Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
KULATÝ STŮL Metodiky práce v náhradní rodinné péči
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Co vědí české ženy o tucích a mastných kyselinách
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Výsledky výzkumu: Anglie a Wales Cíle výzkumu Zachycení aktuálních trendů v oblasti NRP: Deinstitucionalizace Obecný.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Proměny rodiny II. Ohrožující dítě, ohrožující rodina.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________ Vyhodnocení.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. POLSKO – výsledky výzkumu: Změny systému, deinstitucionalizace Bariéry a ne/zamýšlené důsledky transformace Nová.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Život v náhradní rodinné péči z pohledu přijatých dětí a náhradních rodin Projekt Centrum.
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Schéma výzkumu – listopad 2012 INSPIRACE 1.Sekundární výzkum (analýza výstupů výzkumů a dalších materiálů získaných rešerší) 2.Právní analýza systémů NRP.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušeností přímých aktérů Shrnutí závěrů výzkumu, přehled potřeb dětí a náhradních rodin a doporučení pro praxi.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
PARAMETRY VÝBĚRU ČLENSKÝCH FIREM RHK BRNO Regionální hospodářská komora Brno Ing. Šafránek Jiří Výstaviště 1, Brno Tel.: , Fax:
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Náhradní rodinná péče.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
KULATÝ STŮL Metodiky práce v náhradní rodinné péči
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Znáte fondy a programy EU? - výsledky on-line ankety - Praha, 3. prosince 2007.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Zahraniční výzkum Náhradní péče o děti v Dánsku, v Anglii a Walesu, na Slovensku a v Polsku
Pomáháme dětem, které neměly v životě štěstí.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Náhradní rodinná péče -NRP
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
ŠIKANA (únor) 2016). 2 METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY OBSAH.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Posouzení životní situace rodin s dětmi
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
Úvod do kvalitativního výzkumu
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Financováno Nadací Sirius
Konference je financována Nadací Sirius
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Co říká česká veřejnost?
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Představení výzkumu Cíl projektu: záměr získat relevantní know-how z oblasti NRP Části projektu: Český výzkum (zmapování situace, potřeb aktérů) Zahraniční výzkum (inspirace pro ČR) Monitoring (metodiky, adresář) Cíl českého výzkumu: Zmapování situace Potřeby aktérů – dětí i rodičů (potřeby po celou dobu procesu – před přijetím až po osamostatnění dítěte) Služby Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Design a metodologie Široké pojetí – zahrnutí dětí, náhradních rodičů, zástupců OSPOD a NNO Zahrnutí různých období systému NRP (1993 – 98, 1999 – 2012, od 2013) Všechny části realizovány v roce 2013 až 2014 Kontext a možnosti systému: Právní analýza systému NRP v ČR Omnibusové šetření v populaci ČR (postoje k NRP) Přehled realizovaných výzkumů v ČR z oblasti NRP Potřeby aktérů: Rozhovory s náhradními rodiči Rozhovory s dětmi v náhradní péči Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Design a metodologie Služby pro rodiče a děti v náhradní péči: Skupinová diskuse s pracovnicemi OSPOD Skupinová diskuse se zástupci neziskových organizací Jako doplněk (využití příležitosti): Dotazník pracovnicím OSPOD ke službám Analýza dotazníků o dítěti (vedené SNRP) Skupinová diskuse s pěstounskými rodinami v rámci setkání rodin Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Postoje české společnosti k NRP Sběr dat: agentura IPSOS Termín sběru dat: 13. až Metodologie: online panel (reprezentativní výběr podle soc.-dem. charakteristik na populaci ČR ve věku 18 až 65 let) Velikost vzorku: 500 respondentů Cíl výzkumu: vnímání pěstounské péče v české společnosti Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Znáte ve svém okolí nějakou rodinu, která má dítě/děti v pěstounské péči? N=500; v % Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Nižší znalost – ZŠ vzdělání

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Představte si, že byste Vy chtěl/a přijmout dítě do pěstounské péče. Máte podle Vašeho mínění dostatek informací o této problematice? N=500; v % Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Lepší informovanost – věk 46 až 65 let, znají pěstounskou rodinu Horší informovanost – VŠ vzdělání

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Uvažoval/a jste již někdy o tom, že byste si vzal/a dítě do pěstounské péče? N=500; v % Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Více uvažovali – věk 18 až 25 let, ženy, znají pěstounskou rodinu

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Jaký byl hlavní důvod, proč jste o přijetí dítěte do pěstounské péče uvažoval/a? N=237; v % Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Touha pomoci jiným více – věk 18 až 25 let a 56 až 65 let Potřeba smysluplnosti více – věk 46 až 55 let, VŠ vzdělání Vlastní bezdětnost více – muži, věk 26 až 35 let

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Vadilo by Vám, kdyby dítě bylo postižené? N=237; v % Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Fyzické z. p. – VŠ vzdělaní, věk 18 až 25 a 26 až 35 let Mentální z. p. – muži, VŠ vzdělání Výchovné problémy – muži, VŠ vzdělání, věk 36 až 45 let

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Jaký je podle Vás nejčastější důvod, kvůli kterému si lidé berou do pěstounské péče děti? N=500; v % Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Touha pomoci jiným více – věk 36 až 45 let Vlastní bezdětnost méně – věk 36 až 45 let

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Jaký je podle Vás nejčastější důvod, kvůli kterému si lidé berou do pěstounské péče děti? Jaký byl hlavní důvod, proč jste o přijetí dítěte do pěstounské péče uvažoval/a? N=500/237; v % Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Do jaké míry souhlasíte s následujícími výroky? N=500; průměr na škále (1 = rozhodně souhlasím, 4 = rozhodně nesouhlasím) Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Děkuji za pozornost! Středisko náhradní rodinné péče, spolek Mgr. Ondřej Novák Jelení 91, Praha 1 Tel./fax: Infolinka: