TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A 31. 3. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Advertisements

Tabulkové procesory (MS Excel)
X EXEL.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Novák Petr
Školení počítače Excel
TABULKOVÉ PROCESORY.
Pro Nekonečno – RC Palouček
IT začátečníci - Word Modul 3.
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
word – Tabulky podle normy
Tabulkový procesor – Excel Základní operace s buňkami.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
Tabulkový procesor.
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Základy ovládání operačního systému III
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Tabulkové kalkulátory
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Microsoft Excel Tabulkový procesor – veškeré operace se provádí v tabulce (v LISTu), která se skládá z buněk Jednotlivé listy nesmí mít vzhledem k jednoznačnosti.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
1.První spuštění a popis hlavní obrazovky Tla č ítko Office – nejpou ž ívan ě jší volby, seznam posledních dokumentu Panel rychlý p ř ístup – p ř idání.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Jméno autora Zdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 2.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
EXCEL Vybrané partie Bohuslav Slípka. Základní operace Umíte pracovat se sešity Zápis textu- číslo vložíme jako text pomocí apostrofu,vzorec jako text.
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
MS EXCEL Charakteristika
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 Co se všechno naučíme??? Číselné formáty.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Název školy:Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:VY_32_INOVACE_NAV2-4.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Vypracoval-Matěj Šmíd
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A 31. 3. 2014

Obecné informace tabulkový procesor je program, umožňující zpracovávání číselných údajů program pro vytváření statistik a analýz obrovské množství matematických a jiných funkcí Grafické zpracování dat – grafy Třídění a filtrace dat (omezené databázové funkce)

Základní pojmy Tabulka, list – uspořádaný systém řádků a sloupců, do kterých zapisujeme údaje. Sloupec – označen velkými písmeny Řádek – označen číslicemi Buňka – základní stavební prvek tabulky, do kterého samotné údaje zapisujeme

Buňka Je charakterizována: polohu jednoznačně určená adresa např.: A4 obsahem, např.: text, číslo, funkce formátem, vzhled, tvar a barva písma, atd…

Ovládání obdoba textového editoru menu, panel nástrojů, místní nabídka (pravé tlačítko myši) pohyb po buňkách – myš, kursové klávesy (šipky, Home, End...) klávesové zkratky – kombinace kláves (Ctrl – Home, návrat na buňku A1), funkční klávesy

Vzorec VZOREC MŮŽE OBSAHOVAT ZEJMÉNA: - odkazy na buňky (adresy) - operátory - jména buněk nebo oblastí, - funkce vzorec je základním nástrojem pro práci s daty v každém tabulkovém procesoru pomocí vzorce se realizují operace sčítání obsahu dvou nebo několika buněk, násobení, výpočet aritmetického průměru atd… nutnou podmínkou pro zápis vzorce je jeho uvození rovnítkem

PŘÍKLADY NĚKTERÝCH VZORCŮ - (G=23+H$17) - =Výnosy-Náklady - =SUMA(L5:L35;PRŮMĚR(H5:L35)).

TYPY DAT V TABULCE Text Číslo Datum a čas (17:33, 11. květen 1897) Logický údaj (ano, ne, true, false) Vzorec (=3*(B12-C8)/100) Funkce(=suma(A1:H19)) Poznámka

VKLÁDÁNÍ A ÚPRAVY DAT Zápis údaje: Vybrat buňku - zapsat (smazat), editovat Vložení (ne/potvrzení) údaje: klávesa ENTER přesun na jinou buňku – kurzorová šipka nebo myš -zelené tlačítko v řádku vzorců nepotvrzení údaje – klávesou ESC -červené tlačítko v řádku vzorců

Musí splňovat základní matematické podmínky   VZOREC V BUŇCE GRAF Vždy začína znakem „=„ Musí splňovat základní matematické podmínky (počet závorek vlevo=vpravo ,nedělit nulou…) Příklad : =3*(15+5)/(18-8) Vložit - Graf (nebo ikona průvodcem grafu) Základní druhy grafů – sloupcový, spojnicový, koláčový) Postup tvorby grafu Výběr oblasti dat pro graf Přidání dalších řad, popis os… Další parametry grafu Umístění grafu a dokončení

MS Exel

MS EXCEL – NASTAVENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ

FORMÁTOVÁNÍ TABULKY Číslo – formát čísla Zarovnání – jak se zobrazuje obsah buňky Ohraničení – grafický vzhled Vzorky – vzhled výplně Zámek – uzavření buňek Pozn.: Buňka může být zformátována i bez dat.

CHYBY PŘI ZOBRAZENÍ DAT Nedostatečný prostor Chyba formátu dat Dělení nulou Nesprávný typ dat ve výpočtu

Konec Děkuji za pozornost. 