18. prosince 2002AEM - Martin Kašák1 Cenové rozhodnutí č. 1/2003, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Martin Kašák ERÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Výroba a distribuce elektrické energie
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Ceny elektřiny a služeb pro rok 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM14. prosince 2005.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Ceny elektřiny pro rok 2007 Ing. Jana Mertová. 2 Obsah: Ceny elektřiny pro rok 2007 a základní vlivy na změnu cen přenos a systémové služby ostatní regulované.
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Oprávněný zákazník v roce 2005
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2009
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno, požadavky na změny cenového rozhodnutí pro rok 2007 Ing. Petr.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novinky z ERÚ, cenové rozhodnutí na rok 2003 problematika lokálních soustav Stanislav Trávníček ERÚ.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Ceny elektřiny a souvisejících služeb v roce 2008
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy 1 Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2013 Závěrečný koordinační seminář EGÚ.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák1 Cenové rozhodnutí č. 1/2003, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Martin Kašák ERÚ

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák2 Obsah přednášky Metodika stanovení regulovaných cen Regulované ceny 2003

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák3 Elektroenergetika Regulované ceny v elektroenergetice od 1. ledna ) přenos elektřiny prostřednictvím přenosové soustavy 2) systémové služby 3) distribuce elektřiny po jednotlivých hladinách napětí 4) decentrální výroba 5) činnosti operátora trhu 6) dodávka elektřiny chráněným zákazníkům 7) výroba elektřiny z kombinované výroby elektřiny a tepla 8) výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák4 Forma regulace jednotlivých činností v elektroenergetice činnosti ad 1) – 5): ceny jsou individuální pro jednotlivé držitele licence regulovány formou úředně stanovené ceny jako ceny pevné podklady pro určení ceny předkládají úřadu jednotliví držitelé licencí činnosti ad 6): regulovány formou úředně stanovené ceny jako ceny maximální podklady pro určení ceny předkládají úřadu jednotliví držitelé licencí činnosti ad 7) – 8) regulovány formou úředně stanovené ceny jako ceny minimální

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák5 Metodika stanovení regulovaných cen Kogenerace Obnovitelné zdroje Decentrální výroba Přenos elektřiny Systémové služby Distribuce elektřiny Operátor trhu Chránění zákazníci

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák6 Kogenerace (1) Rozdělení zdrojů do tří skupin: do 5 MW e včetně Možnost volby režimu minimální výkupní ceny nebo příspěvku od 5 MW e do 10 MW e včetně Možnost volby režimu minimální výkupní ceny nebo příspěvku nad 10 MW e Podpora řešena formou příspěvku

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák7 Kogenerace (2) Zdroje do 5 MW e včetně Možnost volby režimu minimální výkupní ceny nebo příspěvku V režimu minimální výkupní ceny – 1130,- Kč/MWh Možnost použití dvoutarifu s definovanou cenou VT - (8 hodin denně) 1900,- Kč/MWh NT - (16 hodin denně) 750,- Kč/MWh do 1 MW včetně Povinnost rozepisovat vyrobené množství na rok a upřesňovat po obchodních týdnech Minimální výkupní cena za celé vykázané množství od 1MW do 5 MW včetně Povinnost rozepisovat vyrobené množství na rok, upřesňovat po obchodních týdnech a dnech Minimální výkupní cena za množství v toleranci +5 %, -15 % za měsíc (mimo toleranci 745,- Kč/MWh) Minimální cena zahrnuje převzetí odpovědnosti za odchylku

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák8 Kogenerace (3) Zdroje od 5 MW e do 10 MW e včetně Možnost volby režimu minimální výkupní ceny nebo příspěvku V režimu minimální výkupní ceny – 900,- Kč/MWh Povinnost rozepisovat vyrobené množství na rok, upřesňovat po obchodních týdnech a dnech Minimální výkupní cena za množství v toleranci +10 %, -20 % za obchodní den (mimo toleranci 745,- Kč/MWh) Minimální cena zahrnuje převzetí odpovědnosti za odchylku Zdroje nad 10 MW e Podpora řešena formou příspěvku – pevná cena 38,- Kč/MWh Platí pro všechny zdroje bez ohledu na jejich lokalizaci

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák9 Obnovitelné zdroje Ponechány v režimu minimálních výkupních cen malé vodní elektrárny 1500,- Kč/MWh bioplyn a biomasa 2500,- Kč/MWh větrné elektrárny 3000,- Kč/MWh geotermální energie3000,- Kč/MWh fotovoltaické systémy6000,- Kč/MWh U malých vodních elektráren možnost sjednání dvoutarifu VT – (8 hodin denně) 2300,- Kč/MWh NT – (16 hodin denně) 1100,- Kč/MWh Minimální ceny zahrnují převzetí odpovědnosti za odchylku Pro přebytky (< 30 % výroby) poloviční úroveň výkupních cen

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák10 Decentrální výroba Nezávislé na obchodních vztazích, rozhodují fyzikální toky elektřiny Diferenciace podle napěťových hladin zdroje do vvn – 20,00 Kč/MWh zdroje do vn – 27,59 Kč/MWh zdroje do nn – 64,59 Kč/MWh

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák11 Přenos elektřiny (1) Změna metodiky klíčování stálých nákladů PS pro tvorbu plateb za rezervovanou kapacitu Průměr 4 zimních maxim bilančních sald odběru z PS Zohledněny zpětné toky do PS Rezervovanou kapacitu PS nehradí export a PVE Cena za použití PS - 15,61 Kč/MWh Jednosložková cena za službu PS - 126,79 Kč/MWh

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák12 Přenos elektřiny (2) Společnost Pevná cena za rezervaci přenosových zařízení ČEPS, a. s., v tis. Kč/měsíc JČE, a. s JME, a. s PRE, a. s SČE, a. s SME, a. s STE, a. s VČE, a. s ZČE, a. s ACTHERM, spol. s r. o.381

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák13 Systémové služby (1) Náklady na nákup podpůrných služeb omezeny v úrovni 7,8 mld. Kč Zpoplatněny nové kategorie podpůrných služeb – 120 mil. Kč U/Q Ostrovní provoz Start ze tmy Cena za systémové služby pro konečné zákazníky – 159,- Kč/MWh Cena za systémové služby v ostrovním provozu – 795,- Kč/MWh Cena za systémové služby pro lokální spotřebu – 58,- Kč/MWh změna přístupu, nezávislost na vlastnických poměrech a držení licencí

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák14 Systémové služby (2) LDS a výrobci II Změna přístupu plateb, nezávislost na vlastnických poměrech a držení licencí Platby za systémové služby se vztahují na lokální spotřebu Do lokální spotřeby se nezahrnuje vlastní spotřeba na výrobu elektřiny nebo elektřiny a tepla Lokální spotřeba výrobců I. kategorie – cizí spotřeba v areálu výrobny a ostatní spotřeba výrobce v areálu výrobny Lokální spotřeba výrobců II. kategorie – elektřina vyrobená výrobcem a spotřebovaná tímto výrobcem nebo jiným účastníkem trhu bez použití přenosové nebo regionální distribuční soustavy tj. také veškerá elektřina vyrobená výrobcem a spotřebovaná v lokální distribuční soustavě Lokální spotřeba je zpoplatněna nižší sazbou za systémové služby 58,- Kč/MWh

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák15 Distribuce elektřiny (1) Dvousložková individuální kumulativní poštovní známka pro vvn a vn za rezervovanou kapacitu zařízení Kč/MW.rok nebo Kč/MW.měsíc - tyto ceny lze kombinovat za použití zařízení soustav Kč/MWh Jednosložková individuální kumulativní poštovní známka pro nn Změna metodiky pro stanovení transformačního výkonu vvn/vn Proměnná složka - za použití zařízení distribučních soustav v sobě zahrnuje: Krytí vícenákladů spojených s výkupem z OZE a KVET Příspěvek na decentrální výrobu Podpůrné služby na úrovni DS (U/Q)

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák16 Distribuce elektřiny (2) Výrobci kromě samovýrobců nesjednávají a neplatí za rezervovanou kapacitu pro předávací místa svých výroben elektřiny Odběr výrobce z přenosové nebo distribuční soustavy, včetně odběru pro vlastní spotřebu elektřiny na výrobu elektřiny a na výrobu elektřiny a tepla a odběru pro čerpání u přečerpávacích vodních elektráren, je zpoplatněn cenou za použití sítí Samovýrobce není povinen hradit a objednávat pro případ zvýšeného odběru z DS po dobu max. 2 týdnů rezervaci kapacity Samovýrobce není povinen hradit pro případ zvýšení odběru z DS z důvodu výpadku vlastního zařízení (max. 24 hodin za měsíc) rezervaci kapacity

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák17 Operátor trhu cena za vstupní registraci účastníka trhu 500,- Kč cena za registraci subjektu zúčtování ,- Kč cena za činnost zúčtování roční ,- Kč/rok 4,10 Kč/MWh - vztaženo na skutečný odběr z elektrizační soustavy („závazek odebrat“) cena za zobchodované množství na krátkodobém trhu 1,00 Kč/MWh hradí úspěšná strana nabídky i poptávky cena za zajišťování změny dodavatele (ve vztahu na systém CDS) roční ,- Kč/rok

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák18 Chránění zákazníci 2003* Položky ceny chráněného zákazníka [Kč/MWh][%][Kč/MWh] VNNNVNNNVNNN Cena nákupu elektřiny909,6259,41%41,39%-70,08 Cena OTE za činnost zúčtování vztažená k odběru KZ4,100,27%0,19%0,00 Cena za systémové služby159,0010,39%7,24%1,10 Služby sítě: cena za služby regulace U/Q v DS0,080,01%0,004%0,08 cena pro PDS za zprostředkování plateb0,100,01%0,00%0,10 ceny na krytí vícenákladů spojených s výkupem elektřiny z obnovitelných zdrojů a kogenerace 19,041,24%0,87%10,32 příspěvek na decentrální výrobu8,008,660,52%0,39%0,801,46 cena na krytí ztrát hrazených OTE0,180,630,01%0,03%0,180,63 kumulativní jednosložková cena za službu sítě423, ,4427,66%48,03%41,6330,51 Celkem450, ,9529,45%49,33%53,1143,10 Cena obchodu s elektřinou pro chráněné zákazníky7,3540,890,48%1,86%-0,19-0,41 Výsledná průměrná regulovaná cena dodávky elektřiny pro chráněného zákazníka 1 530, ,56100,00% -16,06-26,30 * v roce 2003 budou všichni zákazníci odebírající z hladiny VVN považováni za oprávněné

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák19 Složky ceny elektřiny pro chráněné zákazníky na jednotlivých hladinách napětí v roce 2003

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák20 Rozbor konečné ceny pro domácnosti pro rok 2003

18. prosince 2002AEM - Martin Kašák21 Děkuji Vám za pozornost