1 Akciové trhy - nedávný vývoj a výhled pro rok 2008 Data k 3.12.2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Trendy finančních produktů ČLFA
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Investiční společnosti a podílové fondy
Zadlužení, inflace, demografie
Akcie téma „Finanční produkty“
VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Moderní žena investuje chytře Štěpán Mikolášek, ISČS 7. prosince 2010.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
1 Globální akciové trhy. 2 Korekce růstového trendu nebo začátek medvědího trhu? n Globální výprodej akcií v posledních měsících – hlavní světové indexy.
1 Finanční trhy Ostatní informace Petr Krajcigr
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Cenné papíry kapitálového trhu.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Světová hospodářská krize
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Ekonomika investic.
Úplný název fondu je obsažen ve statutu
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
PRIVATE BANKING Praha Private Banking Profesionální a komplexní péči o klienta Širokou nabídku finančních a investičních produktů počínaje.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Optimalizace výnosů a rizik Jak správně diverzifikovat?
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Krátkodobé kolísání ekonomiky
1 Preferujete vrabce v hrsti? Konzervativní investiční řešení v praxi
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
ČS nemovitostní fond Dámský investiční klub České spořitelny Ing. Martin Skalický MRICS.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Kolektivní investování
Jak se řídí podílový fond …
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

1 Akciové trhy - nedávný vývoj a výhled pro rok 2008 Data k

2 Akciový trh v USA n akciový trh pod silným vlivem událostí na kreditním trhu ztráty z investic do cenných papírů navázaných na vývoj amerického hypotéčního trhu zdroj: Barclays, Morgan Stanley

3 Akciový trh v USA n ztráty ve finančním sektoru byly hlavním důvodem meziročního poklesu ziskovostí společností ze 491 společností z indexu S&P 500 – 63% překonalo odhady, 12% oznámilo v souladu s odhady a 25% pod odhady přesto byl průměrný oznámený EPS o 2,1% nižší než průměrné odhady (+4,3% v posledních 8 kvartálech) a meziroční růst EPS byl -4,4% (na začátku 3Q se čekalo +6,2% a na začátku 4Q +3,6%)... finanční sektor – meziroční pokles EPS o 27% zdroj: Thomson Financial

4 Akciový trh v USA n... a také hlavním důvodem poklesu konsensuálních odhadů ziskovosti pro 4Q/07 aktuálně +1,3% yoy, pokles ze začátku 4Q/07 +11,5% yoy finanční sektory: –před třemi měsíci +11,2% yoy –před měsícem +8,4% yoy –aktuálně -2,2% yoy “zbylé” sektory S&P 500 (ex auto & developers): –před třemi měsíci +13,6% yoy –před měsícem +12,7% yoy –aktuálně +12,9% yoy zdroj: Thomson Financial

5 Akciový trh v USA zdroj: Thomson Financial

6 Akciový trh v USA zdroj: Thomson Financial

7 Akciový trh v USA n klíčová otázka - co to udělá se spotřebitelem? kromě developerů a aut zatím ve spotřebitelských sektorech růst zisků: –za 3Q celý segment – minus 22% –bez aut a developerů – plus 5% ocenění akcií z těchto segmentů blízké podzimu 2000: –tenkrát – nejdříve nezajímavé staré ekonomiky, pak obavy z následné recese –teď – obavy z možné recese v USA zdroj: Thomson Financial

8 Akciový trh v USA konec roku 1990konec roku 2007 ocenění = PE FY216,214,2 10YR US bond8,10%3,85% Fed Funds7,30%4,50% cena ropyrostoucí finanční systémcredit crunchmožný credit crunch US GDPdalších 9M recesemožná recese 12M vývoj S&P50026,3%??? n konec světa...? zdroj: UBS

9 Akciový trh v Evropě zdroj: Thomson Financial

10 Akciový trh v Evropě zdroj: Thomson Financial

11 Akcie na rozvíjejících se trzích n klíčová otázka - mohou ekonomiky těchto trhů růst i v případě zpomalení ekonomiky v USA? zdroj: Morgan Stanley

12 Východní Evropa: ocenění akciových trhů rozptýleno kolem hodnot pro západní Evropu n České akcie výrazně dražší než evropské, Polsko na podobné úrovni n Uvedené hodnoty ovlivněny rozdílnou oborovou strukturu jednotlivých indexů, tempem růstu zisků, mírou zadlužení, firemních investic, aj. zdroj: Morgan Stanley, IBES

13 Nač sázíme ve východní Evropě? Ropa a plyn n Cena ropy se střednědobě udrží na >70 USD/bl n Potenciál ruských / kazašských nezávislých společností n Silná rafinérská marže n Výjimečné rezervy firem na teritoriu SNS Materiály a drahé kovy n Globální ekonomika nesklouzne do recese, těžiště růstu v Asii n Příznivé prostředí zejména pro velkoobjemové a zemědělské komodity n Pouze pozvolný pokles cen barevných kovů k rovnovážným úrovním n Silný fundament u zlata, Pt, Pd Rusko / Kazachstán – spotřební sektor, bydlení, bankovnictví n Rostoucí kupní síla obyvatelstva, vyšší výdaje na spotřebu a bydlení n Reforma energetiky v Rusku n Kazašská ekonomika překoná likviditní krizi, udrží si tempo růstu >7% Turecko n Pokračující cyklus snižování sazeb n Oživení domácí poptávky (zboží dlouhodobé spotřeby, bankovnictví) n Nová vláda oddána reformám a partnerství s Evropou

14 Děkuji Vám za Váš zájem „Budoucnost nejistá je“

15 Právní upozornění Podílové fondy Investiční společnosti České spořitelny, a.s. n Úplné názvy otevřených jsou uvedeny ve statutech (prospektech) fondů. V souladu s pravidly platnými pro kolektivní investování obhospodařovatel upozorňuje, že současná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Investice do podílových listů v sobě obsahuje riziko kolísání aktuální hodnoty investované částky a z ní a není zaručena návratnost původně investované částky. Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a jejich účelem není nahradit statut (prospekt) nebo poskytnout jeho kompletní shrnutí. Případné využití těchto stránek při investování musí být konzultováno s poradci České spořitelny. n Informace a informační materiály týkající se podílových listů otevřených podílových fondů obhospodařovaných Investiční společností České spořitelny, a.s. (dále jen „ISČS“) vytváří a zveřejňuje Česká spořitelna, a.s., úsek investiční produkty. Česká spořitelna, a.s. podléhá dohledu České národní banky. Útvar České spořitelny,a.s. (dále jen „ČS“), který informační materiály vytváří a zveřejňuje je organizačně i technicky oddělen od obchodních útvarů ČS. Odměna osob, které se podílejí na tvorbě informačního materiálu není odvozena od obchodů ČS s tímto investičním nástrojem. Zdrojem informací pro tvorbu informačních materiálů je ISČS. Emitentem podílových listů otevřených podílových fondů a obhospodařovatelem fondů je ISČS. ČS je distributorem podílových listů otevřených podílových fondů ISČS a plní funkci depozitáře těchto fondů. ISČS je vždy předem seznámena s informačním materiálem před jeho rozšířením. n Metody a principy ohodnocení finančního nástroje vymezuje Vyhláška č. 270/2004 Sb., o způsobu stanovení reálné hodnoty majetku a závazků fondu kolektivního investování a o způsobu stanovení aktuální hodnoty akcie nebo podílového listu fondu kolektivního investování. Pokud se v informačním materiálu hovoří o jakémkoli výnosu, je vždy třeba vycházet ze zásady, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích, že jakákoli investice v sobě zahrnuje riziko kolísání hodnoty a změny směnných kurzů a že návratnost původně investovaných prostředků ani výše případného zisku není v žádném případě zaručena. n ISČS je dceřinou společností ČS, která je jejím jediným akcionářem. ISČS se nijak nepodílí na základním kapitálu ČS. ISČS podléhá dohledu České národní banky. ISČS nemá větší než 5% podíl na žádném emitentovi investičních nástrojů, které jsou v portfoliích jí obhospodařovaných podílových fondů ani na žádné jiné právnické osobě.