Název a adresa školyAntrhriscuc sylvestris

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.08 Anotace: Prezentace seznamuje s významnými houbami, podle obrázků je zařazuje do správné skupiny. Vzdělávací oblast: Houby bez.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM HOUBY VY_32_INOVACE_17.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.20 Název pro školu:
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Význam hub a mechů v ekosystému
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
HOUBY ŘÍŠE.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HOUBY.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM HUB I.
4.1 Houby, plísně Houby Plísně
Houby Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Houby (Fungi) I., opakování
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Houby (Fungi) IV., opakování
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Stavba těla hub, rozmnožování
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola:. Základní škola Kladruby
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování hub bez plodnic
Houby (Fungi) II., opakování
Název a adresa školyAntrhriscuc sylvestris
Houby VY_52_INOVACE_22 pro 4. ročník ZŠ
Houby – opakování 8. třída
Houby – opakování 8. třída
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_330_Říše houby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: Moderní škola
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Rostliny.
HOUBY.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
. VY_32_INOVACE_04-30 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Houby – systém www.zlinskedumy.cz Název a adresa školyAntrhriscuc sylvestris Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů 570 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0441 Název projektu Využití ICT ve výuce Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Biologie Název tematické oblasti (sady) Systematika rostlinné říše Název vzdělávacího materiálu Houby – systém Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Jedná se o úvodní prezentaci učebního celku houby. Seznamuje žáky s jejich charakteristikou, významem a rozdělením. Lze využít pro frontální výuku, samostatnou práci, procvičování, opakování i zkoušení. Cílem procvičování je zdůraznit význam hub. Klíčová slova Fungi, eukaryota, mycelium, hyfy, mykorhiza, symbióza, spory, výtrusy, plodnice, heterotrofní, pučení, kvasinky, saprofyté Ročník I. Typická věková skupina 16 - 19 let Autor Ing. Bohuslava Pajurková Datum zhotovení 10. 5. 2013 www.zlinskedumy.cz

Houby (Fungi) Charakteristika: eukaryota heterotrofní způsob výživy dýchání aerobní i anaerobní rozmnožování sporami VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Stavba těla: základ tvoří buňka s jádrem (eukaryota) buněčnou stěnou z chitinu a β-glukanu, zásobními látkami jsou glykogen a tuky stélka hub může být jednobuněčná (kvasinky) u vícebuněčné stélky buňky tvoří vlákna (hyfy), která vytvářejí spleť zvané podhoubí (mycelium) z podhoubí vyrůstá za příznivých podmínek plodnice, ve které se tvoří výtrusy (spory), kterými se houby rozmnožují VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Houby (Fungi) Obr.2 Obr.1 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Rozmnožování hub: nepohlavní - rozpad stélky (plísně) - pučení (kvasinky) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S_cerevisiae_under_DIC_microscopy.jpg - výtrusy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Agaricus_bisporus_spores_SEM_1.jpg pohlavní – nejde v pravém smyslu slova o pohlaví, ale o dvojí typ haploidních buněk – hyf, označovaných + a -, které se spojují v buňku s diploidním počtem chromozomů. VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Způsoby výživy: Heterotrofní : Rozkladači – saprofyté - přijímají živiny a energii rozkladem organických látek, které rozkládají pomocí enzymů vylučovaných do okolí. Parazité - živí se živými těly rostlin a živočichů a způsobují jim tak onemocnění nebo smrt. Symbionti - žijí v soužití s kořeny vyšších rostlin, které jim poskytují organické látky a houby jim naopak dodávají anorganické látky z půdy. VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Význam: potravina – jedlé houby (hřiby, bedly,…) jedovaté houby (muchomůrky, lysohlávka,…) rozkladači (plísně, choroš,…) kažení potravin - jedy (plísně) výroba potravin (pivo, víno, droždí, …) léky (Penicilin, paličkovice nachová,…) onemocnění živočichů (plíseň na nohou,…) onemocnění rostlin (sněti, monilióza,…) symbióza s kořeny rostlin (mykorhiza) VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

hřib smrkový Obr.3 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

muchomůrka zelená Obr.4 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

choroš smolonohý Obr.5 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

plíseň Obr.6 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

pivovarské kvasinky Obr.7 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

penicilin Obr.8 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

mykóza nohou Obr.9 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

monilióza Obr.10 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

mykorhiza Obr.11 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Systém hub Houby (Fungi) lahvičkovka rakovinovec bramborový oddělení: oddělení: oddělení: oddělení: oddělení: chytridiomycota mikrosporidie zygomycota ascomycota basidiomycota hmyzomorka včelí hmyzomorka bourcová plíseň hlavičková kropidlovec černavý Entomophtora muscae Houby vřeckovýtrusné Houby stopkovýtrusné lahvičkovka rakovinovec bramborový VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

chytridiomycota rakovinovec bramborový oddělení: Obr.12 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

mikrosporidie hmyzomorka včelí oddělení: Obr.12 Obr.13 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

zygomycota plíseň hlavičková kropidlovec černavý oddělení: Obr.14 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

zygomycota Entomophtora muscae oddělení: Obr.16 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Tento obrázek je důkazem, že houby jsou: parazité saprofyté symbionti Obr.6 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Tento obrázek je důkazem, že houby jsou: parazité saprofyté symbionti Obr.11 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Tento obrázek je důkazem, že houby jsou: parazité saprofyté symbionti Obr.9 VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Citace: Obr. 1 Ascocarp Obr. 2 Mold Obr. 3 Boletus edulis LEX vB. wikipedia.org [online]. 5 July 2006 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mushroom%27s_roots_%28myc%C3%A9lium%29.jpg Obr. 2 Mold BLAYLOCK, Bob. wikipedia.org [online]. 15 August 2010 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:20100815_1818_Mold.jpg Obr. 3 Boletus edulis KOHL, Bernie. wikipedia.org [online]. 13. září 2009 [cit. 1.5.2013 Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AD2009Sep13_Boletus_edulis_01.jpg Obr. 4 Muchomůrka zelená HANKWANG. wikipedia.org [online]. 2. října 2004 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amanita_phalloides.jpg Obr. 5 Choroš PRASOPESTILENCE. wikipedia.org [online]. 23. června 2012 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Udoli_plakanaek_03_-_Choros_smolonohy.jpg Obr. 6 Verschimmeltes Brot MUHLPFORDT, Henry. wikipedia.org [online]. 7. prosince 2008 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Verschimmeltes_Brot_2008-12-07.JPG Obr. 7 Pivovarské kvasinky PERNAK. wikipedia.org [online]. 15. října 2007 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pivovarsk%C3%A9_kvasinky.jpg Obr. 8 Penicilin UNKNOW. wikipedia.org [online]. Asi 1944 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:PenicillinPSAedit.jpg VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková

Citace: Obr. 9 Nagelpilz Obr. 10 Monilinia-fruchtfaeule PEPSYROCK. wikipedia.org [online]. 20. června 2008 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nagelpilz-3.jpg Obr. 10 Monilinia-fruchtfaeule H.KRISP. wikipedia.org [online]. 11. září 2009 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Monilinia-fruchtfaeule.jpg Obr. 11 Arbuscular mycorrhiza ME. wikipedia.org [online]. 15. března 2007 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arbuscular_mycorrhiza_cross-section.png Obr. 12 Synchytridium endobioticum USDA-APHIS-PPQ. wikipedia.org [online]. unknown [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Synchytridium_endobioticum.jpg Obr. 13 Fibrillanosema spore WHITE, Leon. wikimedia.org [online]. 6.8.2009 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fibrillanosema_spore.jpg Obr. 14 Mucor mucedo LINDSEY, James. wikipedia.org [online]. 11. srpna 2007 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mucor.mucedo.-.lindsey.jpg Obr. 15 Mature sporangium LUCILLE K. GEORG. wikipedia.org [online]. 17.7.2008 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mature_sporangium_of_a_Mucor_sp._fungus.jpg Obr. 16 Entomophthora muscae BRELSTAFF, Tristram. wikipedia.org [online]. 5 August 2012 [cit. 1.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Diptera-Syrphidae-Melanostoma-scalare-201208050081.JPG VY_32_INOVACE_B2.PAJ.18 Ing. Bohuslava Pajurková