Hodnota zaměstnanců 50+ a bussines case. 11.12.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
V ZDĚLÁVÁNÍM K VYŠŠÍ ADAPTABILITĚ ZAMĚSTNANCŮ SPOLEČNOSTI O.K. T EXTIL, S. R. O. CZ.1.04/1.1.02/
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Téma D8 Klasifikace finančních položek.
Analýza Centra ProEquality
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Víkendový klavírní seminář VIII.
Krizový stav čerpání evropských fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV http://
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Dominik Míček Adam Kožušník Martin Páleník Patrik Dunker
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Petra Kuncová OTEVŘENÁ STATISTICKÁ DATA.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí Představení projektu.
Nástroj změny v místním prostředí
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Obor Kuchař - číšník, Kuchařka - servírka
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Priority volebního programu KSČM pro předčasné volby do PS PČR v roce 2013 Vratimovský odborný seminář Kulturní dům Frýdek, Heydukova 2330, Frýdek-Místek.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
„Nejsou lidi!“ Petr Nečas místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí 2. října 2007.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Hospodaření se zaměstnanci 41.hodina. Hospodaření se zaměstnanci Výpočty jednotlivých forem mezd 1.mzda časová = mzdový tarif x počet odpracovaných hodin.
Implementace systému flexibilních benefitů
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Základní registry – řešení GORDIC
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Pohyb zaměstnanců v podniku Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Jan Duben 1 Hradec Králové duben 2008 ODok – elektronické knihovny Úřadu vlády ČR – současnost a praktické využití.
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Personální strategie mezinárodní firmy
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Digitální učební materiál
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Hodnota zaměstnanců 50+ a bussines case

Generační přidaná hodnota Prožitý osobní a profesní život Zkušenosti a znalosti Loajalita k organizaci Respekt a stabilita (Sak, Petr Kolesárová, Karolína: Sociologie stáří a seniorů, Grada, 2012)

Typické vlastnosti starší generace Zkušenosti Konzervativnost Rozvážnost Odpovědnost Moudrost Soustředěnost na práci

Typické vlastnosti střední generace Vyváženost Odpovědnost Motivací je výdělek Schopnost týmové práce Systematičnost Vlastní práce

Typické vlastnosti mladší generace Motivace k práci je výdělek Dynamičnost Flexibilita Zbrklost

Seniorita Dle české populace se člověk stává seniorem mezi rokem věku Dle “The Economist” je člověk nejšťastnějším ve věku tis. seniorů nad 65 let pracuje (z 5mil.zaměstnanců), 22% důchodců si přivydělává v Praze (celkem 2,8 mil. Důchodců)

Senioři pracují hojně ve službách a školství Zpracovatelský prům. Velkoobchod,maloobchod Prof.a vědecké činnosti Zdravotní a soc. péče Vzdělávání Veřejná správa administrativa

Příklady z praxe

Walmart a McDonalds Pracovníci rozumějí práci Pracují, protože chtějí Vycházejí lépe se svými kolegy Nebrání se novým poznatkům Předávají své zkušenosti Lepší komunikace Trpělivější

Německo O 60% více seniorů pracuje na částečný úvazek v Německu oproti roku 2002 (Reuters) – forma minijobs- nezdaněný výdělek do 400 Euro měsíčně Lidé s vyšším vzděláním jsou ochotni více pracovat v důchodu

ČR V roce 2011 bylo 32% nezaměstnaných nad 50 let, v r.2000 jich bylo 15% Věk let – pracuje pouze 20% seniorů, v EU 30% (žen pouze 13% v ČR) Marks & Spencer – 40% zaměstnanců let (marketingová strategie) Unicredit, ČS – mezigenerační komunikace, flexi úvazky, vzdělávání

Trojlístek Centrum pro rodinu a sociální péči “Trojlístek” Brno – náhradní babička – 50Kč/1 hod., pohovory 45 min. úterky, smlouva (600 úspěšných kontaktů – “Oma dienst”) Otec a syn – OHK Přerov. Cílem projektu je ověřit mezigenerační vzdělávací modul pro rozvoj podnikatelského a manažerského ducha postavený na základě praktických zkušeností úspěšných podnikatelů/manažerů-seniorů.

AGENDER Pracovní portál pro lidi nad 50 let Bude se soustředit nejprve na populaci, která ztratí v 50 letech práci a rozhodne se začít podnikat Pořádání workshopů, seminářů, založení firmy, co-working, mikrofinancování, mentoring, sponzorské balíčky atd.

ŠKODA AUTO a.s. Program “seniority” Na základě zdravotního stavu lze převést zaměstnance na jiné vhodné prac. místo Garance zachování tarifního zařazení po dobu 12 měsíců Poskytnutí peněžní sociální výpomoci v případě výpovědi seniora z organizačních či zdravotních důvodů v závislosti na počtu odpracovaných let Poskytnutí 5 dnů proplaceného volna s náhradou mzdy na lázně a proplacení 60% nákladů pobytu Penzijní připojištění, chráněná pracoviště Výsledky: vysoká loajalita zaměstnanců a enormní zájem o práci seniorů ve firmě

Prime U.K. Okolo 45% všech lidí, kteří zkontaktují PRIME, si založí svůj vlastní byznys. Ze zbývajích 55% přibližně 41% stále zvažuje založení byznysu a pouze 15% se vzdá. (studie 2010) Iniciativa prince Charlese pro podnikání dospělých „PRIME“ pomáhá lidem přes 50 let založit si svůj vlastní byznys. Tato instituce vznikla díky nátlaku nezaměstnaných, kteří chtěli pracovat, ale díky věku práci nedostali. Tito lidé posílali žádosti přímo princovi Charlesovi.

Petra Janíčková