Ostravská univerzita v Ostravě – katedra sociální práce Alice Gojová Kompetence koordinátorů pro romské záležitosti Metodick á činnost Koordinačn í činnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Dobrá praxe ve spolupráci krajské samosprávy a Agentury Martin Navrátil (ASZ) Praha,
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Individuálně, ale společně a jinak
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Dětský domov a Základní škola Liptál
Ing. Kateřina Lichtenberková
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Název projektu: Moderní škola
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Školní poradenské pracoviště
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Život bez střeva , Praha.
Model intenzivní podpory
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Model intenzivní podpory
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Ostravská univerzita v Ostravě – katedra sociální práce Alice Gojová Kompetence koordinátorů pro romské záležitosti Metodick á činnost Koordinačn í činnost Analytick á činnost Koncepčn í a iniciačn í činnost Aktivity realizovan é v r á mci komunitn í ho pl á nov á n í Poradenstv í a informačn í činnost Vzděl á vac í činnost

Koordinačn í činnost Koordin á tor pro romsk é z á ležitosti: koordinuje romsk é poradce či pracovn í ky pověřen é agendou integrace př í slu š n í ků romských komunit na obecn í ch ú řadech obc í s roz ší řenou působnost í, koordinuje aktivity a spolupracuje s ostatn í mi subjekty veřejn é spr á vy, ter é nn í mi soci á ln í mi pracovn í ky/ ter é nn í mi pracovn í ky, asistenty pedagoga, výbory a komisemi pro n á rodnostn í men š iny a integraci romsk é komunity, s romskými a proromskými organizacemi v kraji, ú řady pr á ce, s region á ln í mi poskytovateli soci á ln í ch služeb z řad nest á tn í ch neziskových organizac í, s organizacemi zabývaj í c í mi se rovnost í mužů a žen a dal ší mu subjekty při ře š en í vztahů mezi majoritou a romskými komunitami.

Ve spolupr á ci s těmito subjekty: usiluje o zlep š ov á n í efektivity st á vaj í c í ch aktivit usiluj í c í ch o integraci Romů, iniciuje vznik integračn í ch projektů v lokalit á ch s vysokou koncentrac í př í slu š n í ků romských komunit, hled á nov é partnery (předev ší m nest á tn í neziskov é organizace, kter é maj í kapacitu poskytovat soci á ln í služby ve vyloučených lokalit á ch), usiluje o zlep š ov á n í a propojov á n í komunikace a zkvalitňov á n í spolupr á ce mezi jednotlivými subjekty, podporuje tvorbu s í tě asistentů pedagoga a ter é nn í ch soci á ln í ch pracovn í ků/ ter é nn í ch pracovn í ků, využ í v á aktu á ln í datab á zi instituc í zabývaj í c í ch se ře š en í m problematiky integrace romsk é komunity, kterou vede, se ú častn í akc í poř á daných organizacemi zabývaj í c í mi se integrac í Romů, př í padně se pod í l í na jejich př í pravě, se zapojuje do komunitn í ho pl á nov á n í na lok á ln í ú rovni ( ú čast na pracovn í ch skupin á ch, vyhled á v á n í poskytovatelů a uživatelů soci á ln í ch služeb apod.).

Analytick á činnost Zaji š ťuje zpracov á n í analýzy pro org á ny kraje, kter é se týkaj í zejm é na popisu životn í ú rovně, př í stupu ke vzděl á n í, bydlen í, m í ry nezaměstnanosti a soužit í s vět š inovou společnost í př í slu š n í ků romsk é komunity žij í c í v kraji a předkl á d á n á vrhy systematick é ho ře š en í jednotlivých probl é mů. Pro ú čely souborných zpr á v, strategických dokumentů apod. může tak é využ í vat již existuj í c í výzkumy a studie či zpracov á n í výzkumu zadat dal ší mu subjektu. Na z á kladě analýzy koordin á tor navrhuje opatřen í vedouc í ke zlep š ov á n í postaven í a prosazov á n í pr á v př í slu š n í ků romsk é komunity. Svoje n á vrhy může prezentovat předev ší m prostřednictv í m zpr á v a dokumentů, ž á douc í je využit í výsledků analýz při tvorbě grantov é politiky kraje. Koordin á tor pro romsk é z á ležitosti zaji š ťuje předev ší m tyto analýzy: A)systematick é monitorov á n í a vyhodnocov á n í integračn í ch projektů realizovaných st á tn í mi i nest á tn í mi organizacemi na pomoc romsk é komunitě s důrazem na jejich funkčnost a efektivitu, zaměřuje se předev ší m na projekty finančně podporovan é krajem, B)mapov á n í a vyhodnocov á n í potřeb romských komunit v kraji.

Koncepčn í a iniciačn í činnost Na z á kladě analytick é činnosti zpracov á v á doporučen í pro org á ny kraje, pro vl á du nebo pro ú středn í spr á vn í ú řady k zaji š těn í potřeb romských komunit, zvl áš tě pak v oblasti soci á ln í politiky, politiky zaměstnanosti, bydlen í, š kolstv í, p é če o zdrav í, společensk é ho a kulturn í ho života. Pod í l í se na vněj ší m připom í nkov é m ř í zen í k z á konům, novel á m z á konů, vyhl áš k á m a dal ší m materi á lům týkaj í c í ch se soci á lně vyloučených romských komunit. Vyjadřuje se k ž á dostem o dotace z veřejných zdrojů. Na z á kladě analytick é činnosti koordin á tor pro romsk é z á ležitosti pro org á ny kraje zpracov á v á předev ší m tyto dokumenty:  střednědobou krajskou koncepci či strategii integrace romsk é komunity  průběžnou zpr á vu o naplňov á n í strategie či koncepce či zpr á vu týkaj í c í se romsk é problematiky v kraji,  z á věrečnou ročn í zpr á vu o pr á ci Komise, Rady či Výboru zastupitelstva kraje pro integraci romsk é komunity či n á rodnostn í men š iny Koordin á tor pro romsk é z á ležitosti d á le spolupracuje při př í pravě rozvojových programů kraje a programů soci á ln í prevence.

Dotačn í politika Koordin á tor pro romsk é z á ležitosti dle sv é ho pracovn í ho zařazen í realizuje grantovou politiku kraje pro integraci romsk é men š iny či pro n á rodnostn í men š iny nebo na t é to politice spolupracuje. Je vhodn é vyhla š ovat speci á ln í grantovou politiku pro integraci Romů. Realizace samostatn é ho dotačn í ho programu na podporu integrace Romů je doporučov á na Usnesen í m vl á dy ČR č.689 ze dne Krajsk á dotačn í politika spad á výhradně do samostatn é působnosti org á nů kraje. Komise rady kraje či výbor zastupitelstva pro integraci romsk é men š iny Koordin á tor pro romsk é z á ležitosti je tajemn í kem či členem krajsk é komise či výboru pro integraci romsk é men š iny nebo komise či výboru pro n á rodnostn í men š iny.

Komunitn í pl á nov á n í na ú rovni obc í Při komunitn í m pl á nov á n í na ú rovni obce pln í koordin á tor pro romsk é z á ležitosti tyto ú koly:  ú častn í se komunitn í ho pl á nov á n í jako člen pracovn í skupiny,  poskytuje pracovn í m skupin á m informace či poradenstv í,  pod í l í se na př í pravě komunitn í ho pl á nov á n í, doporučuje ú častn í ky (poskytovatele a uživatele) komunitn í ho pl á nov á n í, oslovuje pro pr á ci ve skupině uživatele,  usiluje o zapojen í problematiky romských komunit do komunitn í ho pl á nov á n í (např. o ustaven í zvl áš tn í pracovn í skupiny pro integraci Romů), tam kde to vyžaduje situace,  snaž í se o respektov á n í principů genderov é ho mainstreamingu např. tak, že v ú časti na pracovn í skupině pro integraci Romů usiluje o rovnov á hu v zastoupen í mužů a žen.

Komunitn í pl á nov á n í na ú rovni krajů Z § 95 z á kona č. 108/2006 Sb., o soci á ln í ch služb á ch vyplýv á kraji povinnost zpracovat střednědobý pl á n rozvoje soci á ln í ch služeb. Při komunitn í m pl á nov á n í na ú rovni kraje může koordin á tor plnit tyto ú koly: je členem pracovn í skupiny pod í lej í c í se na př í prav á ch a tvorbě krajsk é ho komunitn í ho pl á nu, při pr á ci v t é to skupině usiluje o respektov á n í principů genderov é ho mainstreamingu např. tak, že se v ú časti na pracovn í skupině pro integraci Romů snaž í o rovnov á hu v zastoupen í mužů a žen, zpracov á v á zpr á vy, vyj á dřen í a doporučen í o situaci romsk é komunity v kraji, navrhuje možn á ře š en í situace.

Poradenstv í a informačn í činnost Koordin á tor pro romsk é z á ležitosti poskytuje poradenstv í a informace romským poradcům či pracovn í kům pověřeným agendou integrace př í slu š n í ků romských komunit na obecn í ch ú řadech obc í s roz ší řenou působnost í. Relevantn í informace a poradenstv í poskytuje d á le v š em organizac í m, kter é na ú rovni kraje usiluj í o integraci romských komunit nebo nab í zej í soci á ln í služby, jejichž uživateli mohou být Romov é. Před á v á tak é informace o možnostech čerp á n í finančn í ch prostředků v r á mci kraje, Česk é republiky i Evropsk é unie. Ú kolem koordin á tora pro romsk é z á ležitosti je tak é ovlivňov á n í veřejn é ho m í něn í a podpora vytv á řen í tolerantn í ho prostřed í bez předsudků a zlep š ov á n í vz á jemn é ho soužit í. K tomuto c í li může přispět průběžn é informov á n í veřejnosti o situaci romsk é komunity, ale předev ší m medializace ú spě š ných aktivit a projektů. Koordin á torovi př í slu ší komunikovat s m é dii pouze v rozsahu a způsobem specifikovaným v organizačn í m ř á du krajsk é ho ú řadu.

Vzděl á vac í činnost Koordin á tor pro romsk é z á ležitosti zji š ťuje vzděl á vac í potřeby romských poradců, ter é nn í ch soci á ln í ch pracovn í ků/ ter é nn í ch pracovn í ků či asistentů pedagoga a zprostředkov á v á jim nab í dku vzděl á v á n í podle jejich aktu á ln í ch potřeb. Reaguje tak é na dotazy a vzděl á vac í potřeby představitelů dal ší ch organizac í, kter é se vztahuj í k aktivit á m usiluj í c í m o integraci romských komunit.

V r á mci vzděl á vac í činnosti vykon á v á předev ší m tyto aktivity: organizuje a vede porady, poř á d á semin á ře a š kolen í, zaji š ťuje vzděl á vac í akce, zaji š ťuje š kolen í asistentů pedagoga (např. z í sk á n í pedagogick é ho minima), participuje na obsahu vzděl á v á n í pro poskytovatele a zadavatele soci á ln í ch služeb (nejde jen o vzděl á v á n í romských poradců a TSP/TP, ale tak é o zvý š en í informovanosti ostatn í ch pracovn í ků působ í c í ch se sf é ře soci á ln í ch služeb, d á vkových syst é mů a soci á lně-pr á vn í ochrany dět í ).

Pracovn í ci přisp í vaj í c í k integraci Romů – jejich kompetence

Ter é nn í soci á ln í pracovn í ci a ter é nn í pracovn í ci Obecně lze za c í le ter é nn í soci á ln í pr á ce považovat:  prevenci soci á ln í ho vyloučen í a jeho prohlubov á n í,  prevenci soci á lně rizikových jevů,  soci á ln í začleňov á n í, m í rněn í negativn í ch důsledků a rizik životn í ch situac í klientů, včetně jejich dopadu na společnost, zm í rňov á n í nerovnost í, včetně nerovn é ho př í stupu ke služb á m, pomoc klientům z í sk á vat/znovu nabývat soci á ln í kompetence, před á v á n í informac í.

Služby soci á ln í prevence napom á haj í zabr á nit soci á ln í mu vyloučen í osob, kter é jsou j í m ohroženy pro krizovou soci á ln í situaci, životn í n á vyky a způsob života vedouc í ke konfliktu se společnost í, soci á lně znevýhodňuj í c í prostřed í a ohrožen í pr á v a opr á vněných z á jmů trestnou činnost í jin é fyzick é osoby. C í lem služeb soci á ln í prevence je napom á hat osob á m k překon á n í jejich nepř í zniv é soci á ln í situace a chr á nit společnost před vznikem a ší řen í m než á douc í ch společenských jevů. Ter é nn í ch forem může nabývat řada soci á ln í ch služeb. Pod í v á me se v š ak bl í že na ty, pro kter é je realizace v přirozen é m prostřed í uživatelů podstatou, jsou to zejm é na ter é nn í programy a soci á lně aktivizačn í služby pro rodiny s dětmi.

Ter é nn í programy Jsou vymezeny z á konem č. 108/2006 Sb., o soci á ln í ch služb á ch, § 69 jako ter é nn í služby poskytovan é osob á m, kter é vedou rizikový způsob života nebo jsou t í mto způsobem života ohroženy. - uživatel é n á vykových nebo omamných psychotropn í ch l á tek, - osoby bez př í stře ší, - osoby žij í c í v soci á lně vyloučených lokalit á ch, - a jin é soci á lně ohrožen é skupiny

C í lem služby je tyto osoby vyhled á vat a minimalizovat rizika jejich způsobu života. Služba může být osob á m poskytov á na anonymně. Obsahuje tyto z á kladn í činnosti: a) zprostředkov á n í kontaktu se společenským prostřed í m, b) pomoc při uplatňov á n í pr á v, opr á vněných z á jmů a při obstar á v á n í osobn í ch z á ležitost í, jako je: 1.pomoc při vyřizov á n í běžných z á ležitost í, 2. pomoc při obnoven í nebo upevněn í kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dal ší ch aktivit á ch podporuj í c í ch soci á ln í začleňov á n í osob, 3. soci á lně terapeutick é činnosti, jejichž poskytov á n í vede k rozvoji nebo udržen í osobn í ch soci á ln í ch schopnost í a dovednost í, podporuj í c í ch soci á ln í začleňov á n í osob, 4. poskytov á n í informac í o rizic í ch spojených se současným způsobem života a snižov á n í těchto rizik; v př í padě uživatelů n á vykových nebo omamných a psychotropn í ch l á tek prostřednictv í m metod př í stupu minimalizace š kody.

Soci á lně aktivizačn í služby pro rodiny s dětmi Služba z á vazně obsahuje tyto z á kladn í činnosti: a) výchovn é, vzděl á vac í a aktivizačn í činnosti, b) zprostředkov á n í kontaktu se společenským prostřed í m, c) soci á lně terapeutick é činnosti, d) pomoc při uplatňov á n í pr á v, opr á vněných z á jmů a při obstar á v á n í osobn í ch z á ležitost í.

Kromě služeb soci á ln í prevence obsahuj í soci á ln í služby soci á ln í poradenstv í, kter é podle § 37 z á kona č. 108/2006 Sb., o soci á ln í ch služb á ch zahrnuje: a) z á kladn í soci á ln í poradenstv í, b) odborn é soci á ln í poradenstv í. Z á kladn í soci á ln í poradenstv í poskytuje osob á m potřebn é informace přisp í vaj í c í k ře š en í jejich nepř í zniv é soci á ln í situace. Z á kladn í soci á ln í poradenstv í je povinnou činnost í při poskytov á n í v š ech druhů soci á ln í ch služeb, tzn., že poskytovatel soci á ln í služby je vždy povinen tuto činnost zajistit. Odborn é soci á ln í poradenstv í je poskytov á no se zaměřen í m na potřeby jednotlivých okruhů soci á ln í ch skupin osob v občanských poradn á ch, manželských a rodinných poradn á ch, poradn á ch pro seniory, poradn á ch pro osoby se zdravotn í m postižen í m, poradn á ch pro oběti trestných činů a dom á c í ho n á sil í ; zahrnuje t é ž soci á ln í pr á ci s osobami, jejichž způsob života může v é st ke konfliktu se společnost í. Souč á st í odborn é ho poradenstv í je i půjčov á n í kompenzačn í ch pomůcek.

Kompetence ter é nn í ho soci á ln í ho pracovn í ka Ter é nn í soci á ln í pracovn í k vykon á v á soubory činnost í na ú rovni: I.př í m é pr á ce s uživatelem II.nepř í mých aktivit ve prospěch uživatelů III.aktivit nutných pro realizaci a rozvoj soci á ln í služby IV.metodick é ho veden í ter é nn í ch pracovn í ků podle organizačn í ho uspoř á d á n í organizace V.aktivit ve prospěch vlastn í ho profesn í ho rozvoje

I.Na ú rovni př í m é pr á ce s uživatelem ter é nn í soci á ln í pracovn í k: A. Prov á d í depist á ž -aktivn í vyhled á v á n í a kontaktov á n í potenci á ln í ch uživatelů, Nav á z á n í kontaktu může m í t různ é podoby  aktivn í osloven í jednotlivce či skupiny v ter é nu,  vyčk á v á n í na osloven í c í lovou skupinou, kdy pracovn í k tr á v í v jej í bl í zkosti určitý čas a z í sk á v á si důvěru,  kontakt je zprostředkov á n třet í osobou – jiným uživatelem služby, rodinným př í slu š n í kem, autoritou v lokalitě,  nepř í mo – vytv á ř í a roz š iřuje let á ky a jin é ti š těn é materi á ly s nab í dkou ter é nn í ch služeb, Již v r á mci navazov á n í kontaktu soci á ln í pracovn í k vystupuje transparentně s nab í dkou služby, nikoli osobn í ho vztahu.

B. Poskytuje soci á ln í služby B. 1.) poskytuje poradenstv í ve smyslu: - z á kladn í ho soci á ln í ho poradenstv í podle § 3 vyhl.č. 505/2006, kterou se prov á děj í někter á ustanoven í z á kona o soci á ln í ch služb á ch, toto poradenstv í obsahuje: a) poskytnut í informace směřuj í c í k ře š en í nepř í zniv é soci á ln í situace b) poskytnut í informace o možnostech výběru druhu soci á ln í ch služeb c) poskytnut í informace o z á kladn í ch pr á vech a povinnostech uživatele, d) poskytnut í informace o možnostech podpory členů rodiny v př í padech, kdy se spolupod í lej í na p é či o osobu, a to jak ve formě p é če o osobu ve společn é dom á cnosti, tak ve smyslu z á jmu o ře š en í jej í situace.

- odborn é ho soci á ln í ho poradenstv í podle § 4 vyhl áš ky č. 505/2006, kterou se prov á děj í někter á ustanoven í z á kona o soci á ln í ch služb á ch, toto poradenstv í obsahuje: a) zprostředkov á n í kontaktu se společenským prostřed í m, zejm. zprostředkov á n í navazuj í c í ch služeb a kontaktů, b) soci á lně terapeutick é činnosti: jako je poradenstv í v oblastech orientace v soci á ln í ch syst é mech, pr á va, psychologie a v oblasti vzděl á v á n í, c) pomoc při uplatňov á n í pr á v, opr á vněných z á jmů a při obstar á v á n í osobn í ch z á ležitost í : - pomoc při vyřizov á n í běžných z á ležitost í - pomoc při obnoven í nebo upevněn í kontaktu s přirozeným s oci á ln í m prostřed í m.

B. 2.) poskytuje službu ter é nn í programy je-li organizace poskytovatelem ter é nn í ch programů, je podle § 34 vyhl áš ky č. 505/2006, kterou se prov á děj í někter á ustanoven í z á kona o soci á ln í ch služb á ch, z á kladn í činnost í t é to služby: a) zprostředkov á n í kontaktu se společenským prostřed í m: činnost zahrnuje zejm. aktivity umožňuj í c í lep ší orientaci ve vztaz í ch odehr á vaj í c í ch se ve společensk é m prostřed í, b) pomoc při uplatňov á n í pr á v, opr á vněných z á jmů a při obstar á v á n í osobn í ch z á ležitost í : - pomoc při vyřizov á n í běžných z á ležitost í, - pomoc při obnoven í nebo upevněn í kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dal ší ch aktivit á ch podporuj í c í ch soci á ln í začleňov á n í osob, - soci á lně terapeutick é činnosti, jejichž poskytov á n í vede k rozvoji nebo udržen í osobn í ch a soci á ln í ch schopnost í a dovednost í, podporuj í c í ch soci á ln í začleňov á n í osob, - poskytov á n í informac í o rizic í ch, spojených se současným způsobem života a snižov á n í těchto rizik, včetně př í padn é ho poskytov á n í materi á ln í ch prostředků ke snižov á n í těchto rizik.

B. 3.) poskytuje službu soci á lně aktivizačn í služby pro rodiny s dětmi a) výchovn é, vzděl á vac í a aktivizačn í činnosti: pracovně výchovn á činnost s dětmi, pracovně výchovn á činnost s dospělými, např í klad podpora a n á cvik rodičovsk é ho chov á n í včetně veden í hospodařen í a udržov á n í dom á cnosti, podpora a n á cvik soci á ln í ch kompetenc í v jedn á n í na ú řadech, š kol á ch, š kolských zař í zen í ch, n á cvik a upevňov á n í motorických, psychických a soci á ln í ch schopnost í a dovednost í d í těte, zaji š těn í podm í nek a poskytnut í podpory pro přiměřen é vzděl á v á n í dět í, zaji š těn í podm í nek pro společensky přijateln é volnočasov é aktivity b) zprostředkov á n í kontaktu se společenským prostřed í m: doprov á zen í dět í do š koly, š kolsk é ho zař í zen í, k l é kaři, na z á jmov é aktivity a doprov á zen í zpět, c) soci á lně terapeutick é činnosti: socioterapeutick é činnosti, jejichž poskytov á n í vede k rozvoji nebo udržen í osobn í ch a soci á ln í ch schopnost í a dovednost í podporuj í c í ch soci á ln í začleňov á n í osob, d) pomoc při uplatňov á n í pr á v, opr á vněných z á jmů a při obstar á v á n í osobn í ch z á ležitost í : pomoc při vyřizov á n í běžných z á ležitost í, pomoc při obnoven í nebo upevněn í kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dal ší ch aktivit á ch podporuj í c í ch soci á ln í začleňov á n í osob.

B. 4.) prov á d í case management Ke koordinaci soci á ln í ch, pedagogických, psychologických, zdravotnických a dal ší ch služeb v z á jmu uživatele, jehož potřeby přesahuj í možnosti jedin é služby a je pro něj nutn é ú čelně koordinovan é ho postupu několika poskytovatelů služeb, p é če či pomoci, může ter é nn í soci á ln í pracovn í k využ í vat metody case managementu. Př í padov é ř í zen í je obvykle realizov á no v r á mci multidisciplin á rn í ho týmu různých poskytovatelů služeb, kdy case manager monitoruje, zhodnocuje a obhajuje komplex služeb pro naplněn í specifick é ho souboru potřeb uživatele. Case management uskutečňovaný v r á mci soci á ln í pr á ce je charakteristický t í m, že se obrac í na obě ú rovně – jak na ú roveň klienta a jeho rodiny, tak na syst é m, ve kter é m se realizuje.

II. Nepř í m é aktivity ve prospěch uživatelů A. Podle typu a c í lů služby ter é nn í soci á ln í pracovn í k mapuje situaci v prostřed í, kde:  vyhled á v á dostupn é zdroje potřebn é k dosažen í c í lů  mapuje rizika B. Koordinuje zdroje a iniciuje změny v z á jmu c í lov é skupiny, podle pověřen í nadř í zeným pracovn í kem se ú častn í procesů tvorby soci á ln í politiky, zejm. na lok á ln í ú rovni, připom í nkuje n á vrhy z á konů. C. Prov á d í opatřen í v oblasti prevence – participuje na besed á ch, vzděl á v á n í, roz š iřuje osvětov é materi á ly apod., v rozsahu vyplývaj í c í m z pověřen í nadř í zeným pracovn í kem. D. V z á jmu c í lov é skupiny spolupracuje s př í slu š nými organizacemi.

III. Ter é nn í soci á ln í pracovn í k vykon á v á aktivity nutn é pro realizaci a rozvoj soci á ln í služby:  spolupracuje na tvorbě projektů, dod á v á podklady pro rozvoj služby, včetně podkladů pro evaluaci, př í padně se na evaluaci př í mo pod í l í,  pod í l í se na propagaci a medializaci aktivit organizace, je-li pověřen nadř í zeným pracovn í kem.

IV. Ter é nn í soci á ln í pracovn í k metodicky vede ter é nn í pracovn í ky V r á mci metodick é ho veden í poskytuje ter é nn í m pracovn í kům př í padov é veden í, vzděl á v á je, napom á h á jim při naplňov á n í standardů kvality soci á ln í ch služeb, uv á d í do praxe nastupuj í c í ter é nn í pracovn í ky a pom á h á zvy š ovat jejich kompetence prostřednictv í m doprov á zen í, intervize, mentoringu, tutoringu, metodických porad a jiných n á strojů. Metodickým veden í m mohou být v organizaci pověřeni i jin í soci á ln í pracovn í ci, v z á vislosti na organizačn í struktuře projektu či organizace. Podle z á kona č. 108/2006 Sb., o soci á ln í ch služb á ch může ter é nn í pracovn í k vykon á vat určit é činnosti pouze pod veden í m soci á ln í ho pracovn í ka.

V. Ter é nn í soci á ln í pracovn í k vyv í j í aktivity ve prospěch vlastn í ho profesn í ho rozvoje Ter é nn í soci á ln í pracovn í k se průběžně vzděl á v á, pracuje na sv é odborn é způsobilosti, ú častn í se superviz í a dal ší ch rozvojových aktivit v r á mci organizace, přičemž za formu vzděl á v á n í lze považovat i odborn é a metodick é konzultace. Ter é nn í soci á ln í pracovn í k dodržuje povinnost mlčenlivosti o v š ech informac í ch, se kterými při š el do styku v průběhu plněn í svých ú kolů, a tato povinnost trv á i po skončen í pracovn í ho poměru. Aby mohl ter é nn í soci á ln í pracovn í k efektivně ř í dit či metodicky v é st ter é nn í pracovn í ky, mus í zn á t tak é jejich kompetence, odpov í daj í c í niž ší mu odborn é mu vzděl á n í ter é nn í ch pracovn í ků.