KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie ES JUDr. Martina Burachovičová.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Evropská integrace – stručný přehled
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Evropská unie.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historie, instituce, smlouvy
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
EU.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Postavení Evropy ve světě
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Evropský integrační proces
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Dějiny evropské integrace
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Občanem Evropské unie.
Evropská integrace (Evropské právo - 1. seminář )
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VŠFS kombinované studium magisterské
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace Historie – časové mezníky Kurz KOMBI

Základní informace o EU Důvod vzniku politické a mírové důvody - poválečné uspořádání Evropy (urovnání vztahů mezi Francií a SRN), snaha o zajištění obnovy a prosperity kontinentu Cíle ekonomický a sociální rozvoj hospodářská integrace .- vzájemná spolupráce a koordinace, budování celní unie, jednotný trh, měnová unie zajištění míru, bezpečnosti, spravedlnosti, ochrany občanských práv . spolupráce v zahraniční politice, justici, občanství EU prosazování role Evropy ve světě ochrana „evropských“ hodnot, pomoc rozvojovým zemím Kurz KOMBI Školení o EU - pracovníci REIS

Základní informace o EU Historie (1) 1951 – Smlouva o založení Evropského společenství uhlí a oceli (ESUO) - „Pařížská smlouva“ (platnost smlouvy skončila v červenci 2002) 1957 – Smlouvy o založení Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom) - „Římské smlouvy“ 1961 – Evropské společenství volného obchodu (ESVO) - „Stockholmská úmluva“ 1968 – dokončena celní unie mezi státy EHS (poslední cla odstraněna ’77) 1978 – Evropský měnový systém a společná účetní jednotka ECU 1987 – v platnosti Jednotný evropský akt 1991 – Smlouva o Evropské unii (EU) - „Maastrichtská smlouva“ (v platnosti od 1993) Kurz KOMBI Školení o EU - pracovníci REIS

Základní informace o EU Historie (2) 1992 – dohoda o vytvoření Evropského hospodářského prostoru (mezi EHS a ESVO) 1993 – odstranění daňových kontrol na hraničních přechodech 1995 – v platnosti Schengenské dohody o odstranění kontrol na vnitřních hranicích (Francie, Německo, Portugalsko, Španělsko, Benelux) 1997 – Amsterodamská smlouva (revize Smlouvy o EU, platnost od 1999) 1997 – Agenda 2000 (reformy nutné k rozšíření EU) 1999 – EURO je oficiální měnou (bankovní operace) Kurz KOMBI Školení o EU - pracovníci REIS

Základní informace o EU Historie (3) 2000 – summit v Nice (nová smlouva o ES/EU, Charta základních práv občanů EU, reforma institucí ES/EU) 2002 – 12 států Eurozóny používá Euro (bankovky, mince) 2002 – (prosinec) Kodaňský summit (deklarace Jedna Evropa, 10 nových členů) 2002 – 2003 – referenda o vstupu 2004 – Lisabonská smlouva – Evropská ústava, boj proti terorismu 1.5. 2004 – rozšíření EU o 10 členských států červen 2004 –volby do Evropského parlamentu listopad 2004 – nová Evropská komise jaro – léto 2005 – (ne)schvalování Evropské ústavy (ANO- Rakousko, Belgie, Kypr, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lotyško, Litva, Slovinsko, Slovensko, Švédsko, NE – Francie, Nizozemsko) Kurz KOMBI Školení o EU - pracovníci REIS

a přeji Vám úspěšné studium Děkuji za pozornost a přeji Vám úspěšné studium Kurz KOMBI