Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tvoření slov PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální učební materiál
Jazykověda a její disciplíny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výslovnost přejatých slov
Dělení slovní zásoby Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Získávání a zpracování informací
Zvuková stránka jazyka
Vývoj českého pravopisu
Hrátky s češtinou.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Útvary národního jazyka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Vývojové tendence češtiny v současnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jazykovědné pojmy M - Z Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jazykové pojmy A - G Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_32_INOVACE_05_03 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_03 Zpracovala:Mgr.
Nářečí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
Tvarosloví – slovní druhy
CJL mluvnice Tvarosloví Mgr. Zina Omelková
NAUKA O SLOVNÍ ZÁSOBĚ 1 SEXTA.
Slovní zásoba Osnova pro studenty středních pedagogických škol.
Mgr. Marie Havránková NAUKA O SLOVNÍ ZÁSOBĚ Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 8 – slovesa – osoba a číslo Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 2 – jmenné kategorie Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace Projekt MŠMT ČR
Základní škola Bylany, okres Kolín
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Nauka o významu slov Význam věcný (lexikální) – vyjadřuje, co slovo označuje; bývá vysvětlen ve slovníku (slovníkový) Hlemýžď = suchozemský plž s ulitou.
3.Prezentace 9.tř..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_Slovní druhy
Transkript prezentace:

Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Slovo a pojmenování Slovo – skupina hlásek (někdy jen jedna) s ustáleným významem. Pojmenování – základní jednotka komunikace (slovo v komunikačním procesu). Typy slov: pojmenovávají skutečnost (= slova plnovýznamová) – židle, jehlan, běžet (pod. jména, příd. jména, číslovky, slovesa, příslovce poukazují na skutečnost – já, tenhle, ty (zájmena) vyjadřují pocity, výzvy, napodobují zvuky – brr, haf (citoslovce) vyskytují se v gramatických konstrukcích – a, ale, ať (spojky, předložky, částice) označují konkrétní a jedinečné skutečnosti – Jana, Novák, Labe (vlastní jména – nemají obecný význam)

Pojmenování mohou být: jednoslovná – řeka, krychle, kolem víceslovná (sousloví) – spojení dvou a více slov v nedělitelný celek (hladká mouka, šicí stroj): odborné názvy (termíny) – skok o tyči, kočka domácí, kost holenní, velmi krátké vlny frazeologická spojení (frazémy) – ustálená, často metaforická spojení slov: nevětná: lev salónů, růžové brýle, pro nic za nic s přirovnáním: spát jako dudek větná: pranostiky, přísloví

Pojmenování jsou podle původu: značková – slovotvorně „neprůhledná“; nelze je odvodit od jiných slov, ale mohou být motivující pro jiná slova (pes, voda, nos) popisná, motivovaná – mají vztah k jiným slovům, svou stavbou vypovídají o tom, že jsou z nějakého základového slova utvořena (běžec, učitel, mýdlo)

Slovo a jeho význam = informační obsah Sémantika – nauka o významu slov Slovo má význam: slovní (lexikální, věcný, obsahový) – označuje určitý jev; význam, který má slovo samo o sobě (lovec = člověk, který loví) mluvnický (gramatický) – nabývá ho až ve spojení s jinými slovy ve větě, je vymezen mluvnickou stránkou jazyka; vyjadřuje různé mluvnické kategorie (rod, pád, …) Z tohoto hlediska rozlišujeme slova: lexikálně gramatická: ohebná slova: podstatná jména, přídavná jména, zájmena, číslovky, slovesa lexikální – mají pouze slovní význam: citoslovce, příslovce gramatická – neplnovýznamová: předložky, spojky, částice

b) Složky významu slova rozsah významu slova = souhrn jednotlivých předmětů a jevů, které slovo označuje (souhrn jevů, které se do pojmenování zahrnují): dům – pojmenovává větší počet lidských stavení (budova, stavení, chalupa, vila…) rostlina – živý organismus, přírodnina, např. strom, keř, květina, obilí atd. obsah významu slova = souhrn všech podstatných a významových rysů, tj. složek, na které se dá rozložit chalupa = lidské obydlí (jako dům), ale navíc menší, spíše vesnické Čím větší rozsah, tím menší obsah významu slova a naopak. rostlina – strom - lípa - lípa velkolistá největší obsah významu slova nejmenší rozsah významu slova větší rozsah významu slova nejmenší obsah významu slova

Významové vztahy mezi slovy Slova nadřazená – svým obecným významem zahrnují významy všech podřazených slov ryba obilí podřazená pstruh žito, pšenice pstruh duhový souřadná – pstruh, kapr, štika, lín; pondělí, úterý, středa …

Slovo a pojmenování Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Baláček, Václav: Český jazyk k maturitě. Infoa, Dubicko 2001 Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Petra Velanová, Třebíč 2005 Mužíková, Olga a kol.: Odmaturuj z českého jazyka. DIDAKTIS, Brno 2007 Sochrová, Marie: Český jazyk v kostce pro střední školy. FRAGMENT, Havlíčkův Brod 2007