od sklizně po konzumaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Města ČR – orientace na mapě
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Včelařsky významné rostliny ze skupiny zahradnických plodin
Zápis čísla v desítkové soustavě
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
26.1 Zaokrouhlování čísel na desítky v oboru do 100
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Nejmenší společný násobek
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
Simona Keková, KMD FreeDeK
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Úkoly nejen pro holky.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Káva Bc. Daniel Vančura.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

od sklizně po konzumaci 19 dubna 2013, Brno Prepared by: Irena Hubálková „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ Olivy a banány… od sklizně po konzumaci

CÍL PŘEDNÁŠKY Nahlédnout do postupů, které předcházejí finálním produktům z oliv a banánů…

Olivovník evropský (Olea europaea L.) Čeleď Oleaceae Stará kulturní dřevina (2500 odrůd) Ekologie: dubové lesy, makchie, olivové sady, podél cest, na kamenitých a suchých půdách Popis: stálezelený keř n. strom do 10 m listy vstřícné, kožovité, šedozelené květy v latách plod vejcovitá peckovice

I Olea europaea L. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027737910900434X

? I Plody Plná produkce až 30 let po vysazení Různé barvy – RŮZNÁ DOBA SBĚRU!!! a) zelené olivy: tvrdé, nahořklé, nízký obsah oleje, sběr na podzim b) černé olivy: měkčí, jemnější, 20-30% oleje, sběr začátkem prosince

Sklizeň oliv Z 1 stromu Ø 15 - 30 kg oliv Sklizeň září - prosinec a) ručně b) hráběmi a česacími hřebeny c) mechanizovaně

a) Ruční sklizeň (Luban a-Sharqiya)

b) Sklizeň hráběmi a česacími hřebeny Giulivo Plus Electronic Olive Harvest Machine

c) Sklizeň mechanizovaná Olipik II MaqTec Colossus harvester Umbrella olive harvester

Úprava oliv a) ZELENÉ OLIVY Syrové olivy – trpko-hořká chuť (glykosid oleuropein) => NALOŽENÍ DO SOLI, OCTA, OLEJE n. HYDROXIDU SODNÉHO PROMÝVÁNÍ VE VODNÍ LÁZNI (vyplavení louhu HS) NALOŽENÍ DO NÁLEVU - kvašení 6-12 měsíců - přeměna cukrů na kyselinu mléčnou SKLADOVÁNÍ VE SLABÉM NÁLEVU Z OCTA A OLEJE S RŮZNÝM OCHUCENÍM (5) PLNĚNÍ)

Úprava oliv b) TMAVÉ OLIVY - sběr před dozráním (černé olivy): 1) LOUHOVÁNÍ ZA PŘÍSTUPU VZDUCHU (ztmavení barvy) 2) PROMÝVÁNÍ VE VODNÍ LÁZNI 3) FERMENTACE 4) NALOŽENÍ DO NÁLEVU S GLUKONÁTEM ŽELEZNATÝM (zintenzivnění a stabilizace tmavé barvy) - sběr zralých plodů (purpurové olivy): 1) MÍSTO LOUHU HS POUZE SOLNÝ ROZTOK

Úprava oliv c) SVRAŠTĚLÉ OLIVY 1) NATLAČENÍ DO KÁDÍ SE SOLÍ (marinování 1-2 měsíce) a OBALENÍ V OLIVOVÉM OLEJI (konzervace) 2) PONECHÁNÍ NA STROMĚ DO SESCHNUTÍ (konzumace bez louhování a nakládání)

OLIVOVÝ OLEJ POSTUP VÝROBY: Page 13 POSTUP VÝROBY: USKLADNĚNÍ PYTLŮ NA PALETÁCH V MALÝCH HROMÁDKÁCH (1-2 dny) OČIŠTĚNÍ PLODŮ OD LISTÍ A NEČISTOT (odlistovače) MYTÍ PLODŮ DRCENÍ PLODŮ NA PASTU (olivové mlýny, drtiče) HNĚTENÍ HMOTY (hnětače, 30-45 minut) EXTRAKCE OLIVOVÉHO OLEJE a) tlakem (lisy) b) odstřeďováním (horizontální oddělovače) 13

OLIVOVÝ OLEJ Page 14 HARVESTED OLIVES READY FOR PROCESSING 14

OLIVOVÝ OLEJ Page 15 OLIVES BEFORE WASHING 15

OLIVOVÝ OLEJ Page 16 SEPARING OUT LEAVES AND DIRT BEFORE WASHING 16

OLIVOVÝ OLEJ Page 17 CHECKING OLIVES AFTER WASHING 17

OLIVOVÝ OLEJ Page 18 AFTER WASHING, OLIVES ARE CRUSHED (DRTIČ) 18

OLIVOVÝ OLEJ Page 19 OLIVE PULP SPUN IN CENTRIFUGE TO EXTRACT OIL (HORIZONT. ODDĚLOVAČ) 19

OLIVOVÝ OLEJ Page 20 OLIVE OIL BEING COLLECTED AFTER EXTRACTION 20

OLIVOVÝ OLEJ Page 21 OIL STORED IN DRUMS 21

OLIVOVÝ OLEJ Page 22 OLIVE OIL BOTTLES READY FOR LABELLING 22

DRUHY OLIV KALAMATA – Řecko, tvar mandle Page 23 - NÁZEV - podle odrůdy stromu „Picholine“ - podle typu nálevu - podle místa, kde vyrostly KALAMATA – Řecko, tvar mandle MAZANILLO – Španělsko, kulovitý tvar NICOISE – Provence, malé PICHOLINE – jižní Francie, protáhlý tvar MOROCCANSKÉ, SUŠE NALOŽENÉ – svraštělá slupka GAETA – Itálie, vrásčité i kulovité ARBEQUINA – Španělsko, malé, kulaté 23

PROČ JSOU OLIVY TAK ZDRAVÉ? Page 24 7 OLIV DENNĚ!!! Vysoký obsah vlákniny a vitamínu A Vysoký obsah Ca, Na, K, Mg, Fe a I Podpora hubnutí Snížení hladiny cholesterolu v krvi Omezení rizika vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny Posílení imunitního systému a srdce Ochrana žláz produkujících hormony 24

II Banánovník (Musa sp.) Čeleď Musaceae Zakrslé druhy i nejvyšší byliny světa (16 m). První zmínka v buddhistických textech z r. 600 př. n l.; první banánový sad popsán v Číně okolo r. 200. Okolo r. 650 islámští dobyvatelé dovezli banány do Palestiny. Arabští kupci je následně rozšířili do většiny afrických zemí. R. 1502 portugalští kolonisté vybudovali první banánové sady v Karibiku a ve střední Africe. Celosvětový obchod s banány rel. mladý Užitková plodina tropických oblastí celého světa Vyzrání plodů trvá 3,5 měsíce. !Po odplození mateřská rostlina uhyne!

Musaceae – přirozené rozšíření a požadavky II Musaceae – přirozené rozšíření a požadavky Subtropické klima Živinami bohatá, provzdušněná, vláhou zásobená půda s pH 6 – 7,5 Vyšší vzdušná vlhkost http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Map-Musaceae.PNG

II Plody Podlouhlá dužnatá bobule Plody partenokarpické, bez semen Banánovníky: a) ovocné (konzumace za syrova) [M. x sapientum] b) zeleninové (nutná tepelná úprava) [M. x paradisiaca] a) b)

II Odrůda Cavendish Nejrozšířenější kultivar (od r. 1950) Původ: JV Asie – Vietnam Plantáže v Latinské Americe, Africe a jižní Asii Stejný genetický základ – náchylnost vůči nemocem

II http://stirling.kent.ac.uk/sac/ab460/diary.html

II World banana production by type Production of Cavendish by country http://www.fao.org/docrep/007/y5102e/y5102e04.htm

II Pěstování Rychlý růst (za 9 měsíců výška 4-6 metrů a plodí) Množení podzemními hlízami Každá odnož plodí jednou a po uzrání plodů odumírá Banány se na mateřské rostlině nenechávají dozrát! Vysoká náchylnost k nemocem ("Panama Disease")

II Pěstování – základní postupy – tkáňové kultury - v průběhu celého roku a) 20% perlit : 80% půda b) dodání N, P, … (k odnoži) c) řady o sponu 1,82 na 1,52 m (3 630 ks/ha) d) mulčování e) odplevelení f) kapénková závlaha (2000 – 2500 mm / rok) g) meziplodina (krátkověká)

II Pěstování – speciální postupy PROŘEZÁVÁNÍ VÝHONŮ ODŘEZÁVÁNÍ LISTŮ PŘIDÁVÁNÍ ZEMINY (po 3 měsících) PŘIKRÝVÁNÍ PLODENSTVÍ PODPĚRY Z BAMBUSOVÝCH STONKŮ

II SKLIZEŇ Když „prsty druhé ruky“ obklopují ¾ obvodu trsu Po odříznutí květenství nutno odstranit mateřskou rostlinu Transport plodenství na centrální místo Odřezání plodů nebo ponechání v plodenství Urychlení procesu zrání – uložení v plastovém obalu

II USKLADNĚNÍ Nutné uchovat plody v chladu (min. t 13°C) Před exportem namočení plodů v lázni s fungicidem Ošetření banánů v roztoku chlornanu sodného (odstranění latexu) a ošetření thiobendazolem (chemický základ)

II

II

II

II

II

II

II

II

II

II

II

II Stupnice zralosti 7 stupňů zralosti V obchodní síti stupně 4-5 (ještě zelené-lehce nazrálé) Banány vhodné ke konzumaci stupně 6-7 Nezralé plody – vysoký obsah škrobu (nadýmání, poruchy trávení)

II Dle tvaru plodů na příkladech… 1 Banány "žluté" – vysoký obsah sacharidů, minerálních látek a stopových prvků, regulace zažívání Banány na vaření "PLANTAN" – v syrovém stavu trpký, po uvaření sladkokyselý, příloha Banány "červené" – menší než žluté, tm. fialová slupka, dužnina chutná po malinách a banánu Banány "BABY" – minibanány 6-8 cm s výraznou chutí 2 3 4

PROČ JSOU BANÁNY TAK ZDRAVÉ? Page 49 Vysoký obsah vlákniny Vysoký obsah glukózy, sacharózy a fruktózy (zdroj energie) Vitamin B6, K, Mg, Fe Nízký obsah proteinů a tuků Serotonin (pozitivní vliv na nervovou soustavu) Zmírnění deprese, léčba kocoviny Snížení hladiny cholesterolu v krvi (vhodné pro diabetiky) Zlepšení trávení Doporučeno lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy 49

POUŽITÁ LITERATURA Page 50 http://www.bananaplanters.com/site/banana-cultivation-guide/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92190.aspx http://www.labuznik.cz/clanky/olivy-a-jejich-pribeh/ http://database.prota.org/PROTAhtml/Olea%20europaea_En.htm http://www.olivyzespanelska.cz/svet-oliv/o-spanelsku/pestovani-a-sber-oliv http://www.wisegeek.org/what-is-a-cavendish-banana.htm 50