Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeobecný systém preferencí (GSP) od
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Revize Nového přístupu
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Genetické inženýrství
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Geneticky modifikované potraviny
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Volný pohyb zboží.
Bezpečné potraviny na českém trhu
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 F1.
Geneticky modifikované organismy
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Bezpečnost potravin v ČR
Znečištění půdy a potravin
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Genové dělo.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Polní plodiny Filip Bordovský.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Škrob a výrobky ze škrobu
Pole - kulturní rostliny
Geneticky modifikované organizmy
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha

Geneticky modifikovaný organismus (GMO) -organismus, s výjimkou lidských bytostí, jehož genetický materiál byl změněn způsobem, jehož se přirozenou cestou nedosáhne pářením a/nebo přirozenou rekombinací - definice dle směrnice 2001/18/ES EP a Rady

Genové inženýrství umožnilo produkci GM plodin: -Rezistentních k živočišným škůdcům (např. k fytofágnímu hmyzu) -Rezistentních k chorobám (houby, viry) -Tolerantních k herbicidům -Tolerantních k suchu a se zlepšenou schopností utilizovat živiny → tzv. GM plodiny 1. generace

Genové inženýrství umožnilo produkci GM plodin: -Se změněným obsahem/složením koncového produktu (složení a obsah proteinů, škrobu, olejů, vitamínů apod.) → tzv. GM plodiny 2. generace

Genové inženýrství umožnilo produkci GM plodin: -Využitelných ve farmaceutickém průmyslu a zdravotnictví (nové proteiny, enzymy, jedlé vakcíny apod.) → tzv. GM plodiny 3. generace

Existuje nějaký zdroj informací o nově testovaných GM plodinách v rámci Evropské unie ? Joint Research Centre (JRC) při Evropské komisi shromažďuje žádosti o uvolňování GM rostlin do prostředí - polní pokusy

Geneticky modifikované organismy – právní rámec - směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2001/18/ES o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí a o zrušení směrnice Rady 90/220/EHS

Geneticky modifikované potraviny – právní rámec - Nařízení EP a Rady (ES) č. 258/97 Nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002 Nařízení EP a Rady (ES) č. 1829/2003 Nařízení EP a Rady (ES) č. 1830/2003 Nařízení EP a Rady (ES) č. 1946/2004

Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech Cílem je poskytnout základ pro zajištění vysoké úrovně ochrany lidského zdraví, zdraví a pohody zvířat, ochrany životního prostředí a zájmu spotřebitele v souvislosti s geneticky modifikovanými potravinami a krmivy při současném zajištění efektivního fungování vnitřního trhu.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech Týká se potravin či krmiv z GMO: - sestávajících z GMO - obsahujících GMO - vyrobených z GMO

Sestávajících z GMO produkt = geneticky modifikovaný organismus GM rajče s prodlouženou skladovatelností Sladká GM kukuřice (SYN-BT 011-1) GM brambory Čerstvé GM čekankové puky

Obsahujících GMO Jogurt obsahující GM Lactobacillus spp. Sýr s GM ušlechtilou plísní Pšeničné pivo s GM kvasinkami Salám obsahující GM Lactobacillus spp.

Vyrobených z GMO = produkt přímo vyroben z GMO Pečivo vyrobené z GM kukuřice Škrob získaný z GM kukuřice, GM brambor, GM pšenice Chleba s bílkovinou/moukou z GM sóji Glukózový sirup z kukuřičného škrobu Olej z GM řepky či GM sóji Margarín z GM sojového oleje Cukr z GM řepy cukrovky Kečup z GM rajčat

Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1829/2003 Se netýká potravin či krmiv vyrobených za použití GMO: - pomocných látek používaných pouze během výroby potravin a krmiv - potravin a krmiv, které se vyrábějí za pomoci geneticky modifikovaných pomocných látek

Kdy neoznačit výrobek s GM příměsí? Nepřesáhne-li obsah GM příměsi 0,9 % - týká se pouze nezáměrných a technicky nevyhnutelných příměsí !!! X - záměrné GM příměsi nutno označit bez ohledu na obsah !!!

Požadavky na označování dle Nařízení EP a Rady č. 1829/2003 Zajistit dostupnost přesných informací, které spotřebitelům umožní využívat svobodné volby

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Nařízení EP a Rady č. 178/2002, EK č. 2230/2004 vědecké posouzení na úrovni společenství stanoviska k právním přepisům Společenství států EU a EHS EFTA spolupráce s obdobnými úřady členských států komunikace o riziku

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Nařízení EP a Rady č. 178/2002, EK č. 2230/2004 Uvádění GM potravin a krmiv na trh Společenství je povoleno pouze po vědeckém zhodnocení všech rizik, která mohou představovat pro lidské zdraví a zdraví zvířat a popřípadě pro životní prostředí

Příručka vědeckého panelu GMO pro hodnocení rizik geneticky modifikovaných rostlin a odvozených potravin a krmiv

Údaje požadované v žádostech o povolení GM rostlin a/nebo z nich vyrobených potravin a krmiv Žádost Všeobecné údaje Informace o rodičovských rostlinách Informace o genetické modifikaci Informace o GM rostlině

Geneticky modifikované potraviny a krmiva Administrace žádostí zahrnuje komunikaci mezi: žadatelem členským státem (MZe, MZ, MŽP,ÚKZUZ) EFSA EK veřejností

Administrace žádosti    

Existuje nějaký zdroj informací o nově uváděných GM plodinách na trh v rámci Evropské unie dle Nařízení EP a Rady č. 1829/2004? Úřední věstník Evropské unie m_register/index_en.cfm

Požadavky na dohledatelnost dle Nařízení EP a Rady č. 1830/2003 Usnadnění stažení produktů, u kterých byly zjištěny nepředvídané nepříznivé účinky Usnadnění monitorování možných účinků zejména na životní prostředí Usnadnění provádění opatření pro řízení rizik v souladu se zásadou předběžné opatrnosti

Článek 23 – Ochranná doložka Ve směrnici 2001/18/ES EP a Rady ze dne 21. března 2001 o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí a o zrušení směrnice Rady 90/220/EHS

Závěr Administraci žádostí dle Nařízení EP a Rady 1829/2003 v ČR zajišťuje Mze Ověřování a posuzování žádosti provádí EFSA Konečné rozhodnutí vydává Evropská komise

Děkuji za pozornost