Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Advertisements

Finanční trh.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Vznik, vývoj a formy peněz
Vznik, vývoj a formy peněz
Peníze a cena Milena Tichá
Trh peněz.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Cenné papíry.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Funkce peněz Petr Machala.
PENÍZE Kamila Kuběnová.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Finanční trh II. Kapitálový trh
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_92 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Cenné papíry na peněžním trhu Ekonomika podniku 2. ročník.
CP kapitálového trhu - na dobu delší než 1 rok Podoba CP - listinný CP - zaknihovaný CP Nominální hodnota = hodnota vytištěná na CP Tržní hodnota =
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DOKUMENTY KAPITÁLOVÝCH TRHŮ. Členění cenných papírů je v literatuře obvykle různé. Cenné papíry klasifikujeme podle: formy (převoditelnost, na řad, na.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Kapitálový trh – charakteristika CP
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Struktura finančního trhu
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Digitální učební materiál
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Cenné papíry VY_32_INOVACE_44_892
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Trh peněz Pavel Janíčko.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
5. Tematický celek - Krátkodobý finanční majetek
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Peníze v tržní ekonomice

Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice tři funkce

Jsou mírou hodnot- tedy nástrojem porovnávání hodnot statků

Prostředkem směny- mají schopnost zprostředkovat a usnadnit směnné akty

Uchovatelem hodnot – Umožňují uchovávat hodnoty v čase

Ukázky bankovek

Cenné papíry Cenný papír -listina, která je bezprostředním nositelem práva -Dokument, s nímž je svázána určitá hodnota, majetek, či majetkový prospěch

Nominální hodnota Neboli jmenovitá hodnota – je to částka, která je na cenném papíru uvedena.

Tržní hodnota Též kurz cenného papíru- cena, za kterou se papír kupuje nebo prodává na veřejném trhu.

Emisní kurz cp Peněžní částka, za kterou emitent vydává cenné papíry

Emitent cp Je ten, kdo cenné papíry vydává – tedy podniky, banky, stát.

Portfolio a jeho tvorba

Třídění cp Podle podoby cp- -Listiny ( cenné papíry fyzicky existují ) -Zaknihované cp – dematerializace cp – jsou v počítačo vé podobě

Podle charakteru důchodů- -Přinášející stálý důchod – obligace,knížky -Proměnlivý důchod – akcie -Neúročené (……)

Podle toho kde se s cp obchoduje – -Veřejně obchodovatelné cp – RM-S, BCPP -Neveřejné – lze s nimi obchodovat ale ne na veřejných trzích

Podle toho, kdo cp vydává -Veřejné cp – státní dluhopisy, obligace -Soukromé cp ( akcie a další cp)