásady správné prezentace
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
PŘÍSTUPNOST WEBU (ACCESSIBILITY) Filip Rubáček, 2013.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Školení WordPress a publikování na webu Mgr. Pavel Krejčí
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
7. Nová pravidla přístupnosti Tereza Balabánová
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Tereza Balabánová Martin Krčál Brno, FF MU,
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost webu Kontrast. Současné skiny (vzhledy) Graficky špičkové Kvalitní šablony pro různé části webů a funkcionalitu Netradiční graficky zajímavé.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
Humanitární aplikace informatiky
Jak si připravit prezentaci
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

Autorizovaný překlad WCAG 2.0 Web Content Accessibility Guidelines 2.0

Přednášet budou Radek Roman Lukáš

Program 9:30 – 10:00 –Úvod a snídaně 10:15 – 11:45 –Představení překladu WCAG :00 – 13:30 –Praktické příklady –Vyzkoušení vlastních webů

1. Úvod Autorizovaný překlad WCAG 2.0

Proč autorizovaný překlad? Protože má váhu. Protože je univerzální. Přístupný i pro ty, kteří umí „jen“ česky.

Proč jsme v Seznamu? Přístupnost nám není cizí! Seznam.cz se zpřístupňování svých služeb věnuje dlouhodobě již od roku 2005 ve spolupráci s Centrem Tereza. Doposud jsme používali interní Pravidla přístupného Seznamu.

2. Představení překladu Autorizovaný překlad WCAG 2.0

Kdo se na něm podílí? ČRHO FI MUNI v Brně Martin Hassman Helpnet.cz Google ČR MVČR Pecka Design Seznam.cz Petr Staníček Teiresias QCM, s.r.o.

Co mu předcházelo a na co navazuje?

WCAG května pravidel s jednotlivými kontrolní body priorita (1 až 3) -> důležitost (musí, měl by, může)

Principy nebo pravidla?

Pravidla Didaktické formulace. Strach z pochybení. Magický počet (3, 7, 9, 10, 12). Nepřipouštějí výjimky. Zastarávají. Relativně snadno se ověří jejich splnění.

Principy Formulují problém v abstraktní rovině. Více možných (správných) výkladů. Dlouhá životnost. Zodpovědnost. Erudovanost. Hůře se testuje jejich splnění.

Guideline Direktiva. Směrnice. Návod. Vodítko. Doporučený postup.

WCAG 2.0 Reakce na dnes již v mnoha ohledech nevyhovující WCAG ledna 2001 – první veřejná pracovní verze. Následovalo dalších 11 pracovních verzí. Finální verze vydána 11. prosince 2008.

WCAG 2.0 – struktura metodiky Princip – pravidlo – kritérium – technika 4 principy – Vnímatelnost. – Ovladatelnost. – Srozumitelnost. – Robustnost.

WCAG 2.0 – struktura metodiky Každý princip je dále členěn na několik pravidel (celkem je jich 12). Každé pravidlo má několik kritérií, které mají opět přiřazeny priority (A, AA, AAA) a jejich ne/splnění lze ověřit. K pravidlům a kritériím jsou přiřazeny techniky –postačující, –poradenské.

WCAG 2.0 v rychlosti - vnímatelnost Textové alternativy. Titulky a alternativy. přizpůsobitelný obsah. Dostatečný kontrast.

WCAG 2.0 v rychlosti - ovladatelnost Přístupnost z klávesnice. Dostatek času na přečtení a práci s obsahem stránky. Pozor na záchvaty. Navigace a snadné nalezení obsahu.

WCAG 2.0 v rychlosti - srozumitelnost Čitelné a srozumitelné texty. Obsah se zobrazuje a funguje tak, jak uživatel předpokládá. Pomozte uživatelům vyvarovat se chyb a opravit je.

WCAG 2.0 v rychlosti - robustnost Maximální kompatibilita se stávajícími i budoucími technologiemi, včetně asistivních technologií.

WCAG 1.0 vs. WCAG 2.0 Kompletní srovnání cca 35 normostran. 0/comparison/ 21 naprosto nových požadavků/kritérií. Ostatní (svým způsobem) odpovídají pravidlům WCAG 1.0.

WCAG 2.0 Co je nového?

Progresivní přístup k věci.

Soulad s aktuálními trendy.

Flexibilita, přizpůsobivost a nadčasovost.

Měřitelnější výsledky.

Nezávislost na technologii.

Orientace na uživatele.

Základy jsou pořád stejné.

Změna pohledu na přístupnost Důraz na uživatele vs. Technicistní pohled na přístupnost. Přístupnost není černobílá. Jen soulad s metodikou nestačí (guideline = návod, ne dogma).

Pár rad závěrem Zvyky a chování uživatelů se mění. Mění se i asistivní technologie. Sledujte trendy, on-line zdroje. Komunikujte s uživateli. Používejte zdravý selský rozum.

WCAG 2.0 – další zdroje originální verze – český překlad – –část dokumentu, neautorizovaný překlad seriál na Zdroják.cz – WCAG 2.0 Checklist – WCAG 2.0 Checklist – česká verze –

3. Praktické příklady Autorizovaný překlad WCAG 2.0

Problematické prvky Alternativy Titulky Nadpisy Seznamy Nevhodné použití Javascriptu Nedostatečný kontrast barev Malé výchozí písmo Tabulky Formuláře

Alternativy Netextový obsah: Každý netextový obsah, který je uživateli prezentován, má svou textovou alternativu, sloužící stejnému účelu. 

Titulky Stránky mají titulek: Každá webová stránka má titulek, vystihující její téma či účel. 

Nadpisy Nadpisy a popisky: Nadpisy a popisky odpovídají svému účelu nebo tématu Záhlaví jednotlivých částí: Záhlaví jednotlivých částí slouží k uspořádání obsahu.

Seznamy Informace a vzájemné vztahy: Informace, strukturu a vzájemné vztahy obsažené v prezentaci lze programově určit nebo jsou dostupné ve formě textu.

Nevhodné použití Javascriptu Klávesnice: Všechny funkce obsahu lze obsluhovat přes rozhraní klávesnice, aniž by bylo nutné jednotlivé úhozy zvláště časovat, výjimku tvoří případ, kdy vstup dané funkce reaguje na způsob pohybu při zadávání a jeho průběh. 

Nevhodné použití Javascriptu Žádná past na klávesy: Jestliže je možné přesunout fokus na určitý prvek na stránce prostřednictvím klávesnice, pak je také možné pouze prostřednictvím klávesnice fokus opět z prvku přesunout pryč. Je-li k tomu zapotřebí použít jiných kláves než šipek, tabulátoru s nezměněnou funkcí či jiných kláves standardně používaných pro návrat, je uživatel poučen o způsobu, jímž lze fokus z prvku odstranit.

Nedostatečný kontrast barev Minimální kontrast: Text či text ve formě obrázku má vůči svému pozadí kontrast minimálně 4,5:1. 

Malé výchozí písmo Změna velikosti textu: S výjimkou titulků a textů ve formě obrázků může být text zvětšen až o 200% bez pomoci asistivních technologií, aniž dojde ke ztrátě obsahu či porušení funkčnosti.

Tabulky Srozumitelné pořadí: Jestliže má pořadí informací, v němž jsou prezentovány, vliv na jejich srozumitelnost, může být správné pořadí, v němž mají být informace čteny, programově určeno. 

Formuláře Popisky nebo pokyny: Je-li vyžadován vstup uživatele, má uživatel k dispozici popisky nebo pokyny.

Kruciální otázky: Co je špatně na vašem webu? Co uděláte pro zlepšení přístupnosti vašeho webu?

Děkujeme za pozornost… Radek Roman Lukáš